Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άφησαν την τελευταία τους πνοή, μετά από κακομεταχείριση στις ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με μαρτυρίες εφήβων, που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

Όπως δήλωσαν οι νεαροί, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, ενώ αρκετοί συγκρατούμενοί τους ξυλοκοπήθηκαν μέχρι θανάτου.

Σοκαριστική είναι η μαρτυρία του 18χρονου Khalil Mohamed Badr al-Zamaira. Συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις όταν ήταν 16 χρονών. Δύο χρόνια μετά μπορεί να αγκαλιάσει και πάλι τα αγαπημένα του πρόσωπα και να δηλώσει ελεύθερος.

«Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι κακομεταχειρίζονται και ξυλοκοπούνται στη φυλακή. Δεν κάνουν διακρίσεις μεταξύ ηλικιωμένων και νέων», δήλωσε ο νεαρός στο Middle East Eye και αποκάλυψε ότι «Δύο έφηβοι μεταφέρθηκαν από τη φυλακή Ofer με σπασμένα πλευρά. Δεν μπορούσαν να κινηθούν».

«Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου»

Τον εφιάλτη που έζησε στη φυλακή Naqab, περιέγραψε και ο Omar al-Atshan. «Η κακομεταχείριση ήταν απερίγραπτη», δήλωσε στο Al Jazeera ο Παλαιστίνιος έφηβος. Ο ίδιος είπε επίσης ότι ξυλοκοπούνταν και ταπεινώνονταν συστηματικά στη φυλακή και ότι το νερό και το φαγητό ήταν λιγοστά.

Κατά τη διάρκεια της απελευθέρωσής τους, ισραηλινοί στρατιώτες τους διέταξαν να κατεβάσουν το κεφάλι τους και στη συνέχεια τους χτύπησαν.

«Βασανίστηκε επειδή ρώτησε τον διευθυντή αν υπήρχε εκεχειρία»

«Δεν είμαστε ευτυχισμένοι, διότι υπάρχουν και άλλοι που εξακολουθούν να κρατούνται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Omar al-Atshan.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι ένας αιχμάλωτος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου κατά τη διάρκεια της κράτησης. «Είχε υποστεί πάρα πολύ ξύλο. Φωνάξαμε για βοήθεια, αλλά οι γιατροί έφτασαν μετά από μιάμιση ώρα, αφού ήταν ήδη νεκρός από τα βασανιστήρια. Βασανίστηκε εξαιτίας μιας ερώτησης. Ρώτησε τον διευθυντή αν υπήρχε εκεχειρία και στη συνέχεια ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου», δήλωσε.

Ο Omar al-Atshan μιλώντας στο Al Jazeera για τις συνθήκες κράτησης στις ισραηλινές φυλακές

Τέσσερις κρατούμενοι νεκροί στην Μεγιδδώ

Ο Osama Marmash έδωσε επίσης παρόμοια μαρτυρία στο Al Jazeera, τονίζοντας ότι στις φυλακές της Μεγιδδώ τέσσερις Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι βασανίστηκαν μέχρι θανάτου.

Ο 16χρονος κρατούνταν εκεί, πριν συμπεριληφθεί στη λίστα με τους αιχμαλώτους προς απελευθέρωση. Όπως είπε, εκείνος τραυματίστηκε στο πόδι και την πλάτη του εξαιτίας ξυλοδαρμού.

«Τα ρούχα της φυλακής μου ήταν λευκά αλλά στη συνέχεια έγιναν κόκκινα από το αίμα», περιέγραψε και κατήγγειλε  ότι τους κακομεταχειρίστηκαν στο ταξίδι τους προς τη Δυτική Όχθη.

«Ο δρόμος ήταν δύσκολος. Έκλεισαν το κλιματιστικό στο λεωφορείο. Πνιγόμασταν», κατέληξε.



ΠΗΓΗ