Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023, 22:47

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν “μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση της αμυντικής τους θέσης στον Κόλπο”, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η απόφαση αυτή, οι λεπτομέρειες της οποίας αναμένεται να δημοσιοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες από το Πεντάγωνο, φιλοδοξεί να αποτελεί απάντηση στην κατάσχεση από το Ιράν εμπορικών πλοίων στην περιοχή.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις ενέργειες που απειλούν και διαταράσσουν την εμπορική ναυσιπλοΐα στη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

“Τα τελευταία δύο χρόνια, το Ιράν παρενόχλησε, επιτέθηκε και διατάραξε” την εμπορική ναυσιπλοΐα στα ύδατα αυτά”, δήλωσε διαβεβαιώνοντας ότι η Ουάσινγκτον “δεν θα επιτρέψει σε ξένες ή περιφερειακές δυνάμεις να θέσουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας” στην περιοχή.

Ο 5ος αμερικανικός στόλος, που έχει τη βάση του στο Μπαχρέιν, διευκρίνισε στη συνέχεια ότι “συνεργάζεται με τους συμμάχους και εταίρους στην περιοχή για να αυξήσουν τις εκ περιτροπής περιπολίες των πλοίων και των αεροσκαφών”, στο Στενό του Ορμούζ, στρατηγική θαλάσσια οδό του Κόλπου. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι στις 3 Μαΐου το υπό παναμαϊκή σημαία τάνκερ Niovi κατασχέθηκε από το Ναυτικό του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης ενώ περνούσε από το Στενό του Ορμούζ. Το περιστατικό αυτό σημειώθηκε λίγες μέρες μετά την κατάσχεση από το Ιράν ενός πετρελαιοφόρου με σημαία των νησιών Μάρσαλ και προορισμό τις ΗΠΑ, στον Κόλπο του Ομάν.

Σχεδόν το ένα πέμπτο του αργού πετρελαίου και των προϊόντων πετρελαίου παγκοσμίως διέρχεται από το Στενό του Ορμούζ, κομβικό σημείο μεταξύ του Ιράν και του Ομάν, σύμφωνα με την εταιρία ανάλυσης δεδομένων Vortexa.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023, 22:47

ΠΗΓΗ