Στις περιπτώσεις της Chios Bank, της Nova Bank αλλά και της Millenium Bank αναφέρθηκε ο Γεώργιος Τανισκίδης, πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος της Optima Bank, από το βήμα του OT FORUM «Ελληνική Επιχειρηματικότητα 2.0+».

«Θα έλεγα ότι όλες αυτές οι τράπεζες ήταν δημιουργήματα εκ του μηδενός και για αυτό ίσως απαιτούσαν κάποια αυξημένη προσοχή. Αλλά θα έλεγα ότι όλα ήταν πολύ επιτυχημένα εγχειρήματα, όμορφες εμπειρίες και όμορφες αναμνήσεις. Όλες αυτές οι τράπεζες, ήταν αυτό λέμε εμπορικές τράπεζες, η κάθε μία από αυτές στην εποχή  της προσέφερε κάτι πρωτοποριακό, ήταν επιτυχίες των καιρών τους» υπογράμμισε, περιγράφοντας την πορεία τους και μια σειρά από επιχειρηματικά deals.

Αναφορικά με τη δημιουργία της Optima Bank, ο κ. Τανισκίδης ανέφερε ότι τον Αύγουστο του 2019, εξαγοράστηκε η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδας, μια χρηματιστηριακή εταιρεία, «την οποία μετασχηματίσαμε πάλι εκ του μηδενός σε μία τράπεζα που στις 4 Οκτωβρίου πέρασε το κατώφλι του ΧΑ και για τη οποία είμαστε πολύ χαρούμενοι, γιατί αυτό που ονειρευτήκαμε παίρνει σάρκα και οστά».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η ομολογία του ότι όλη αυτή τη πορεία τη κάνει σχεδόν με τους ίδιους ανθρώπους: «Είμαστε η ίδια ομάδα από το 1990, με προσθήκες το 1993, το 2000 κ.ο.κ»

Φωτογραφίες: Δημήτρης Μιχαλάκης

Τα προβλήματα του κλάδου

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο τραπεζικός κλάδος κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων και μετά, ο κ. Τανισκίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι το γεγονός ότι ξεκινήσαμε το 2019, που πολλοί  μας έλεγαν “που πάτε;” εμάς μας ωφέλησε.  Δεν είχαμε καμιά κακή κληρονομιά από το παρελθόν. Μπορούσαμε να σχεδιάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε, κυριολεκτικά, πάνω σε μια λευκή κόλλα χαρτί. Και αυτό που καταφέραμε είναι να ξαναδούμε τον πελάτη στα μάτια, να νοιαστούμε, να αγωνιστούμε να λύσουμε αυτό που ζητάει ο πελάτης».

Σύμφωνα με τον ίδιο ο πελάτης θέλει κάτι εύκολο και απλό, δεν θέλει ταλαιπωρία, με άλλα λόγια θέλει να μην πηγαίνει στην τράπεζα, αλλά όταν πάει θέλει προσήλωση και κάποιος να του δώσει μια εμπεριστατωμένη άποψη.

Προκλήσεις

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπες σήμερα οι τράπεζες, υπογράμμισε: «Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουν να κάνουν είναι να γίνουν περισσότερο προσωποκεντρικές. Να θυμηθούν ξανά ότι αυτός που πληρώνει τον μισθό μας είναι ο πελάτης. Αν δεν μπει ο πελάτης, ο μισθός δεν υπάρχει».

Ο κ. Τανισκίδης αποκάλυψε επίσης, ότι οι τράπεζες έχουν τρομακτικό πλούτο πληροφοριών για τους πελάτες τους: «Μέσα από την πιστωτική κάρτα μπορούμε να μάθουμε πολλά», είπε τονίζοντας ότι αυτόν τον πλούτο των πληροφοριών, από πλευράς μάρκετινγκ οι τράπεζες τον εκμεταλλεύονται πολύ λίγο: «Η πρόκληση είναι να γίνουν πελατοκεντρικές, έξυπνα πελατοκεντρικές».

Ξένοι επενδυτές

Κληθείς να σχολιάσει τη πρόσφατη συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit, υποστήριξε ότι είναι πολύ σημαντική γιατί στέλνει ένα μήνυμα ότι η χώρα μας είναι μια χώρα, όπου κάποιος μπορεί να επενδύσει τα χρήματά του, και θα σηματοδοτήσει τον ερχομό κι άλλων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρας μας: «Είμαι αισιόδοξος και ελπίζω να μην χάσουμε μια πολύ ωραία ευκαιρία, που φαίνεται να υπάρχει στη χώρα μας»

Υπογράμμισε ότι το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον όλο και βελτιώνεται, ενώ αναφερόμενος στη ανεργία, είπε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει: «Είναι από ανθρώπους που δεν θέλουν να δουλέψουν, είναι αεργία, γιατί ούτε στην οικοδομή υπάρχουν χέρια, ούτε στη γεωργική παραγωγή, ούτε προγραμματιστή δεν μπορούμε να βρούμε».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, είπε ότι είναι στο σημείο εκείνο , που έχουμε μια τρομακτική άνοδο των μεγεθών, και με τον πληθωρισμό, ακόμα κι βαρυγκωμούμε σχετικά καλά τα πάμε, σε σχέση με την Ευρώπη.

«Όλοι οι οίκοι από τον Σεπτέμβριο και μετά μας αναβάθμισαν και θεωρώ ότι το 2024 εκτός αν στραβοπατήσουμε κι αν έχουμε κάποιο δυσάρεστο γεγονός,  που φαίνεται ότι δεν θα έχουμε, θα είναι μια εξαιρετικά καλή χρονιά».

Τέλος ο κ. Τανισκίδης είπε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ καλό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα φθηνής χρηματοδότησης: «Όμως θεωρώ ότι καθώς μπαίνουμε στο 2024 θα δούμε ούτως ή αλλιώς ότι τα επιτόκια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται, αν και δεν α φτάσουν στο 0,35% που μα δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης» τόνισε και κατέληξε λέγοντας: «Είναι βέβαιο ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή μάλλον θέλουμε να κάνουμε δουλειά, και δεν θέλουμε απλώς να μείνουμε και να παρατηρούμε».



ΠΗΓΗ