Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, 04:40

Η Βουλγαρία τάσσεται υπέρ της ταχείας ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση των Δυτικών Βαλκανίων αλλά υπό τον όρο ότι τα δικαιώματα των Βουλγάρων που ζουν εκεί γίνονται σεβαστά, δήλωσε σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Εξωτερικών Νικολάι Μίλκοφ. Οι δηλώσεις του Μίλκοφ έγιναν στους δημοσιογράφους ενώ ο υπουργός ήταν καθοδόν προς το 16ο διεθνές Χειμερινό Σχολείο για τη Διπλωματία, που διοργανώνεται από το Διπλωματικό Ινστιτούτο σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών για ξένους διπλωμάτες από την ΕΕ, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Δήλωσε επίσης ότι η ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ είναι θέμα μεγάλης σημασίας για τη Βουλγαρία “γιατί αυτό είναι το περιβάλλον στο οποίο η Βουλγαρία υπάρχει και ασκεί την εξωτερική της πολιτική”, τόνισε ο υπουργός.

“Έχουμε μια θέση βασισμένη σε αρχές για την υποστήριξη της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων και αυτό θα ήταν καλύτερα να συμβεί όσο το δυνατόν ταχύτερα, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να συμβεί σε συμμόρφωση με τις αρχές και τους μηχανισμούς που έχουν θεσπιστεί και καθιερωθεί από την ΕΕ”, δήλωσε ο Μίλκοφ.

Υπογράμμισε ότι η χώρα του υπερασπίζεται τα δικαιώματα των “Βουλγάρων σε αυτές τις χώρες, των ανθρώπων που έχουν βουλγαρική εθνική συνείδηση και νιώθουν Βούλγαροι στην καρδιά”. Ο Μίλκοφ είπε επίσης: “Αυτά τα πράγματα δεν έρχονται σε αντίθεση με τον στόχο της ταχείας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων. Το αντίθετο: ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα δικαιώματα του συνεταιρίζεσθαι, η καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των εγκλημάτων μίσους, αποτελούν όλα κριτήρια για την ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ”.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Μίλκοφ δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει σαφή θέση η οποία βασίζεται σε όσα έχει αποφασίσει η ΕΕ για τα Σκόπια και στηρίζεται επίσης στη “γαλλική ή την ευρωπαϊκή πρόταση”, τόνισε. Πρόσθεσε ότι η εν λόγω πρόταση έχει γίνει αποδεκτή από όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, και από το Κοινοβούλιο των Σκοπίων. “Όταν εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις, ο δρόμος θα είναι ανοικτός για την ένταξη”, υπογράμμισε.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, 04:40

ΠΗΓΗ