Ενώ στη Λωρίδα της Γάζας άνθρωποι πυροβολούνται, στη προσπάθειά τους να αρπάξουν μια φρατζόλα ψωμί, ψηλά στις Άλπεις, επιχειρηματίες σκαρφίζονται ευφάνταστους τρόπους να αυξήσουν τα στάνταρ της πολυτέλειας.

Μέχρι σήμερα, ένα κλασικό πακέτο πολυτελών διακοπών περιλάμβανε από ένα μαγευτικό σαλέ μέχρι ελικόπτερο που πήγαινε τους πλούσιους τουρίστες σε μια έρημη βουνοκορφή για πριβέ σκι.

Για να επιβιώσουν όμως πλέον τους θερμότερους χειμώνες μέρη, όπου το κέρδος παραδοσιακά συνδέεται με τις χιονοπτώσεις, προσπαθούν να προσελκύσουν πολύ πλούσιους, τους οποίους όμως, χρειάζεται κάποιος να περάσουν καλά και να βρούν… χιόνι.

Έτσι, υπάρχει πλέον η ζήτηση των… «μπάτλερ του σκι», όπως αναδεικνύει ρεπορτάζ της The Wall Street Journal.

Με επιπλέον γάντια και μπότες του σκί ή ακόμα και ένα ελικόπτερο, δάσκαλοι του σκι μετατράπηκαν τα τελευταία χρόνια σε «μπάτλερ του σκι» οι με κάτι πάρα πάνω από 2.000 δολ., σας πηγαίνουν με ελικόπτερο στο Da Aurelio, ένα εστιατόριο στην κορυφή των Ιταλικών Άλπεων, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί της Τοσκάνης αξίας 2.200 δολαρίων.

Αυτοί οι μπάτλερ, είναι συχνά καταρτισμένοι εκπαιδευτές σκι, ο οποίοι περνούν όλη την ημέρα στις πίστες μαζί με τους πελάτες, σχεδιάζοντας τα πάντα, από το καλύτερο μέρος για μεσημεριανό γεύμα μέχρι τις πιο επιθυμητές πίστες.

Πανσέληνος στον σταθμό ανελκυστήρων Megeve στις γαλλικές Άλπεις.

Με τις συνθήκες σκι όλο και λιγότερο προβλέψιμες, τα θέρετρα αναδεικνύουν άλλες δραστηριότητες που εξαρτώνται λιγότερο από το τέλειο χιόνι, όπως η ορειβασία και το έλκηθρο με σκύλους.

Οι μπάτλερ αυτοί ουσιαστικά γίνονται δάσκαλοι και ξεναγοί, καθώς τα θέρετρα χρειάζονται νέα σημεία όπου μπορεί να δραστηριοποιηθεί κανείς στη διάρκεια των διακοπών του. Από ανέσεις για τις ελίτ έως όλο και πιο γρήγορους ανελκυστήρες για να επιταχύνουν όχι μόνο την εμπειρία στο σκι, αλλά τις επισκέψης σε μουσεία σε μεγάλο υψόμετρο, ή μπαρ.

Πριν από πέντε χρόνια, μόνο το 5% των πελατών που νοίκιαζαν πολυτελή σαλέ στις Άλπεις προσλάμβαναν έναν «μπάτλερ του σκι» ως μέρος του πακέτου τους, λέει ο Rupert Longsdon, διευθύνων σύμβουλος της Oxford Ski Company, η οποία οργανώνει διακοπές σκι στο Ευρώπη. Τώρα, είναι περίπου 20%.

«Τα εστιατόρια, οι μπάτλερ του σκι, είναι όλα μέρος της εξέλιξης της καλύτερης εξυπηρέτησης και της περισσότερης πολυτέλειας, κάτι που αναζητούν οι πελάτες», είπε ο Longsdon.

Η προσφορά σαλέ που κάνει η Oxford Ski Company περιλαμβάνει ένα στο Λεχ του οποίου η εβδομαδιαία ενοικίαση έφτασε τα 220.000 δολάρια λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Το σαλέ, που μπορεί να φιλοξενήσει 14 άτομα, συνοδεύεται από οικοδεσπότη, σοφέρ και σεφ, ο οποίος ετοιμάζει καθημερινά πρωινό, απογευματινό τσάι και δείπνα τεσσάρων πιάτων.

Ωστόσο, όταν έρθει η ώρα να οργώσει κανείς τα βουνά παίρνει ένα λίφτ έχοντας δίπλα τον «μπάτλερ».



ΠΗΓΗ