Μια ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή δήλωσε την Τρίτη στο ABC News ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά στη συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και ότι μια σημαντική εξέλιξη μπορεί να σημειωθεί μέσα στις επόμενες 48-72 ώρες.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ επρόκειτο να συνεδριάσει απόψε για να συζητήσει τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας για τους ομήρους.

Η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι αλλάζει τους όρους των πιθανών συμφωνιών που αφορούν τους αιχμαλώτους, δημιουργώντας καθυστερήσεις.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς.

Μόνο τέσσερις όμηροι έχουν απελευθερωθεί μέχρι στιγμής από τους σχεδόν 240 που το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι έχουν συλληφθεί στη Γάζα. Καμία απελευθέρωση δεν έχει γίνει από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις μεγάλες χερσαίες επιχειρήσεις του στον θύλακα.

Οικογένειες ομήρων σε Ισραήλ: Μην σταματήσετε τη συμφωνία, φέρτε τους πίσω

Εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τρίτης στην οποία κάλεσαν τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και το μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ να ολοκληρώσουν τη συμφωνία απελευθέρωσής τους.

«Δεν μπορείτε να σταματήσετε τη συμφωνία και να μην τους φέρετε πίσω.Έχετε την υποχρέωση ως ηγέτες της χώρας και ως άνθρωποι να τους φέρετε όλους πίσω» δήλωσε ο Γιουβάλ Χαράν, του οποίου επτά μέλη της οικογένειας απήχθησαν στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τη haaretz.

«Γνωρίζουμε ότι μια απόφαση μπορεί να ληφθεί σήμερα, απόψε» πρόσθεσε η Merav Leshem Gonen, της οποίας η κόρη απήχθη στη Λωρίδα της Γάζας.

Μπάιντεν: «Κάντε υπομονή, ερχόμαστε»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως θα απελευθερωθούν οι όμηροι της Χαμάς και έστειλε μήνυμα ελπίδας στους ίδιους και τις οικογένειές τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάντε υπομονή, ερχόμαστε».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι συμμετέχει σε καθημερινές συσκέψεις, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για θετική έκβαση.

«Κάντε κουράγιο», ήταν το μήνυμα που έστειλε στις οικογένειες των ομήρων, όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.



ΠΗΓΗ