Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, 11:56

Η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ίδια σε συνέντευξη Τύπου προσθέτοντας ότι θα διατηρήσει την βουλευτική της ιδιότητα στη νέα βουλή που θα σχηματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η 37χρονη Μάριν, το πολιτικό μέλλον της οποίας έχει αποτελέσει αντικείμενο εικασιών, δήλωσε: “κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν θα επιδιώξω νέα εντολή επικεφαλής του SDP στο επόμενο συνέδριο του Σεπτεμβρίου».

“Θα ξεκινήσω τη δουλειά μου ως βουλευτής την ερχόμενη εβδομάδα και ευελπιστώ να μπορέσω να έχω και πιο ήρεμη ζωή”, σχολίασε η Μάριν ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφια πρόεδρος και ότι δεν έχει δεχτεί κάποια πρόταση για θέση στο εξωτερικό.

Η Μάριν ηττήθηκε στις εκλογές της Κυριακής σε μια εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε σε ποσοστά μικρότερα της μονάδας.

Το κόμμα της ήρθε τρίτο με 19,9%, ποσοστό με το οποίο ωστόσο αύξησε τις έδρες που είχε έως τώρα στο κοινοβούλιο. Επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Πέτερι Oρπο, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Εθνική Συμμαχία», το οποίο ήρθε πρώτο με 20,8%, αυξάνοντας κατά 3,6% το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η άνοδος της ακροδεξιάς, καθώς το Κόμμα των Φινλανδών ήρθε δεύτερο με 20,1%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει στην ιστορία του.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023, 11:56

ΠΗΓΗ