Στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας αναμένονται σήμερα το πρωί οι πρώτοι Έλληνες οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν, στο οποίο μαίνονταν οι συγκρούσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, το C-27 αναμένεται να προσγειωθεί σήμερα το πρωί γύρω στις 10:20 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Ελευσίνα. Την ίδια ώρα – και ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις – ο σουδανικός στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν να τηρήσουν τριήμερη (72 ωρών) κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, γεγονός που θα βοηθήσει στη μεγάλη επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών.

Συμφωνία για εκεχειρία 72 ωρών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν συμφώνησαν σε τριήμερη κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό των πολύνεκρων συγκρούσεων.

«Ύστερα από έντονες διαπραγματεύσεις το τελευταίο 48ωρο, ο σουδανικός στρατός και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συμφώνησαν να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός σε όλη τη χώρα, η οποία τίθεται σε ισχύ τα μεσάνυχτα και αναμένεται να διαρκέσει 72 ώρες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. «Σε αυτό το διάστημα, οι ΗΠΑ αναμένουν από τον στρατό και τις RSF να σεβαστούν πλήρως αυτήν την κατάπαυση του πυρός», συμπληρώνει.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες σε συνεργασία με τους συμμάχους τους με σκοπό τη σύσταση «επιτροπής» που θα διαπραγματευθεί τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών στο Σουδάν.

Νωρίτερα σήμερα, ο Μπλίνκεν είχε επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών της Κένυας και αξιωματούχους χωρών της περιοχής και της Αφρικανικής Ένωσης.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις επαναπατρισμού ξένων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν, όπου από τις 15 Απριλίου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των παραστρατιωτικών.

Σήμερα φτάνουν οι πρώτοι Έλληνες

Σήμερα αναμένεται να επιστρέψουν με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας οι πρώτοι 15 Έλληνες από το Σουδάν.

Χθες λίγο μετά τις 21.45 το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας», έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ πως προσγειώθηκε στο Τζιμπουτί το αεροσκάφος C-27 που είχε αναχωρήσει από το Ασουάν της Αιγύπτου, προκειμένου να παραλάβει τους ομογενείς. Η αναχώρηση του μεταγωγικού από το Τζιμπουτί με προορισμό το αεροδρόμιο του Ασουάν στην Αίγυπτο έγινε μετά τα μεσάνυχτα.

Πηγές του Υπουργείου Άμυνας τονίζουν πως η άφιξη του αεροσκάφους θα γίνει στην 112 ΠΜ στην Ελευσίνα μετά τις 8.30 το πρωί.

Άλλοι επτά πολίτες και μέλη των οικογενειών τους «απεγκλωβίστηκαν» από το Σουδάν

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε νωρίς σήμερα το πρωί ότι άλλοι επτά άνθρωποι –Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους– «απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν» και έφθασαν τις πρώτες πρωινές ώρες «με πτήση ολλανδικού αεροσκάφους» στην Άκαμπα της Ιορδανίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας «εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Ολλανδό ομόλογό του Βόπκε Χούξτρα για τη βοήθεια της χώρας του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν», συνεχίζει το δελτίο Τύπου της ελληνικής διπλωματίας.

Στο κείμενο προστίθεται πως «η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται πάντοτε σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας».

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο υπουργείο Άμυνας, νωρίς το πρωί απογειώθηκε από την Ασουάν της Αιγύπτου μεταγωγικό αεροσκάφος C-27 με προορισμό το αεροδρόμιο της Ελευσίνας, όπου αναμένεται να αφιχθεί περί τις 10:20, ενώ άλλο αεροσκάφος του ίδιου τύπου απογειώθηκε από την Ελευσίνα για την Ασουάν.

Πολλά κράτη διεξάγουν εσπευσμένες επιχειρήσεις επαναπατρισμού των υπηκόων τους από το Σουδάν, όπου οι ένοπλες δυνάμεις και παραστρατιωτικοί ενεπλάκησαν σε πόλεμο πριν από μια εβδομάδα και πλέον.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν να εφαρμοστεί κατάπαυση του πυρός από τα μεσάνυχτα για 72 ώρες κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), οι εχθροπραξίες, που επικεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην πολιτεία Νταρφούρ (δυτικά), έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 420 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους τουλάχιστον 3.700.

ΠΗΓΗ