Με τον Ντόναλντ Τραμπ να εντείνει την εκστρατεία του ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν σε λιγότερο από ένα χρόνο, ανοίγοντας παράλληλα τα χαρτιά του για την πολιτική που προτίθεται να εφαρμόσει σε διάφορα μέτωπα, αρκετές από τις θέσεις του προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία.

Και μάλιστα, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, δεδομένου του πρωταγωνιστικού ρόλο των ΗΠΑ στις διεθνείς εξελίξεις. Σημειώνεται πως ο τέως πρόεδρος είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, ενώ φέρεται να διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του Τζο Μπάιντεν – κερδίζοντας τις περισσότερες από τις αποκαλούμενες πολιτείες-κλειδιά.

Η τελευταία εξαγγελία του η οποία σήμανε συναγερμό έχει να κάνει με το κλίμα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κορυφαίους συνεργάτες του, ο Τραμπ προτίθεται να υποβαθμίσει ή και να καταργήσει τους περισσότερους νόμους της νυν κυβέρνησης που έχουν στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (ο ίδιος, άλλωστε, συγκαταλέγεται ουσιαστικά στους αρνητές της) και τη διευκόλυνση της «πράσινης μετάβασης». Στόχος του δε θα είναι να «μεγιστοποιηθεί η παραγωγή ορυκτών καυσίμων» και να αποδυναμώσει το ρυθμιστικό πλαίσιο που αφορά στις εξορύξεις και τη χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου, γαιάνθρακα και των παραγώγων τους.

Σύμφωνα με τους ίδιους, επίσης, θα περιοριστούν δραστικά τα δημόσια κονδύλια που περιλαμβάνει η περίφημη «Πράξη για τη μείωση του πληθωρισμού», η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής Μπάιντεν, περιλαμβάνει γενναίες επιδοτήσεις για την ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας και έχει συνολικό ύψος 369 δισ. δολαρίων. Ο Τραμπ, εξάλλου, έχει περιγράψει το συγκεκριμένο πακέτο ως «τη μεγαλύτερη αύξηση φορολογίας στην ιστορία» της χώρας.

Τα σχέδια του Τραμπ, βεβαίως, δεν περιορίζονται σε αυτό το μέτωπο. Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», εφόσον επανεκλεγεί πρόεδρος, «θα επικεντρώσει στον διωγμό των πολιτικών του αντιπάλων, στην επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στον δραματικό περιορισμό της μετανάστευσης και στην υποβάθμιση της εμπλοκής των ΗΠΑ σε υπεράκτιους πολέμους». Οπως δε σημειώνουν αρκετοί, οι θέσεις του προκαλούν ανησυχία για το μέλλον της δημοκρατίας στις Hνωμένες Πολιτείες και τον ρόλο τους διεθνώς – με τον Μπάιντεν να έχει δηλώσει πρόσφατα: «Θυμίζει τη γλώσσα που άκουγε κανείς στη ναζιστική Γερμανία της δεκαετίας του ’30».

Ο ίδιος ο Τραμπ, ο οποίος εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως είναι θύμα πολιτικών διώξεων, υποσχέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωση στο Νιου Χάμσαϊρ ότι θα «ξεριζώσει τους κομμουνιστές, τους μαρξιστές, του ρατσιστές και τους τραμπούκους της ριζοσπαστικής Αριστεράς οι οποίοι ζουν σαν παράσιτα εντός της χώρας μας». Στέλνοντας, έτσι, ένα ακόμη σαφές μήνυμα διχασμού στην κοινωνία των ΗΠΑ.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