Η Victoria Hill δεν κατάλαβε ποτέ πώς θα μπορούσε να είναι τόσο διαφορετική από τον πατέρα της – στην εμφάνιση και στην ιδιοσυγκρασία. Η 39χρονη κλινική κοινωνική λειτουργός από τα προάστια του Κονέκτικατ συνήθιζε να αστειεύεται ότι ίσως ήταν το παιδί του ταχυδρόμου. Το αστείο της τελικά δεν ήταν για γέλια. Ανησυχώντας για ένα πρόβλημα υγείας και προβληματισμένη επειδή κανένας από τους γονείς της δεν είχε υποστεί κάποιο από τα συμπτώματα, η Hill αγόρασε ένα σετ εξέτασης DNA από την 23andMe πριν από μερικά χρόνια και έστειλε το DNA της στην εταιρεία γονιδιωματικής.

Αυτό που θα έπρεπε να είναι μια συνήθης αναζήτηση για να μάθει περισσότερα για τον εαυτό της μετατράπηκε σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη ότι είχε πολύ περισσότερα αδέλφια από τον αδελφό με τον οποίο μεγάλωσε – ο αριθμός τους ανέρχεται πλέον σε 22. Κάποιοι από αυτούς την πλησίασαν και έριξαν κι άλλες βόμβες: Ο βιολογικός πατέρας της Χιλ δεν ήταν ο άνδρας με τον οποίο μεγάλωσε, αλλά ένας γιατρός γονιμότητας που βοηθούσε τη μητέρα της να συλλάβει με εξωσωματική χρησιμοποιώντας δωρεά σπέρματος.

Ο γιατρός, ο Burton Caldwell, της είπε ένα αδελφάκι της, είχε χρησιμοποιήσει το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιήσει τη μητέρα της

Αυτός ο γιατρός, ο Burton Caldwell, της είπε ένα αδελφάκι της, είχε χρησιμοποιήσει το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιήσει τη μητέρα της, υποτίθεται χωρίς τη συγκατάθεσή της. Αλλά η πιο καταστροφική αποκάλυψη ήρθε αυτό το καλοκαίρι, όταν η Χιλ ανακάλυψε ότι ένα από τα αδέρφια που ανακάλυψε πρόσφατα ήταν ο φίλος της στο λύκειο – τον οποίο, όπως λέει, θα μπορούσε εύκολα να είχε παντρευτεί. Δεκάδες αντίστοιχα περιστατικά έχουν σημειωθεί κάτι που υποδηλώνει μικρά Σύνδρομα του Θεού στην ιατρική κοινότητα των ΗΠΑ.

Η Victoria Hill πρωτοστατεί στον αγώνα για ομοσπονδιακό νόμο που να ορίζει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για τις εξωσωματικές τεκνοποιήσεις.

Το σοκ σε μια μη ρυθμισμένη βιομηχανία χωρίς κανονισμούς ή όρια

«Με τραυμάτισε αυτό», δήλωσε η Hill στο CNN σε μια αποκλειστική συνέντευξη. «Τώρα κοιτάζω φωτογραφίες ανθρώπων και σκέφτομαι, λοιπόν, αν αυτός θα μπορούσε να είναι αδελφός μου, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είναι αδελφός μου». Η ιστορία της Hill φαίνεται να αντιπροσωπεύει μία από τις πιο ακραίες περιπτώσεις απάτης γονιμότητας μέχρι σήμερα, στις οποίες γιατροί γονιμότητας παραπλάνησαν τις γυναίκες ασθενείς τους και τις οικογένειές τους χρησιμοποιώντας κρυφά το δικό τους σπέρμα αντί για σπέρμα δότη.

