Βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία δυνάμεις του Ιράν κατέλαβαν το πρωί της Πέμπτης (11/1) το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ St. Nikolas, στον Κόλπο του Ομάν, έδωσε στην δημοσιότητα η ιρανική τηλεόραση.

Στο ντοκουμέντο φαίνονται οι ένοπλοι να ανεβαίνουν στο πλοίο με ρεσάλτο και να το καταλαμβάνουν.

Το ελικόπτερο πετά ακριβώς πάνω από το δεξαμενόπλοιο, ενώ τα μέλη του πληρώματος αναγκάζονται από τους εισβολείς να ξαπλώσουν στο δάπεδο του πλοίου.

Έκτοτε το πλοίο βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας και δεν υπάρχει καμία επικοινωνία με τα 19 μέλη πλήρωμα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ένας 20χρονος Έλληνας, που είναι ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος.

Το βίντεο από την κατάληψη του τάνκερ

Στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς το πλοίο

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της διαχειρίστριας εταιρείας, το τάνκερ St. Nikolas, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, που κατελήφθη στα ανοιχτά του Ομάν, βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν.

Εκτός από την επιβεβαίωση της θέσης του πλοίου στο ενημερωτικό της σημείωμα η εταιρεία προσθέτει ότι έως αυτή τη στιγμή δεν έχει καταφέρει να έρθει σε άμεση επαφή με το πλήρωμα μετά την κατάληψη, καθώς το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών έχει απενεργοποιηθεί από αυτούς που το κατέλαβαν περίπου στις 6:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) της Πέμπτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το περιστατικό και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία

Παράλληλα, προσθέτει ότι από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το συμβάν ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ελληνικές και διεθνείς αρχές καθώς και οι συγγενείς των μελών του πληρώματος.

Η εταιρεία ενημερώνει ότι το κύριο μέλημα και ύψιστη προτεραιότητά της είναι και θα παραμένει η ασφάλεια του πληρώματος.

Προσπάθειες επαναπατρισμού του Έλληνα ναυτικού

Από τα υπουργεία Ναυτιλίας και Εξωτερικών έχουν γίνει και γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες με πρωταρχικό στόχο τον ασφαλή επαναπατρισμό του 20χρονου.

Το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το περιστατικό και βρίσκεται σε επικοινωνία με την πλοιοκτήτρια εταιρεία, προκειμένου να μπορέσει να επικοινωνήσει αρχικά με τον Έλληνα δόκιμο πλοίαρχο και στη συνέχεια να τον μεταφέρει με ασφάλεια πίσω στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο, που είχε ναυλώσει η τουρκική εταιρεία Tupras, είχε φορτώσει τις προηγούμενες ημέρες στο λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ φορτίο περίπου 145.000 τόνων αργού πετρελαίου και είχε προορισμό το Αλιάγα της Τουρκίας, μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

Αν και αρχικά υπήρχε η εντύπωση ότι το St. Nikolas είχε δεχτεί πειρατική επίθεση, το μεσημέρι της Πέμπτης τα ιρανικά πρακτορεία IRNA και TASNIM ανακοίνωσαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είχε καταλάβει το δεξαμενόπλοιο ύστερα από δικαστική απόφαση. Μάλιστα, τα ιρανικά μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο αμερικανικό τάνκερ, χωρίς να είναι σαφές το γιατί.

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.



ΠΗΓΗ