H Σάρα Βάγκενκνεχτ -πρώην αντιπρόεδρος του κόμματος Die Linke και συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του- ανακοίνωσε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου (2023) ότι αποχωρεί από το κόμμα για να ιδρύσει ένα νέο. Με την έλευση του νέου έτους έκανε το μεγάλο βήμα και ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ (BSW) – Λογική και Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με το καταστατικό, στοχεύει «στη δημιουργία ενός ισχυρού κινήματος διαμαρτυρίας ενάντια σε πολιτικές που αγνοούν τις επιθυμίες και τα συμφέροντα των πολιτών».

Το BSW θα δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές του καλοκαιριού και στις περιφερειακές εκλογές του φθινοπώρου στην ανατολική Γερμανία.

Γεννημένη στην  Ιένα της Θουριγγίας η Βάγκενκνεχτ καθόρισε τον χαρακτήρα του Κόμματος της Αριστεράς

Η πολιτικός από την Ιένα της Θουριγγίας που για πολλά χρόνια καθόρισε τον χαρακτήρα του Κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) κομίζει κάτι νέο και τα πρώτα δείγματα γραφής για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει να είναι ήδη ορατές.

H Σάρα Βάγκενκνεχτ η οποία διατήρησε την έδρα της στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) δήλωσε ότι το BSW θα εργαστεί για την υπέρβαση της «ανικανότητας και της αλαζονείας» της σημερινής κυβέρνησης συνασπισμού του Βερολίνου, υποστηρίζοντας ότι πολλοί ψηφοφόροι «αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι».

Από τη συνέντευξη Τύπου της ίδρυσης του νέου κόμματος.

Η ίδια και περίπου 40 πρώην σύντροφοί της από το Αριστερό Κόμμα θα αποτελέσουν τον αρχικό πυρήνα του κόμματος -το οποίο θα αλλάξει όνομα πριν από τις επόμενες προγραμματισμένες γερμανικές εθνικές εκλογές το φθινόπωρο του 2025 – και θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός μεγαλύτερου σχηματισμού που θα θέσει υποψηφιότητα στις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία.

Η νέα πολιτική κατεύθυνση

Χαράσσοντας τις βασικές πολιτικές γραμμές που θα οδηγήσουν το κόμμα στην πρώτη του εκλογική του αναμέτρηση η Βάγκενκνεχτ δείχνει να κάνει ανοίγματα σε πολιτισμικά συντηρητικούς ψηφοφόρους δηλώνοντας υπέρ μιας αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής ενώ στα οικονομικά διατηρεί τις «γραμμές» της Αριστερά διεκδικώντας ένα μείγμα: ασφάλειας των θέσεων εργασίας, υψηλότερων μισθών και γενναιόδωρων παροχών.

Η επικεφαλής του BSW δηλώνει μάλιστα ότι το κόμμα θα αποφύγει να αυτοπροσδιορίζεται «αριστερό» καθώς ο όρος προκαλεί περιορισμούς και στερεί κάθε «πραγματικό νόημα».

Τα νέα δεδομένα που φέρνει στην πολιτική ζωή της Γερμανίας είναι πιθανόν να αποτελούν στρατηγική επιλογή. Οι εξελίξεις έρχονται στο φόντο του «σεισμού» που προκαλεί στην πολυτάραχη πια πολιτική σκηνή του Βερολίνου η σταθερή άνοδος της ακροδεξιάς «Εναλλακτική για τη Γερμανία-AfD».

Στην πρώτη δημοσκόπηση Deutschlandtrend για το 2024 το Κόμμα της Αριστεράς, το SPD και οι Πράσινοι φτάνουν μαζί το 31% – το ίδιο ακριβώς ποσοστό συγκεντρώνει μόνη της η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU). Η AfD βρίσκεται στο 22%.

Ο πολιτικός επιστήμονας Βέρνερ Πάτσελτ εκτιμά πως υπάρχει μία καθοριστική αιτία πίσω από την καθοδική πορεία των αριστερών κομμάτων: ότι δεν ενδιαφέρονται αρκετά για τον απλό άνθρωπο – τον οποίο αφορά για παράδειγμα περισσότερο η στεγαστική κρίση, παρά οι «woke», αριστερές ιδέες, όπως λέει ο ειδικός στην DW.

Έρχεται το νέο και διεκδικεί ψήφους από σχεδόν όλους τους πολιτικούς χώρους.

Ο όρος «woke», που προέρχεται από τα αγγλικά, σημαίνει την επαγρύπνηση εναντίον της κοινωνικής αδικίας, του ρατσισμού και των διακρίσεων. Ζητήματα τα οποία απασχολούν πρωτίστως ακαδημαϊκούς και μορφωμένους ανθρώπους της Αριστεράς κατά τον Πάτσελτ. Και όσο δεν αλλάζει αυτό, η Αριστερά δεν θα έπρεπε να αναρωτιέται «γιατί οι απλοί άνθρωποι εναποθέτουν τις ελπίδες τους περισσότερο στη Δεξιά».

Γνώστες της πολιτικής κατάστασης που μίλησαν στη DW εκτιμούν πως στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται το BSW στοχεύει να «αλλάξει το γερμανικό κομματικό σύστημα» και αυτό θα μπορούσε να κοστίσει ψήφους στους κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD), στους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης(CDU/CSU) αλλά και να γίνει ανάχωμα στην αυξανόμενη ακροδεξιά εθνικιστική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).



ΠΗΓΗ