Δείχνει επίσης πώς οι τεράστιες ομάδες αδελφών που έγιναν δυνατές εν μέρει λόγω της έλλειψης κανονισμών μπορούν να οδηγήσουν στο χειρότερο σενάριο που μπορεί να συμβεί: την τυχαία αιμομιξία. Υπό αυτή την έννοια, λένε οι υποστηρικτές των νέων νόμων που ποινικοποιούν την απάτη γονιμότητας, η ιστορία της Hill είναι ιστορική. «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που είχαμε μια επιβεβαιωμένη περίπτωση κάποιου που πραγματικά έβγαινε ραντεβού, κάποιου που είχε στενή σχέση με κάποιον που ήταν ετεροθαλής αδελφός του», δήλωσε η Jody Madeira, καθηγήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα και ειδική στην απάτη γονιμότητας.

Μια έρευνα του CNN σχετικά με την απάτη γονιμότητας σε εθνικό επίπεδο διαπίστωσε ότι οι περισσότερες πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου του Κονέκτικατ, δεν έχουν νόμους εναντίον της. Τα θύματα αυτής της μορφής εξαπάτησης αντιμετωπίζουν μεγάλες πιθανότητες να λάβουν οποιαδήποτε προσφυγή, και οι γιατροί που κατηγορούνται για αυτήν έχουν τεράστιο πλεονέκτημα στο δικαστήριο, πράγμα που σημαίνει ότι σπάνια αντιμετωπίζουν συνέπειες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συνεχίζουν να ασκούν το επάγγελμα, σύμφωνα με έγγραφα και συνεντεύξεις με ειδικούς σε θέματα γονιμότητας, νομοθέτες και αρκετούς ανθρώπους που έχουν πατέρα από δότες σπέρματος.

Με δύο από τις ετεροθαλείς αδερφές της. Συνολικά έχει ήδη 22 βιολογικά ετεροθαλή αδέρφια, χωρίς να είναι γνωστός ο αληθινός αριθμός.

Το κίνημα ενάντια σε αυτή την επικίνδυνη πρακτική, «έφερε στην ζωή» τουλάχιστον 12 σχετικούς ρυθμιστικούς νόμους

Το CNN διαπίστωσε επίσης ότι η σχέση της Hill με τον ετεροθαλή αδελφό της δεν ήταν η μόνη περίπτωση κατά την οποία η ίδια ή άλλα άτομα στην πρόσφατα ανακαλυφθείσα ομάδα αδελφών της αλληλεπιδρούσαν με κάποιον στην κοινότητά τους που αποδείχθηκε ότι ήταν αδελφός. Σε μια εποχή που τα do-it-yourself πακέτα DNA μετατρέπουν τα παιδιά που έχουν συλληφθεί από δωρητές σε διαδικτυακούς ερευνητές σχετικά με την καταγωγή τους – και όταν αυτό το υποσύνολο του αμερικανικού πληθυσμού έχει φτάσει περίπου το ένα εκατομμύριο άτομα – η κατάσταση της Hill είναι σημάδι των καιρών.

Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου κύματος ανθρώπων που έχουν συλληφθεί με δωρητή και τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αποκαλύψουν πρακτικές στη βιομηχανία γονιμότητας που, όπως λένε, τους έχουν προκαλέσει αγωνία: τεράστιες ομάδες αδελφών, ανήθικοι γιατροί, απρόσιτοι βιολογικοί πατέρες, έλλειψη πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό της βιολογικής τους οικογένειας. Το κίνημα που δημιουργήθηκε υπήρξε ο κύριος μοχλός για την ψήφιση περίπου δώδεκα νέων κρατικών νόμων τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Παρόλα αυτά, το νομικό τοπίο είναι αποσπασματικό και η βιομηχανία γονιμότητας των ΗΠΑ αναφέρεται συχνά από τους επικριτές ως  «Άγρια Δύση» εξαιτίας της έλλειψης ρυθμίσεων σε σχέση με άλλες δυτικές χώρες. «Τα κομμωτήρια νυχιών ρυθμίζονται περισσότερο από τη βιομηχανία γονιμότητας», δήλωσε η Eve Wiley, η οποία έλκει την καταγωγή της από την απάτη γονιμότητας και είναι εξέχουσα υπέρμαχος των νέων νόμων.

Η Victoria Hill με τα δύο παιδιά της και την μητέρα της.

