«Οι τράπεζες σέρνουν τον χορό της κερδοσκοπίας στην ελληνική οικονομία όταν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 8% την τελευταία τριετία» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» και βουλευτής νομού Μεσσηνίας, Αλέξης Χαρίτσης, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real Fm», με αφορμή τα πρόστιμα συνολικού ύψους 41,7 εκατ. ευρώ που επέβαλλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε πέντε τράπεζες, καθώς και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Ακολούθως ο Αλέξης Χαρίτσης πρόσθεσε ότι «το ελληνικό δημόσιο, μετά από τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις και αφού διέσωσε τις συστημικές τράπεζες από τον κίνδυνο της κατάρρευσης, έχει ζημιωθεί με περισσότερα από 40 δισ. από την απομείωση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΠΕ. Και αυτό το πληρώνουν πολλαπλά οι Έλληνες φορολογούμενοι».

«Η Νέα Αριστερά κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τη βραχυχρόνια μίσθωση»

«Το γεγονός ότι το επιτόκιο δανεισμού εκτοξεύεται και την ίδια στιγμή το επιτόκιο καταθέσεων παραμένει σχεδόν μηδενικό οδηγεί στην τρομακτική κερδοφορία των τραπεζών, η οποία ξεπέρασε το 1 δισ. ανά συστημική τράπεζα την περασμένη χρονιά» υπογράμμισε ο Αλεξης Χαρίτσης.

«Χρειαζόμαστε ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα που ταυτόχρονα θα επιτελεί τον ρόλο που του αναλογεί. Να προβαίνει δηλαδή στην χορήγηση δανείων και πιστώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αυτό δυστυχώς δεν συμβαίνει σήμερα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς και υπογράμμισε ότι «περισσότερες από 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα ενώ σε δυσμενή θέση βρίσκονται και τα νοικοκυριά που έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο».

«Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο κόστος στέγασης ανάμεσα στα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ» σημείωσε ακολούθως ο Αλέξης Χαρίτσης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, «η στεγαστική κρίση αποτελεί μείζον ζήτημα που πρέπει να απασχολήσει τον πολιτικό διάλογο το επόμενο διάστημα. Η Νέα Αριστερά κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τη βραχυχρόνια μίσθωση κατά την συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Κατάργηση της δυνατότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης από νομικά πρόσωπα και περιορισμός στα ακίνητα που μπορεί να μισθώνει ένα φυσικό πρόσωπο σε τρία το ανώτερο, ώστε να υπάρξει ένα φρένο στην έκρηξη των τιμών των ακινήτων».

«Θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων»

«Θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων»

Σχετικά με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι «η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς είναι ξεκάθαρα αρνητική στην ρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Πρόκειται αφενός για ζήτημα συνταγματικής τάξης και αφετέρου για βαθιά κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα. Εφόσον περάσει κάτι τέτοιο θα οδηγηθούμε σε περαιτέρω υποχρηματοδότηση των δημόσιων πανεπιστημίων, τη στιγμή που η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην χώρα μας είναι ήδη πολύ χαμηλή, στο 2,8% του ΑΕΠ, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται σε διπλάσια σχεδόν επίπεδα στο 5%».

«Θα οδηγηθούμε σε μία λογική αγοραίου εμπορίου πτυχίων από αμφίβολης ποιότητας ιδρύματα που θα λειτουργούν ως μαγαζιά ειδικού σκοπού και που θα οδηγούν σε επαγγελματικό αδιέξοδο χιλιάδες νέους συνανθρώπους μας» συνέχισε.

«Το επόμενο διάστημα η Νέα Αριστερά θα προσπαθήσει με καθαρό, τεκμηριωμένο και μαχητικό λόγο να πείσει περισσότερους Αριστερούς και Προοδευτικούς»

«Χρειάζεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για ένα σύγχρονο, δημοκρατικό, δημόσιο πανεπιστήμιο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του 21ου αιώνα και στις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και αυτό θα κάνουμε ως Νέα Αριστερά καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις» επισήμανε ο Αλέξης Χαρίτσης.

Καταληκτικά ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι «το επόμενο διάστημα η Νέα Αριστερά θα προσπαθήσει με καθαρό, τεκμηριωμένο και μαχητικό λόγο να πείσει περισσότερους Αριστερούς και Προοδευτικούς πολίτες και νέους ανθρώπους ότι υπάρχουν οι δυνατότητες και ότι αξίζει να στηρίξουν αυτό το νέο εγχείρημα το οποίο μπορεί να εκφράσει μία νέα σύγχρονη αριστερά που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας».



ΠΗΓΗ