Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, 11:53

Το υπερηχογράφημα πέους είναι μια απεικονιστική εξέταση η οποία χρησιμοποιείται για την καλύτερη κατανόηση των ανατομικών στοιχείων του πέους, όπως επίσης και της αιματικής ροής στο πέος. Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των ανδρολόγων που εξερευνούν τις στυτικές δυσκολίες των ασθενών καθώς δημιουργεί εικόνες του οργάνου.

Όπως και οι υπόλοιποι τύποι υπερήχων, ο υπέρηχος πέους εκπέμπει υψηλής συχνότητας ηχητικά κύματα που γίνονται αισθητά ως ηχώ καθώς αντηχούν στις ανατομικές δομές του πέους. Αυτή η «ηχώ» στην συνέχεια δημιουργεί εικόνες από το εσωτερικό του πέους, αποκαλύπτωντας ουλώδεις ιστούς ή παραμορφώσεις και χαρτογραφεί την τροφοδοσία του αίματος στο όργανο.

Οι αρτηρίες είναι υπεύθυνες για την εισροή αίματος στο πέος και οι φλέβες για την εκροή του. Αν δεν εισέρχεται επαρκές αίμα στο πέος ή υπερβολικά πολύ αίμα διαφεύγει από το πέος. Αν υπάρχει οποιοδήποτε από τα δύο παραπάνω φαινόμενα, είναι πολύ πιθανό ο άνδρας να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην επίτευξη και διατήρηση μιας ικανοποιητικής για διείσδυση στύσης.

Ο ουρολόγος – ανδρολόγος σας μπορεί να χρειαστεί να διενεργήσει υπέρηχο πέους αν υποψιάζεται ότι οι στυτική σας δυσλειτουργία οφείλεται σε προβλήματα αγγειακής φύσης (και όχι σε κάποια φαρμακευτική παρενέργεια, συναισθηματικά προβλήματα ή ψυχολογικά προβλήματα).

Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε υπερηχογράφημα πέους ενώ λαμβάνετε φάρμακα για την πίεση θα πρέπει να τα λάβετε την ημέρα του υπερήχου σας. Μπορεί να χρειαστεί να επαναπρογραμματίσετε το ραντεβού σας αν η πίεσή σας είναι ανεβασμένη. Αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φάρμακα για την στυτική δυσλειτουργία (ενέσεις, χάπια, κτλ) καλό θα ήταν την ημέρα του υπερήχου να μην τα λάβετε, εκτός κι αν ο γιατρός σας έχει συστήσει διαφορετικά.

Πριν τον υπέρηχο, ο ανδρολόγος σας θα κάνει μια ένεση στο πέος σας με ένα φάρμακο που προκαλεί στύση. Όταν επιτευχθεί στύση ο ανδρολόγος θα επαλείψει με τζελ το πέος και στην συνέχεια με μια μικρή συσκευή θα ακουμπήσει σε διάφορα σημεία του πέους ώστε να λάβει τις απαραίτητες εικόνες.

Αφού ολοκληρωθεί ο υπέρηχος, μπορεί να σας ζητηθεί να παραμείνετε στο ιατρείο για τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να υποχωρήσει η στύση σας. Αν δεν υποχωρήσει η στύση μπορεί να σας δοθεί χάπι ή κάποιο αντίδοτο σε μορφή ένεσης με στόχο την υποχώρηση της στύσης.

Χρησιμοποιώντας τις εικόνες που δημιούργησε ο υπέρηχος, ο ανδρολόγος σας θα μπορεί να διαπιστώσει αν η ροή του αίματος στο πέος είναι φυσιολογική ή όχι. Στην συνέχεια, με αυτή την πληροφορία θα είναι σε θέση να επιλέξει το κατάλληλο θεραπευτικό πρωτόκολλο για την στυτική σας δυσλειτουργία ή να προχωρήσει σε περαιτέρω ελέγχους.

https://andrologia.gr/


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, 11:59

ΠΗΓΗ