Οι ανεύθυνοι ναρκισσιστές γιατροί ήταν περισσότεροι από 80

Περισσότεροι από 30 γιατροί σε όλη τη χώρα έχουν συλληφθεί ή κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν κρυφά το δικό τους σπέρμα για να αφήσουν έγκυο τους ασθενείς τους, επιβεβαίωσε το CNN- οι συνήγοροι λένε ότι γνωρίζουν για τουλάχιστον 80. Η λογοδοσία για την εξαπάτηση είναι ελλιπής. Η απουσία νόμων που ποινικοποιούσαν την πρακτική της απάτης γονιμότητας μέχρι πρόσφατα σημαίνει ότι κανένας γιατρός δεν έχει ακόμη κατηγορηθεί ποινικά για τη συμπεριφορά αυτή.

Το 2019, η Ιντιάνα έγινε η δεύτερη πολιτεία, περισσότερα από 20 χρόνια μετά την Καλιφόρνια, που ψήφισε νόμο που καθιστά την απάτη γονιμότητας κακούργημα. Ακόμη και σε αστικές υποθέσεις που έχουν διευθετηθεί εξωδικαστικά, οι επηρεαζόμενες οικογένειες έχουν συνήθως υπογράψει συμφωνίες μη δημοσιοποίησης (σ.σ. Non Disclosure Agreement – NDA, αυτό που αποκαλείται στην Ελλάδα «συμφωνία με ρήτρα εμπιστευτικότητας»), προστατεύοντας ουσιαστικά τους γιατρούς από τον δημόσιο έλεγχο.Εν τω μεταξύ, σε ορισμένους γιατρούς που αποκαλύφθηκαν επέτρεψαν να διατηρήσουν τις ιατρικές άδειες τους.

Στο Κεντάκι, ο συνταξιούχος γιατρός γονιμότητας Μάρβιν Γιούσμαν παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα για να γονιμοποιήσει περίπου μισή ντουζίνα ασθενείς, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζαν ότι αυτός ήταν ο δότης. Μία από αυτές υπέβαλε καταγγελία στο συμβούλιο ιατρικών αδειών της πολιτείας όταν η κόρη της -που γεννήθηκε το 1976- έμαθε ότι ο Yussman ήταν ο πιθανός πατέρας μετά την υποβολή του DNA της στο Ancestry.com.

Υπάρχουν γιατροί στις ΗΠΑ με περισσότερα από 100 βιολογικά παιδιά.

Η περίπτωση του Κεντάκι

«Αισθάνομαι προδομένη που ο Δρ Γιούσμαν εξαπάτησε εν γνώσει του εμένα και τον σύζυγό μου σχετικά με την προέλευση του σπέρματος που εισήγαγε στο σώμα μου», έγραψε η γυναίκα σε επιστολή προς το συμβούλιο το 2019. «Αν και αντιλαμβάνομαι ότι ο Dr. Yussman δεν παραβίασε κανέναν νόμο ως τέτοιον, σίγουρα αισθάνομαι ότι οι πράξεις του ήταν ασυνείδητες και διεφθαρμένες». Στην απάντησή του προς το ιατρικό συμβούλιο, ο Yussman είπε ότι εκείνη την εποχή, το φρέσκο σπέρμα είχε προτεραιότητα έναντι του κατεψυγμένου σπέρματος, πράγμα που σημαίνει ότι οι δότες έπρεπε να φτάνουν με χρονοδιάγραμμα.

«Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ο δότης δεν εμφανιζόταν και δεν υπήρχε διαθέσιμο κατεψυγμένο δείγμα, χρησιμοποιούσα το δικό μου σπέρμα, αν ήμουν κατάλληλος δότης: κατάλληλη ομάδα αίματος, φυλή, φυσικά χαρακτηριστικά», έγραψε ο Yussman. Πρόσθεσε ότι ορισμένα από τα βιολογικά του παιδιά του έχουν «εκφράσει ευγνωμοσύνη για την ύπαρξή τους» και του έχουν στείλει ακόμη και φωτογραφίες των δικών τους παιδιών.

