Η πολωνική απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών και άλλων τροφίμων θα εφαρμοστεί επίσης στη διαμετακόμιση των αγαθών αυτών μέσω της χώρας, δήλωσε την Κυριακή (16/4) ο υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας. Η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία δήλωσαν το Σάββατο πως αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη γειτονική Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσουν τον εγχώριο αγροτικό τομέα μετά την πτώση των τιμών που προκάλεσε η αύξηση της προσφοράς σε όλη την περιοχή. Η πολωνική απαγόρευση τέθηκε σε ισχύ το βράδυ του Σαββάτου.

“Η απαγόρευση είναι πλήρης, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης στη διαμετακόμιση μέσω Πολωνίας”, έγραψε ο Βάλντεμαρ Μπούντα στο Twitter και πρόσθεσε πως θα διεξαχθούν συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά προκειμένου να δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα διασφαλίζει πως τα προϊόντα διέρχονται μόνο μέσω Πολωνίας και δεν καταλήγουν στην τοπική αγορά.

Το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο πως η πολωνική απαγόρευση αντιβαίνει στις υπάρχουσες διμερείς συμφωνίες για τις εξαγωγές και ζήτησε να διεξαχθούν συνομιλίες προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας Ukrinform μετέδωσε πως Ουκρανοί και Πολωνοί υπουργοί αναμένεται να συναντηθούν σήμερα Δευτέρα (17/4) στην Πολωνία και πως η διευθέτηση για τη διαμετακόμιση θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών.

Η Ουκρανία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων της, ιδιαίτερα των σιτηρών, μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, ο αποκλεισμός των οποίων ήρθη τον Ιούλιο όπως προέβλεπε η συμφωνία ανάμεσα στην Ουκρανία, την Τουρκία, τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Έθνη.

Περίπου τρία εκατομμύρια τόνοι φεύγουν από την Ουκρανία κάθε μήνα μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μόνο έως 200.000 τόνοι κατευθύνονται σε ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω του πολωνικού εδάφους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο πως 500.000 έως 700.000 τόνοι διαφόρων αγροτικών προϊόντων διασχίζουν τα σύνορα με την Πολωνία κάθε μήνα, περιλαμβανομένων σιτηρών, φυτικού ελαίου, ζάχαρης, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Κυριακή πως η μονομερής δράση στο εμπόριο από μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη.

Αφότου η ρωσική εισβολή απέκλεισε κάποια λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, που είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταλήγουν να μένουν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης λόγω συμφόρησης στις εφοδιαστικές αλυσίδες, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις των ντόπιων παραγωγών.

Το θέμα έχει προκαλέσει πολιτικό πρόβλημα στο κυβερνών πολωνικό Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) σε μια εκλογική χρόνια, καθώς έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων αγροτικών περιοχών όπου η υποστήριξη προς το κόμμα είναι συνήθως υψηλή.

“Είμαστε ενήμεροι για τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αναφορικά με την απαγόρευση σε εισαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία”, ανέφερε ο εκπρόσωπος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. “Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η εμπορική πολιτική είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και, ως εκ τούτου, μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές”.

“Σε τόσο απαιτητικούς καιρούς, είναι κρίσιμης σημασίας να συντονίζονται και να ευθυγραμμίζονται όλες οι αποφάσεις εντός της ΕΕ”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