Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, 07:55

Μόλις ένα εικοσιτετράωρο κράτησε η «ανακωχή» του εκλογικού αγώνα στην Τουρκία. Από χθες οι δύο πρωταγωνιστές της εκλογικής αναμέτρησης στην Τουρκία ρίχτηκαν στη μάχη του δεύτερου γύρου που θα αναδείξει τον επόμενο πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αφού οι δύο μονομάχοι είδαν τα λάθη τους και διαπίστωσαν που πρέπει να επικεντρωθούν, χάραξαν τη στρατηγική τους για τον β’ γύρο. Κιλιτσντάρογλου και Ερντογάν με το επιτελείο τους αναμένεται να ανακοινώσουν την καινούρια στρατηγική τους.

«Μέχρι την 28η Μαΐου θα εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας απέναντι στον λαό χωρίς ανάπαυλα, υπηρετώντας τον με πάθος. Θα αναδειχθούμε νικητές στις 28 Μαΐου, αυξάνοντας τον αριθμό των ψήφων μας σε σύγκριση με τις 14 Μαΐου και θα καταγάγουμε ιστορική επιτυχία, Θεού θέλοντος», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ταγίπ Ερντογάν.  Από το βράδυ της Δευτέρας ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας συγκάλεσε στην Αγκυρα την κεντρική εκτελεστική επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για την εκτίμηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου. Οπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah, στις 12 ημέρες που απομένουν μέχρι να ανοίξουν και πάλι οι κάλπες το βάρος θα πέσει σε τρεις κατηγορίες περιφερειών: στις σεισμόπληκτες, από όπου θα ξεκινήσει η νέα καμπάνια του Ερντογάν, σε εκείνες όπου το ΑΚΡ σημείωσε αισθητή πτώση σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018 και στις περιφέρειες όπου ο τρίτος, εθνικιστής προεδρικός υποψήφιος Σινάν Ογκάν με τη Συμμαχία ΑΤΑ κατέγραψε υψηλά ποσοστά. Σύμφωνα με την εφημερίδα στόχος του Ερντογάν είναι να συγκεντρώσει το ποσοστό του 53% – 54%.

Ο πρώτος γύρος έστειλε «μήνυμα αλλαγής», καθώς «εκείνοι που επιθυμούν αλλαγή στη χώρα είναι περισσότεροι από όσους την απεύχονται» υποστήριξε από την πλευρά του ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προσπαθώντας να τονώσει το ηθικό της αντιπολίτευσης. Ο κεμαλικός πολιτικός απευθύνθηκε ιδιαίτερα στη νεολαία, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει χρήματα για να αγοράσει τίποτα, ούτε καν ένα καφέ» και ότι «της έκλεψαν τη χαρά της ζωής», καλώντας την να πρωτοστατήσει «για να βγούμε από αυτό το σκοτεινό τούνελ σε 12 ημέρες». Οι πολιτικοί αναλυτές καταλήγουν ότι αιτία που στάθηκε το κομμα Κιλιτσντάρογλου να χάσει ψήφους, ήταν η προσέγγισή του με τους Κούρδους, καθώς το εκλογικό σώμα της Τουρκίας είναι βαθιά εθνικιστές σε ποσοστό μάλιστα 70%. Επομένως, η νέα γραμμή που αναμένεται να ακολουθήσει είναι η προσέγγιση των εθνικιστών ψηφοφόρων. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η Μεράλ Ακσενέρ και ο δήμαρχος Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς που θα αναπτύξουν πιο εθνικιστική ρητορική. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου πρόκειται να αναλαμβάνει το βάρος της εμψύχωσης, ώστε να φέρει πίσω τους απογοητευμένους ψηφοφόρους στις κάλπες. Ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου προσπαθεί να δώσει ένα δυναμικό παρόν, χτυπώντας το χέρι στο τραπέζι για να αποτρέψει τις φυγόκεντρες τάσεις και έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει πιο δυνατή γλώσσα στην εκστρατεία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, 07:56

ΠΗΓΗ