Ο Yussman, ο οποίος σημείωσε στην υπεράσπισή του ότι δεν θυμάται τη γυναίκα που έκανε την καταγγελία, δήλωσε ότι η πολιτική του πριν από δεκαετίες ήταν να ενημερώνει τους ασθενείς ότι οι γιατροί θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των πιθανών δοτών, αν και ούτε ο ίδιος ούτε η καταγγέλλουσα μπορούσαν να παράσχουν αρχεία που να διευκρινίζουν το πρωτόκολλο. Το συμβούλιο αρνήθηκε να τον τιμωρήσει, επικαλούμενο ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία, σύμφωνα με τα έγγραφα της υπόθεσης. Επικοινωνώντας τηλεφωνικά με το CNN, ο Γιούσμαν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Δρ. Cline από την Ιντιάνα είναι βιολογικός πατέρας τουλάχιστον 90 παιδιών.

Δρ. Θεός από την Ιντιάνα

Η ιστορία που πραγματικά έβαλε την απάτη γονιμότητας στο εθνικό ραντάρ ήταν αυτή του Dr. Donald Cline, ο οποίος έγινε πατέρας τουλάχιστον 90 παιδιών στην Ιντιάνα. Η υπόθεση του Cline ώθησε τους νομοθέτες να περάσουν νομοθεσία που απαγόρευε την απάτη γονιμότητας, αλλά δεν είχε αναδρομική ισχύ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν διώχθηκε ποτέ γι’ αυτήν. Καταδικάστηκε όμως για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, αφού είπε ψέματα στους ερευνητές του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της πολιτείας που εξέτασαν για λίγο την υπόθεση. Μετά την εν λόγω καταδίκη το 2018, ο Κλάιν παρέδωσε την άδειά του.

Το Netflix ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ για τον Κλάιν το 2022, το οποίο ενέπνευσε δύο μέλη του Κογκρέσου – τους βουλευτές. Stephanie Bice, Ρεπουμπλικανή από την Οκλαχόμα και Mikie Sherrill, Δημοκρατική από το Νιου Τζέρσεϊ – να συνυπογράψουν το πρώτο ομοσπονδιακό νομοσχέδιο που θέτει εκτός νόμου την απάτη γονιμότητας. Εάν ψηφιστεί, ο νόμος για την προστασία των οικογενειών από την απάτη γονιμότητας θα θεσπίσει ένα νέο ομοσπονδιακό έγκλημα σεξουαλικής επίθεσης για την εν γνώσει παραποίηση της φύσης ή της πηγής του DNA που χρησιμοποιείται σε διαδικασίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και άλλες θεραπείες γονιμότητας.

Το νομοσχέδιο έχει βρει δεκάδες υποστηρικτές – 28 Ρεπουμπλικανούς και 20 Δημοκρατικούς – εν μέσω μιας νέας προσπάθειας να προωθηθεί στο Καπιτώλιο. Μια ομάδα υποστηρικτών, συμπεριλαμβανομένης της Hill, να μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να υποστηρίξει το νομοσχέδιο την Τετάρτη. Η προσπάθεια για την καλύτερη ρύθμιση της βιομηχανίας γονιμότητας δεν στερείται επικριτών. «Νομίζω ότι θα πρέπει να κάνουμε μια παύση προτού δημιουργήσουμε πρόσθετη ποινική ευθύνη για τους ανθρώπους που ασκούν αναπαραγωγική ιατρική», δήλωσε η Katherine L. Kraschel, επίκουρη καθηγήτρια δικαίου και επιστημών υγείας στο Πανεπιστήμιο Northeastern. «Μου δημιουργεί μεγάλη ταραχή … να λέμε ότι θέλουμε η κυβέρνηση να προσπαθήσει να παρέμβει και να ρυθμίσει αυτό που ισοδυναμεί με αναπαραγωγική επιλογή».

Η Victoria Hill με την μητέρα της.

