Η ενδεχόμενη επιστροφή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία αποχώρησε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit του 2016, δεν μπορεί να εξετασθεί πριν περάσουν πολλά χρόνια, εκτιμά ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

«Το ζήτημα για το αν και το πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψει μέσα στην ΕΕ ανήκει σε μια μελλοντική γενιά. Πιστεύω πως αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο Τόνι Μπλερ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο και στα ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων Ansa (Ιταλία), DPA (Γερμανία) και Efe (Ισπανία), την οποία έδωσε από τα γραφεία του Ινστιτούτου του για την Παγκόσμια Αλλαγή, στο κέντρο του Λονδίνου.

Ο 69χρονος πρώην ηγέτης των Εργατικών είχε αντιταχθεί σθεναρά στο Brexit, διεξάγοντας μάλιστα εκστρατεία στη Βόρεια Ιρλανδία για να προειδοποιήσει για τις συνέπειες που θα είχε μια έξοδος από την ΕΕ στην επαρχία αυτή, η οποία είχε συγκλονισθεί από τρεις δεκαετίες βιαιοτήτων μέχρι την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε τον Απρίλιο 1998, πριν από σχεδόν 25 χρόνια.

Οι θεσμοί της επαρχίας αυτής έχουν παραλύσει εδώ και ένα χρόνο λόγω του μποϊκοτάζ του ενωτικού κόμματος DUP, το οποίο αντιτίθεται στις προβλέψεις για τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit.

«Πιστεύω πως αυτή τη στιγμή η συζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μάλλον για το βαθμό στον οποίο θέλουμε να ανοικοδομήσουμε μια ισχυρή σχέση με την Ευρώπη, κάτι που κατ’ εμέ οφείλουμε να κάνουμε, και ελπίζω πως το Εργατικό Κόμμα το πιστεύει επίσης», δήλωσε ο Μπλερ.

«Πιστεύω πως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε μαζί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έχουν πολλά θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού, όπως η ενέργεια και το κλίμα, η έρευνα ή ακόμη η άμυνα και η ασφάλεια μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε να συνεραστούμε σε ό,τι αφορά την τεχνολογία», προσθέτει, «διότι διαφορετικά η Ευρώπη, μέρος της οποίας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνθλιβεί ανάμεσα στους δύο τεχνολογικούς γίγαντες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, και ίσως ακόμη και από ένα τρίτο, την Ινδία».

– Αμφιθυμία –

«Ο άμεσος στόχος είναι να διευθετηθούν τα προβλήματα του Brexit, επειδή οι ζημιές είναι φανερές», επιμένει επίσης ο Τόνι Μπλερ, επικαλούμενος την απογοήτευση των Βρετανών μπροστά στις οικονομικές δυσχέρειες, την παράτυπη μετανάστευση ή ακόμη τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, τα οποία οι οπαδοί του Brexit είχαν υποσχεθεί να λύσουν ακριβώς χάρη στο Brexit.

Μετά τις εντάσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο επί πρωθυπουργίας Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος τηρούσε μια σκληρή γραμμή στο Brexit, και στη συνέχεια με την εφήμερη πρωθυπουργό Λιζ Τρας, ο σημερινός ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Ρίσι Σούνακ, μοιάζει να θέλει μια πιο ήρεμη σχέση με την ΕΕ.

Ο Σούνακ συνήψε πρόσφατα μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την αναδιαμόρφωση των εμπορικών κανόνων που ισχύουν μετά το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και μια νέα συμφωνία με τη Γαλλία για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης.

Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί, οι οποίοι έρχονται με απόσταση πρώτοι στις δημοσκοπήσεις λιγότερο από δύο χρόνια πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, δεν αμφισβητούν την έξοδο από την ΕΕ, με τον αρχηγό τους, τον Κιρ Στάρμερ, να υπόσχεται πως, όταν έρθει στην εξουσία, θα κάνει «το Brexit να λειτουργήσει».

«Πιστεύω πως υπάρχει μια αμφιθυμία για το Brexit σε πολλούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αν και πιστεύω πως οι άνθρωποι βλέπουν τα προβλήματα (που προκλήθηκαν από το Brexit), δεν θέλουν να επιστρέψουν στις διαιρέσεις που δημιουργήθηκαν απ’ αυτή τη συζήτηση», εξηγεί ο Τόνι Μπλερ.

«Συνεπώς κατανοώ πλήρως τη θέση του Εργατικού Κόμματος».

ΠΗΓΗ