Στο πλαίσιο σειράς συναντήσεων με επίκεντρο την κατάσταση στη Γάζα τις τιμές του πετρελαίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Ραϊσί στο Κρεμλίνο, μία ημέρα αφότου επισκέφθηκε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.

Ο κοινός εχθρός, οι ΗΠΑ, έχουν φέρει τον Πούτιν πολύ κοντά με τον Ραΐσι και η στήριξη του Πούτιν είναι δεδομένη

Ο Ραϊσί απάντησε μέσω διερμηνέα: «Αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη και στη Γάζα είναι βέβαια γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο πρόεδρος Πούτιν υποδέχθηκε τον Ιρανό ομόλογό του στο Κρεμλίνο, όπου οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν στην ισραηλινή εισβολή και στη διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας.

«Η Γάζα είναι μια χώρα όπου ένα παιδί μαρτυρεί (σ.σ. δολοφονείται) κάθε δέκα λεπτά, επομένως είναι απαραίτητο να σταματήσουν αυτοί οι βομβαρδισμοί το συντομότερο δυνατό και να βρεθεί μια γρήγορη και άμεση λύση», δήλωσε ο πρόεδρος Ραΐσι, προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στην Παλαιστίνη είναι γενοκτονία και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο Πούτιν υποδέχθηκε τον Ραΐζι μία ημέρα μετά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, όπου συζήτησε για τη Γάζα και την Ουκρανία και τις προσπάθειες της Ρωσίας και του ΟΠΕΚ να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου. «Ήμασταν έτοιμοι να προσγειωθεί η πτήση σας στην Τεχεράνη για να σας φιλοξενήσουμε», είπε ο Ραΐσι στον Πούτιν, στον οποίο ο Ρώσος ηγέτης απάντησε: «Όταν πετούσα πάνω από τον ιρανικό εναέριο χώρο, ήθελα να προσγειωθώ απευθείας στην Τεχεράνη και να έχω μια συνάντηση, αλλά μου είπαν ότι ο Ιρανός πρόεδρος θα πήγαινε στη Μόσχα».

Η συνάντηση των δύο χωρών έγινε με διευρυμένη αντιπροσωπία, ώστε να συζητηθούν όλα τα επί μέρους διμερή και διεθνή ζητήματα.

Η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας αποτελεί οικονομική ανάσα και για τις δύο χώρες

Ο Ιρανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι υπάρχει σίγουρα περιθώριο περαιτέρω ανάπτυξής τους.«Το Ιράν και η Ρωσία έχουν καλή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της γεωργίας και των δραστηριοτήτων που βασίζονται στη γνώση, αλλά μπορούν να γίνουν καλύτερα βήματα για τα συμφέροντα και των δύο χωρών και των κυβερνήσεών τους».

«Είμαι πολύ χαρούμενος που σας φιλοξενώ στη Μόσχα. Είναι σημαντικό ότι σήμερα ανταλλάσσουμε απόψεις για περιφερειακά ζητήματα, ιδίως για την κατάσταση στην Παλαιστίνη», απάντησε ο πρόεδρος Πούτιν.

Αναφέρθηκε επίσης στην αυξανόμενη εμπορική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο, η υπογραφή συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ του Ιράν και της αποστολής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης είναι στην ατζέντα της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμίρ-Αμπντολαχιάν συμμετείχε σε συζητήσεις με τους ομολόγους του.

Το Ιράν υποστηρίζει οικονομικά και με τεχνογνωσία την κυβέρνηση της Χαμάς στη Γάζα και άλλες οργανώσεις στο Λίβανο, το Ιράκ και την Συρία. Με τη σειρά της η Ρωσία εκμεταλλεύεται την κατάσταση για να προκαλέσει οικονομική και πολιτική ζημιά στην Αμερική, η οποία στηρίζει άνευ όρων το Ισραήλμ αλλά και την Ουκρανία. Παρόλα αυτά η Ρωσία δεν στηρίζει άμεσα την Παλαιστίνη, αλλά μόνο στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Το Ιράν προμηθεύει την Ρωσία με drones στον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ήρθαν πιο κοντά και εμπορικά.

Αναλυτές λένε πως η σύγκρουση στη Γάζα έχει μειώσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από όσα συμβαίνουν στην Ρωσία, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να έχουν ρίξει τους τόνους εναντίον της εν μέσω πυρών για την κατάσταση στην Γάζα.

Οι πρώτες δημόσιες δηλώσεις του Πούτιν

«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναπτύσσονται ραγδαία. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μεταφέρετε τις καλύτερες ευχές μας στον επιφανή ηγέτη (Αγιατολάχ Σεϊγιέντ Αλί Χαμενεΐ), διότι υποστηρίζει τις σχέσεις μας». Ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στις μεταφορές και την ενέργεια, για τις οποίες οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει συμβάσεις για την κατασκευή σιδηροδρόμων και την ανάπτυξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Έχουμε επίσης καλές σχέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης, διότι Ιρανοί και Ρώσοι φοιτητές σπουδάζουν ο ένας στα πανεπιστήμια του άλλου και εργαζόμαστε ενεργά σε όλους τους τομείς για να προχωρήσουμε μπροστά». Ο Πούτιν δήλωσε: «Οι συνάδελφοί μου με ενημέρωσαν ότι πραγματοποιήθηκε έκθεση στο Ιράν στις 4 και 7 Οκτωβρίου. Οι Ρώσοι συμμετέχοντες στην έκθεση ήταν πολύ χαρούμενοι που συνομίλησαν με τους εταίρους τους».

Πηγές: ΑΠΕ, Mehr, Noor.ir

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