Παλιά απάτη ή διαρκής;

«Εξ όσων γνωρίζω, η πλειονότητα των περιπτώσεων απάτης γονιμότητας έλαβε χώρα πριν από το 2000», δήλωσε η Julia T. Woodward, αδειούχος κλινική ψυχολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής και γυναικολόγος στο σύστημα υγείας του Πανεπιστημίου Duke.«Νομίζω ότι είναι εξαιρετικά απίθανο κάποιο άτομο να εμπλέκεται σε τέτοιες πρακτικές σήμερα (θα ήταν πολύ εύκολο να εκτεθεί).Έτσι, αυτό το κομμάτι του τοπίου έχει βελτιωθεί σημαντικά». Όμως οι ακτιβιστές της κοινότητας των δοτών-συμβούλων εξακολουθούν να θέλουν νόμους, εν μέρει για να παρέχουν μονοπάτια για αστικές αγωγές, αλλά και για να στείλουν ένα μήνυμα σε κάθε επαγγελματία ιατρό που μπορεί να αισθάνεται ενθαρρυμένος από την έλλειψη λογοδοσίας.

«Ας πούμε αναμφισβήτητα ότι αυτό δεν συμβαίνει πια», δήλωσε η Laura High, άτομο που έχει συλληφθεί με δωρητή και κωμικός, η οποία, με περισσότερους από 600.000 οπαδούς στο TikTok, έχει διαμορφώσει κάτι σαν θέση ως παρατηρητής της βιομηχανίας γονιμότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Περάστε τη γα***ένη νομοθεσία για παν ενδεχόμενο. Ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί, αλλά ας το κάνουμε παράνομο».

Το ζήτημα που επικαλούνται τα παιδιά, είναι πως μπορεί πλέον να μην είναι συνήθης πρακτική και να υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας, αλλά δεν είναι παράνομο. Απλά ιατρικά ανήθικο.

«Είσαι η αδελφή μου»

Η έλλειψη νόμου στο Κονέκτικατ φαίνεται ότι αποτέλεσε τροχοπέδη για ένα ζευγάρι αδελφών που αναζητούν αποζημίωση για μια υπόθεση απάτης γονιμότητας, όπως ισχυρίζονται. Τα ετεροθαλή αδέλφια -μια αδελφή και ένας αδελφός- μήνυσαν το 2021 τον γυναικολόγο Narendra Tohan από τη Νέα Βρετανία, λέγοντας ότι εξαπάτησε τις μητέρες τους όταν χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα στις θεραπείες γονιμότητας.

Ο ίδιος εκτροχίασε τη μήνυση με μια πρωτότυπη υπεράσπιση, υποστηρίζοντας με επιτυχία ότι πρόκειται για υπόθεση «άδικης ζωής», η οποία συνήθως αφορά ανθρώπους που γεννιούνται με σοβαρές καταστάσεις που περιορίζουν τη ζωή τους και δεν αναγνωρίζεται στο Κονέκτικατ. Τα αδέλφια ασκούν έφεση κατά της απόφασης.

Και έπειτα υπάρχει ο Dr. Burton Caldwell, ο οποίος αρνήθηκε το αίτημα του CNN για συνέντευξη. Ένα από τα προφανή βιολογικά του παιδιά αποφάσισε να τον μηνύσει πέρυσι, παρόλο που γνωρίζει ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη χωρίς να υπάρχει νόμος περί απάτης γονιμότητας στα βιβλία. Η Janine Pierson και η μητέρα της, Doreen Pierson, κατηγορούν τον Caldwell – ο οποίος σταμάτησε να ασκεί το επάγγελμα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 – ότι άφησε έγκυο τη Doreen με το δικό του σπέρμα, αφού της είπε ψευδώς ότι ο δότης θα ήταν ένας φοιτητής ιατρικής του Yale.

Στο παλιό της φωτογραφικό άλμπουμ, η Victoria δεν έχει φωτογραφία με κάποιο από τα υπόλοιπα 22 ετεροθαλή αδέρφια της. Όμως σε άλλες περιπτώσεις έχουν διασταυρωθεί οι δρόμοι μεταξύ αδερφών.

