Ξεκινώντας με την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για την οικονομία και τη φορολογία αρχίζει η προεκλογική μάχη του ΣΥΡΙΖΑ με την ομιλία του προέδρου στην εκδήλωση με τίτλο, Ελληνικό όνειρο- Ζωή με αξιοπρέπεια.

Ο Στέφανος Κασσεκάλης από την Τεχνόπολη βάζει στο κάδρο του αγώνα προς τις κάλπες τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για λιγότερη ακρίβεια, καθώς από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας, σύμφωνα με τις δημοκοπήσεις, είναι οι υψηλές τιμές.

Δείτε ζωντανά


Αναφέρθηκε από την αρχή της ομιλίας της του στην κριτική και στις βολές που δέχεται ίδιος και το κόμμα για τον δανεισμό, την εταιρεία του και εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ.

Είπε ότι έχουν το θράσος να ζητάνε και τα ρέστα, αυτό είναι η ψυχολογική χειραγώγηση. Και όπως εξήγησε  είναι αυτό που θέλει να πέσει ο θύτης το θύμα, ότι δηλαδή εκείνος φταίει. Αυτή τη στρατηγική την  εφαρμόζει και η ΝΔ για το θέμα της ατομικής ευθύνης. Ήρθε η ώρα να απαντήσουμε στη ΝΔ ότι ούτε θύματα θα γίνουμε, ούτε θα μας πείσετε ότι η κοινωνία είναι ατομική ευθύνη. 

«Θέλει να πέσει ο θύτης το θύμα, ότι δηλαδή εκείνος φταίει. Αυτή τη στρατηγική την  εφαρμόζει και η ΝΔ»

Ο κ. Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, αλλά και τη στάση του κόμματος στη Βουλή.  Όπως τόνισε ο κ. Κασσελάκης   το θέμα είναι της ακρίβειας και της φορολογίας.  Θα ασχοληθούμε, όπως είπε, με δύο βασικά εργαλεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που αν παραμείνει λίγο ακόμη στην εξουσία, θα δημιουργήσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Ελλάδας.  Αυτά τα δύο κρίσιμα μεγέθη είναι η ακρίβεια και η φορολογία.

Προτάσεις για την ακρίβεια

«Δεν υπάρχει εισαγόμενη ακρίβεια», τόνισε και είπε ότι πρόκειται για πολιτικές πληθωριστικής και κερδοσκοπικής απληστίας που σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθ’ υπόδειξη των μεγάλων οικονομικών παραγόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, για τον ΣΥΡΙΖΑ  πρώτος στόχος είναι η αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος ώστε το ονομαστικό εισόδημανα επαρκεί για την αξιοπρεπή διαβίωση. Ανέφερε στη συνέχεια κάποια άμεσα μέτρα κρατικών παρεμβάσεων καταστολής της ακρίβειας συνολικού ύψους 3,243 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή που επειδή θα πληρώσουν οι κερδοσκόποι, τα έσοδα για το κράτος υπερκαλύπτουν αυτό το κόστος καθώς φτάνουμε στα 3,262 εκ. ευρώ. Τα  μέτρα τα οποία παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης είπε ότι δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά θα κατατεθεί με πρόταση νόμου.

Τα άμεσα μέτρα για την ακρίβεια είναι:

1. Θέσπιση ανώτατου περιθωρίου κέρδους 5% στην χοντρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και θέσπιση ανώτατου ορίου κέρδους στην λιανική ανά MWh, σε ετήσια βάση.

2. Ανώτατο όριο στο περιθώριο κέρδους από την διύλιση και την εμπορία σε μόνιμη βάση στο μέσο όρο του συνόλου των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για όχι λιγότερο από 1 χρόνο, μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα στον χαμηλότερο επιτρεπτό συντελεστή της ΕΕ.

Για το αγροτικό πετρέλαιο προχωράμε σε πλήρη επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και καθιέρωση υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 6%, από 24% που ισχύει σήμερα.

3. Για τα τρόφιμα και τα βιομηχανικά αγαθά ευρείας χρήσης προχωράμε στην επιβολή πλαφόν κερδών σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας και καθιερώνουμε καθημερινούς εντατικούς ελέγχους.

Επιβάλουμε ανώτατο περιθώριο κέρδους σε εισαγωγείς-εγχώριους βιομηχανικούς παραγωγούς και αποθήκες λιανεμπορίου.



ΠΗΓΗ