Συγκλονισμένος από τις τρομακτικές εικόνες των φρικαλεοτήτων που διέπραξαν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χαιρετισμό του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής του Core Group σχετικά με τη Λογοδοσία για το Έγκλημα της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Μαριούπολης, μιας άλλοτε ζωντανής πόλης που φιλοξενούσε μεγάλο μέρος της ιστορικής ελληνικής κοινότητας της Ουκρανίας.

Ευρύτερα, σημείωσε πως οι ρωσικές αρχές έχουν απελάσει με τη βία χιλιάδες ανθρώπους από την Ουκρανία στη Ρωσία, παιδιά από την Ουκρανία έχουν πέσει θύματα αποτρόπαιων απαγωγών και απελάσεων, Ουκρανοί πολίτες και μη στρατιωτικές υποδομές γίνονται στόχος αδιάκριτων επιθέσεων. «Σε καμία περίπτωση οι άμαχοι και όσοι δεν λαμβάνουν ενεργό μέρος στις εχθροπραξίες δεν πρέπει να αποτελούν νόμιμους στόχους» επισήμανε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε «ότι η λογοδοσία για τα βασικά διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ», καθώς και ότι η Ελλάδα προσφέρει πλήρη υποστήριξη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα στις προσπάθειές τους να λογοδοτήσουν επιτέλους οι δράστες αυτών των εγκλημάτων. «Η Ελλάδα έχει από την πρώτη στιγμή ταχθεί υπέρ της απονομής δικαιοσύνης για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο. Η Ελλάδα, μαζί με την ΕΕ και άλλους εταίρους, υποστηρίζει πλήρως τις έρευνες του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, ανέφερε πως η Ελλάδα υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από την ΕΕ και άλλους διεθνείς παράγοντες με στόχο τη διευκόλυνση του έργου του εισαγγελέα του ΔΠΔ,, την παροχή βοήθειας στις ουκρανικές δικαστικές αρχές για την τεκμηρίωση, τη διερεύνηση και τη δίωξη διεθνών εγκλημάτων, και την προώθηση της συνοχής των ενεργειών σχετικά με τις διάφορες προσπάθειες λογοδοσίας.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως η δημιουργία στη Χάγη ενός Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης αποτελεί σημαντικό βήμα.

Στην αρχή του χαιρετισμού του, ο Νίκος Δένδιας εξήρε τον «γενναίο αγώνα» του λαού της Ουκρανίας για περισσότερο από ένα χρόνο για την υπεράσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας τους.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας συνιστά υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία και αποτελεί θεμελιώδη πρόκληση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και το σύστημα που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το απαραβίαστο των συνόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέδειξε πως η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή στάθηκε πλήρως αλληλέγγυα στο πλευρό της Ουκρανίας και προέταξε ότι η αποκατάσταση μιας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης στην Ουκρανία με βάση τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο είναι στο επίκεντρο των στόχων της.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα προσχώρησε πρόσφατα στο Core Group για τη Λογοδοσία για το Έγκλημα της Επίθεσης κατά της Ουκρανίας και παρακολουθεί στενά τις συζητήσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο αυτής της Ομάδας σχετικά με τις πιθανές νομικές οδούς για τη διασφάλιση της λογοδοσίας για το έγκλημα αυτό.

ΠΗΓΗ