Οι κανονισμοί της βιομηχανίας γονιμότητας στις ΗΠΑ είναι χαλαροί σε σχέση με άλλες χώρες

Ο φίλος της Hill από το λύκειο δεν είναι το μόνο άτομο που γνώριζε στην κοινότητα και αποδείχθηκε ότι ήταν αδελφός της. «Έχω κοιμηθεί με το ετεροθαλές αδελφάκι μου», δήλωσε η Χιλ. «Πήγα στο δημοτικό σχολείο με έναν άλλο». Επιπλέον, είπε η Hill, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ζούσε απέναντι από ένα ντελικατέσεν στο Norwalk στο οποίο πήγαινε συχνά και το οποίο ανήκε σε δίδυμα που αργότερα έμαθε ότι είναι αδέλφια της.

Η Pierson, επίσης, ανακάλυψε πρόσφατα ότι είχε διασταυρωθεί με ένα αδελφάκι πριν από πολύ καιρό. Είπε ότι έχει μια ομαδική φωτογραφία από τότε που ήταν παιδί σε καλοκαιρινή κατασκήνωση που τη δείχνει σε μια σκηνή και ένα αγόρι στο κοινό. Το 2022, έμαθε ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο ετεροθαλή αδελφό της. «Σε απόσταση ενός μέτρου ο ένας από τον άλλον και δεν έχουμε ιδέα», είπε. Σε γενικές γραμμές, όσο μεγαλύτερη είναι η δεξαμενή αδελφών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος τυχαίας αιμομιξίας – ανεξάρτητα από το αν μπήκε στο παιχνίδι η απάτη γονιμότητας.

Το μόνο που ήθελαν οι γονείς ήταν ένα παιδί, όμως που να περίμεναν τα προβλήματα που αυτό θα αντιμετώπιζε στο μέλλον;

Η τραγουδίστρια με τα 150 αδέρφια

«Δεν βγαίνω με άτομα της ηλικίας μου. Δεν μπορώ να το κάνω», δήλωσε η Jamie LeRose, μια 23χρονη τραγουδίστρια από το Νιου Τζέρσεϊ, η οποία έχει τουλάχιστον 150 αδέλφια από κανονικό δότη σπέρματος, όχι από γιατρό. «Κοιτάζω τους ανθρώπους της ηλικίας μου και αυτομάτως δεν με ελκύουν, γιατί απλά, λέω, αυτό θα μπορούσε να είναι το αδελφάκι μου». Έχοντας αυτό κατά νου, οι ακτιβιστές συχνά υποστηρίζουν επίσης νόμους που περιορίζουν τον αριθμό των αδελφών ανά δότη – και που καταργούν την ανωνυμία του δότη. (Κανένας από αυτούς τους περιορισμούς δεν περιλαμβάνεται στο προτεινόμενο ομοσπονδιακό νομοσχέδιο).

Άλλες χώρες έχουν θεσπίσει τέτοιους κανονισμούς. Η Νορβηγία, για παράδειγμα, περιορίζει τον αριθμό των παιδιών σε οκτώ- η Γερμανία, σε 15. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν απαγορεύσει την ανωνυμία στις τράπεζες σπέρματος. «Αυτό που δεν έχουμε κάνει πολύ σε αυτή τη χώρα είναι να περάσουμε κανονισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να κάνει παιδιά», δήλωσε ο Sean Tipton, επικεφαλής υπεράσπισης και υπεύθυνος πολιτικής της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής. «Αν θέλετε να πείτε ότι θα πρέπει να μπορείτε να κάνετε μόνο 50 παιδιά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αυτό θα πρέπει να ισχύει για όλους. Δεν θα πρέπει να ισχύει μόνο για τους δωρητές σπέρματος».

