Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν θα καταγγείλει τη Συμφωνία των Πρεσπών επειδή την ασπάζεται, αλλά δεν τολμά να το παραδεχτεί δημόσια, υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βούλα Κεχαγιά.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» η Βούλα Κεχαγιά τόνισε ότι η ΝΔ  η οποία χαιρέτησε τη Συμφωνία των Πρεσπών όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, επί πέντε χρόνια έλεγε ότι θα φέρει στον κατάλληλο χρόνο τα τρία πρωτόκολλα συνεργασίας προς κύρωση. «υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Γ. Γεραπετρίτης, πριν από μερικούς μήνες είπε σε δημοσιογράφους ότι επί υπουργίας του θα έρθουν τα πρωτόκολλα προς ψήφιση. Επιπλέον, έχει κατατεθεί και ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την αρμόδια τομεάρχη, την κ. Δούρου, προς τον κ. Γεραπετρίτη, και ειπώθηκαν τα ίδια», υπογράμμισε.

«Εμείς καταγγέλλουμε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλία»

Ακολούθως για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ «που καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε ότι «είχε συνταχθεί με τη ΝΔ και με ακραίες εθνικιστικές ομάδες, είχε καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν περιμέναμε τίποτα περισσότερο».

Ανέφερε και διερωτήθηκε στη συνέχεια πως «για να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη συγκεκριμένη πρόταση νόμου στη Βουλή, μελέτησε τα νομικά κείμενα. Τα κείμενα αυτά φέρουν τις υπογραφές κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θέλει ή δεν θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει η Συμφωνία; Είναι «προδοτική»;».

«Αν θεωρούμε ότι παραβιάζουν τη Συμφωνία, να μας πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα πράξει ως προς αυτό»

Όσον αφορά τα τρία πρωτόκολλα που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι «ένα από τα τρία πρωτόκολλα που φέραμε προς ψήφιση, τα οποία διστάζει η ΝΔ να τα φέρει για μικροκομματικούς λόγους, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό, αφορά την ενταξιακή πρόοδο της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει ότι αν κυρωθεί αυτό το μνημόνιο από την ελληνική πλευρά, εμείς μπορούμε να βάλουμε προσκόμματα για την ένταξη της Β. Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Πρόσθεσε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία την οποία χαιρετίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και χαιρέτησε όλη η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορούμε εμείς να καθόμαστε και να παρακολουθούμε τους βόρειους γείτονες μας να μην την τηρούν και να μην κάνουμε τίποτα. Αν θεωρούμε ότι παραβιάζουν τη Συμφωνία, να μας πει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τι θα πράξει ως προς αυτό. Θα την καταγγείλει; Εμείς λέμε ότι δεν θα την καταγγείλει, επειδή την ασπάζεται, αλλά δεν τολμά να το παραδεχτεί δημόσια».

Καταληκτικά για το ίδιο ζήτημα, η Βούλα Κεχαγιά τόνισε πως «η κύρωση των μνημονίων ισχυροποιεί την ελληνική πλευρά και θέτει το γειτονικό κράτος ενώπιον των όρων της Συμφωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε και δεν μιλά ποτέ για «προδότες». Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατηγορήθηκε ως «ενδοτική» πολιτική δύναμη. Εμείς καταγγέλλουμε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλία. Να πει ο κ. Μητσοτάκης αν υιοθετεί ή όχι τη δήλωση της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας του κόμματος του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ανθέλληνες».

«Η κυβέρνηση πρέπει να μας πει πώς υπήρξε υπερπλεόνασμα από υπερέσοδα που προήλθαν από φόρους 4 δισ. ευρώ»

Ερωτηθείσα για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ η Βούλα Κεχαγιά είπε πως «στη χρεοκοπία οδήγησε τη χώρα η ΝΔ, όταν παρέδωσε το 2009 έλλειμμα της τάξης του 15,4%. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως κοστολογημένο και εφαρμόσιμο. Ακούσαμε με έκπληξη τον κ. Μητσοτάκη ότι θα στείλει το πρόγραμμα μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ας το στείλει και στην Κομισιόν να μας ελέγξει, όπως έκανε και με την επιστολή που έστειλε στην κ. Φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια, γιατί η κυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει. Επίσης, η κυβέρνηση πρέπει να μας πει πώς υπήρξε υπερπλεόνασμα από υπερέσοδα που προήλθαν από φόρους 4 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι υπήρξε αφαίμαξη του ελληνικού λαού κυρίως από έμμεσους φόρους. Κατόπιν, ας ασχοληθεί και με την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φροντίζει για το καλό του Έλληνα πολίτη».



ΠΗΓΗ