Μία έκπληξη περίμενε το Νίκο Δένδια κατά την συμμετοχή του στο City Hub Events: East Macedonia Thrace Εast Μacedonia Τhrace Forum. Τον περίμεναν για να τον «ανακρίνουν» οι επίδοξοι δημοσιογράφοι του αύριο και πιο συγκεκριμένα μαθητές από το Β’ Λύκειο Ορεστιάδας. Το τρακ ήταν φανερό, αλλά το ξεπέρασαν γρήγορα. Και ήταν σίγουρα ένα διαφορετικό κοινό. Οι μαθητές β’ και γ’ Λυκείου έθεσαν στον υπουργό Εθνικής Άμυνας τα θέματα των παραβιάσεων του Εθνικού Εναέριου Χώρου, των απειλών που αντιμετώπισε η Ελλάδα από την Τουρκία το 2020 αλλά και το ζήτημα του μεταναστευτικού και της ενίσχυσης των συνόρων. Με την ερώτηση να αναλαμβάνει να κάνει για τη μαθητική εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Ορεστιάδας», ο μαθητής της β’ Λυκείου Θανάσης Δασκαλόπουλος.

Μία ερώτηση όχι και τόσο απλή όπως παραδέχτηκε ο Δένδιας.

Η χώρα αντιμετώπισε απειλή

«Είναι προφανές ότι η χώρα τα τελευταία χρόνια αντιμετώπισε απειλή,  υπαρκτή απειλή. Και βεβαίως είναι απολύτως κατανοητό ότι στα σύνορά της αυτή η απειλή γίνεται πολύ περισσότερο αισθητή» ανέφερε ο ΥΕΘΑ.

Σημείωσε ωστόσο ότι «θα πρέπει, βλέποντας πίσω να είμαστε περήφανοι για αυτό που συνέβη αυτά τα χρόνια», καθώς όπως είπε η «απειλή αντιμετωπίστηκε».

Όπως είπε είχαμε μία «υβριδική απειλή της εξώθησης παράτυπων μεταναστών στα σύνορά μας με μαζικό τρόπο. Ηταν η πρώτη φορά που είδαμε ένα τέτοιο εγχείρημα να απειλεί μία ευρωπαϊκή χώρα». Ενώ παράλληλα όπως είπε υπήρχε «μια διαρκής αμφισβήτηση των εναέριων και των θαλάσσιων συνόρων μας, που επίσης όμως αντιμετωπίστηκαν κάθε φορά».

Η απειλή έχει σχεδόν εξαφανιστεί

Ο Δένδιας δήλωσε ευτυχής «διότι σήμερα, τουλάχιστον στο επίπεδο της πράξης και των λόγων, η απειλή έχει σημαντικότατα μειωθεί, για να μην πω σχεδόν εξαφανιστεί. Όπως ξέρετε, τον τελευταίο χρόνο μετά τους σεισμούς στη γειτονική μας Τουρκία δεν βλέπουμε παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας, δεν βλέπουμε παραβιάσεις των θαλάσσιων συνόρων μας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ωστόσο επεσήμανε ότι αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι «η τουρκική τοποθέτηση, η οποία αποτελεί πλήρη αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Η Θράκη και τα νησιά είναι θωρακισμένα

Ξεκαθάρισε ότι «η Θράκη, όπως και τα νησιά μας, αλλά εδώ είμαστε Αλεξανδρούπολη, σήμερα είναι θωρακισμένη. Πριν έρθω εδώ ήμουν στην έδρα της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας. Έχω πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή. Μπορώ λοιπόν απολύτως να σας διαβεβαιώσω για τη δυνατότητά μας να υπερασπιστούμε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Όμως δεν πρέπει ποτέ στη ζωή να είσαι ευχαριστημένος γι αυτό που συμβαίνει σήμερα. Πρέπει να βλέπεις τις προκλήσεις του αύριο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πατρίδα».

Ο Νίκος Δένδιας με μαθητές από το Β’ Λύκειο Ορεστιάδας

Απαντάμε με μία ατζέντα

Υπογράμμισε ότι «εμείς απαντάμε με μια ατζέντα. Τι λέμε Ατζέντα 2030, που είναι η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των ελληνικών Ενόπλων δυνάμεων που έγινε από τη σύσταση του νεότερου ελληνικού κράτους».

Άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί στα όσα σχεδιάζει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και σημείωσε ότι «αυτό αφορά την είσοδο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή καινοτομίας, τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, την ελληνική αμυντική βιομηχανία, τη δημιουργία μέσα στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κυττάρων τεχνητής νοημοσύνης, απορρόφησης της καινοτομίας και επίσης κυττάρων αντιμετώπισης των υβριδικών απειλών δημιουργίας ενός εξαιρετικού μηχανισμού security, μιας δηλαδή τελείως καινοτόμου αντίληψης στο πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε προηγμένες συνθήκες ασφάλειας για την πατρίδα μας, για την κοινωνία μας και κυρίως βέβαια για τις ακριτικές περιοχές».

Τόνισε ακόμα ότι «όλο αυτό δημιουργεί και ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το γεγονός δηλαδή ότι η Αλεξανδρούπολη έχει τόσο κομβικής σημασίας για την άμυνα της πατρίδας μας, οφείλω να πω και για την άμυνα της Ευρώπης, μετά την πρώτη συμφωνία που υπέγραψα με τις Ηνωμένες Πολιτείες 2019. Λειτουργεί σαν μία κατευθυντήρια γραμμή για να υπάρχει ένα καλύτερο, ασφαλέστερο μέλλον και στο πλαίσιο της οικονομίας και στο πλαίσιο της ενέργειας, αλλά και στο πλαίσιο της άμυνας».

Ο Δένδιας αρχισυντάκτης

Οι μαθητές της Ορεστιάδας έγιναν η αφορμή να μιλήσει ο Δένδιας και για τα δικά του μαθητικά χρόνια, λέγοντας ότι έχει και ο ίδιος υπάρξει αρχισυντάκτης μαθητικής εφημερίδας αλλά και είχε εργαστεί και στη σύνταξη εξωτερικών ειδήσεων όταν ήταν στη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας.



ΠΗΓΗ