Παρόλο που οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν τεκνοποιήσει με δότη και μίλησαν με το CNN για το θέμα αυτό είπαν ότι επιθυμούν να δουν νομοθετικές αλλαγές, περιέγραψαν επίσης μια συναισθηματική πτυχή του θέματος που κανένας νέος νόμος ή κανονισμός δεν θα μπορούσε να αρχίσει να καταπνίγει: τη λαχτάρα να κατανοήσει κανείς καλύτερα την καταγωγή και την ταυτότητά του. Για την Πίρσον, ήταν αυτή η επιθυμία, σε συνδυασμό με ένα μείγμα θυμού και περιέργειας, που την ανάγκασε να πραγματοποιήσει μια απροειδοποίητη επίσκεψη στον Κάλντγουελ μια μέρα του 2022 – εβδομάδες αφότου έμαθε ότι πιθανότατα ήταν ο βιολογικός της πατέρας.

Η Pierson με τον γιατρό και βιολογικό της πατέρα, στην μοναδική κοινή τους φωτογραφία.

Αντιμετωπίζοντας τον Caldwell

«Ξύπνησα εκείνη την ημέρα και είχα αποφασίσει ότι δεν ήθελα να του τηλεφωνήσω», δήλωσε η Pierson. «Δεν ήθελα να του δώσω την ευκαιρία να πει όχι. Οπότε πήγα κατευθείαν στο σπίτι του μετά τη δουλειά». Η Pierson, η οποία ζούσε στο Cheshire εκείνη την εποχή, περιγράφει μια εμπειρία που ήταν εξίσου σουρεαλιστική και αμήχανη. . Όταν χτύπησε την πόρτα, κανείς δεν απάντησε. Αλλά όταν ένας γείτονας πέρασε για να αφήσει κάτι, η Κάλντγουελ άνοιξε την πόρτα. Αρπάζοντας τη στιγμή, η Πίρσον συστήθηκε.  Βλέποντας για πρώτη φορά τον βιολογικό της πατέρα, η 36χρονη Πίρσον είδε έναν άνδρα γύρω στα 80 με ελαφρύ τρέμουλο λόγω της νόσου Πάρκινσον, που φορούσε ένα μπλε πουκάμισο του γκολφ.

Την κάλεσε μέσα και κάθισαν στο τραπέζι της τραπεζαρίας του. Ο Κάλντγουελ, είπε, δεν φάνηκε να εκπλήσσεται – πιθανότατα επειδή ο Χιλ είχε κάνει μια παρόμοια επίσκεψη μερικά χρόνια νωρίτερα. «Δεν ήταν σε καμία περίπτωση απολογητικός», είπε η Πίρσον, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε το δικό του σπέρμα όταν εργαζόταν τη δεκαετία του 1980 σε μια κλινική του Νιου Χέιβεν. Είπε ότι ο Κάλντγουελ ομολόγησε ότι «δεν το σκέφτηκε ποτέ όπως θα έπρεπε … ότι θα υπήρχαν τόσα πολλά (παιδιά) και ότι αυτό θα είχε οποιουδήποτε είδους αντίκτυπο σε εμάς». «Ένα πράγμα που πραγματικά πάντα με ενοχλούσε είναι ότι με ρώτησε πόσα εγγόνια είχε», είπε. «Και ήταν πολύ περίεργος για τα σχολικά μου επιτεύγματα και για το τι έκανα από τον εαυτό μου. … Όπως το πόσο έξυπνη ήμουν, βασικά».

Πριν χωρίσουν οι δρόμοι τους, τον ρώτησε αν θα ποζάρει για μια φωτογραφία μαζί της. Εκείνος συμφώνησε. «Ήξερα ότι θα ήταν η μοναδική φορά που θα είχα πραγματικά αυτή την ευκαιρία να βγάλω μια φωτογραφία», είπε. «Όχι ότι ήθελα να έχω σχέση μαζί του με οποιονδήποτε τρόπο, γιατί – ήταν σαν ένα μείγμα συναισθημάτων, ξέρετε, σαν να σε απεχθάνομαι, αλλά την ίδια στιγμή, είμαι ευγνώμων που είμαι εδώ».

Πηγή-Φωτογραφίες CNN, Unsplash



ΠΗΓΗ