Ο Μπ. Νετανιάχου ενημέρωσε τις οικογένειες των ομήρων για το άγνωστο ισραηλινό σχέδιο, που περιλαμβάνει έμμεσες συνομιλίες για συμφωνία με απελευθέρωση κρατουμένων και αλλαγές στην ανάπτυξη του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Οι διαμεσολαβητές υποδεικνύουν ότι η Χαμάς μπορεί να είναι ευέλικτη, συνειδητοποιώντας ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα. Έχοντας εμπιστοσύνη στις εξαιρετικές σχέσεις του Ynet με τον ισραηλινό στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, η παρακάτω διαρροή θεωρείται αρκετά ρεαλιστική.

Ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στους εκπροσώπους των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα τη Δευτέρα ότι «δεν υπάρχει πραγματική προσφορά από τη Χαμάς» για μια συμφωνία απελευθέρωσης των αγαπημένων τους προσώπων, αλλά μάλλον μια ισραηλινή πρωτοβουλία, την οποία δεν ανέλυσε, το Ynet έμαθε ότι στο παρασκήνιο γίνονται προσπάθειες για ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή των ομήρων.

«Υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία, αλλά δεν θα συμβεί αμέσως ή σύντομα»

Σύμφωνα με το πιθανό πλαίσιο, το Ισραήλ καλείται να αλλάξει την ανάπτυξη στρατευμάτων του εντός της Λωρίδας της Γάζας για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα -κάτι στο οποίο δεν έχει συμφωνήσει μέχρι στιγμής.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου νιώθει μεγάλη πίεση τόσο από τους Ισραηλινούς πολίτες, όσο και από ξένους ηγέτες. Η κόκκινη πλέον γραμμή για τον ίδιο είναι η ίδρυση Παλαιστινιακούς κράτους και όχι η κατάπαυση του πυρός.

Οι διαμεσολαβητές ενημέρωσαν το Ισραήλ ότι φαίνεται να υπάρχει ευελιξία εκ μέρους της Χαμάς, αναγνωρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα εγγυηθεί τον τερματισμό του πολέμου

Το πλαίσιο περιλαμβάνει μεγαλύτερης διάρκειας κατάπαυση του πυρός από την εβδομαδιαία της προηγούμενης συμφωνίας, ενώ η απελευθέρωση των ομήρων θα γίνει σταδιακά – αρχικά θα απελευθερωθούν γυναίκες και ηλικιωμένοι άνδρες, ακολουθούμενοι από νεότερους άνδρες και στη συνέχεια στρατιώτες και σώματα. Επιπλέον, το Ισραήλ καλείται να αναλάβει μια μεγαλύτερη απελευθέρωση κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων επιφανών κρατουμένων που εμπλέκονται σε δολοφονίες Ισραηλινών.

Το Ισραήλ ζήτησε διευκρινίσεις από το Κατάρ και αναμένει να λάβει σύντομα απαντήσεις. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν είναι ακόμη σίγουροι αν η Χαμάς θα υποχωρήσει και σε αυτό το στάδιο «υπάρχουν μόνο οι απαρχές ενός πλαισίου που υφαίνεται». Στο πλαίσιο του προτεινόμενου σχεδίου, το Ισραήλ καλείται να επιδείξει σημαντική ευελιξία όσον αφορά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, τον αριθμό των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν και τη μεταβολή της στρατιωτικής ανάπτυξης.

Καθώς το Ισραήλ δεν είναι προετοιμασμένο για κατάπαυση του πυρός, οι διαμεσολαβητές προτείνουν στη Χαμάς παρατεταμένες παύσεις, επιτρέποντας στην οργάνωση κάποια ανάσα. Οι διαμεσολαβητές ανέφεραν ότι η Χαμάς μπορεί να είναι ανοιχτή στη συζήτηση αυτών των παύσεων, αλλά δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση για το αν θα εγκαταλείψει την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, την οποία το Ισραήλ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί.

Μια πηγή που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς δήλωσε στο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων AWP: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθούν τα σημαντικά κενά». Η πηγή εξήγησε: «Υπάρχει πιθανότητα για συμφωνία, αλλά δεν θα συμβεί αμέσως ή σύντομα» και ότι η τρέχουσα εστίαση είναι στη γεφύρωση των διαφορών μεταξύ των μερών. Γίνονται προσπάθειες διαμεσολάβησης σε πολλαπλά επίπεδα, οι οποίες διεξάγονται με συνέπεια και στοχεύουν προς την ίδια κατεύθυνση. Οι Αιγύπτιοι και οι Καταριανοί προσπαθούν, υπό τη διεθνή αιγίδα, να μειώσουν τα κενά στις διαπραγματεύσεις». Η πηγή σημείωσε ότι η Χαμάς «έχει θέσει τον πήχη ψηλά» σε σημείο που το Ισραήλ θεωρεί ανέφικτο, ειδικά όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου και την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Το Ισραήλ ανέμενε ότι η Χαμάς θα υποχωρούσε εν μέρει σε αυτό το αίτημα, αλλά η ομάδα δεν θέλει να χάσει όλα τα διαπραγματευτικά της χαρτιά.

Ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ.

Οι όμηροι αποτελούν το σημαντικότερο διαπραγματευτικό χαρτί της Χαμάς σύμφωνα με την πηγή

Η πηγή ανέφερε ακόμη ότι η Χαμάς κατανοεί ότι το σημερινό της ατού είναι οι Ισραηλινοί όμηροι και η απελευθέρωσή τους θα την άφηνε χωρίς διαπραγματευτικό μοχλό, εξ ου και ο «υψηλός πήχης» των απαιτήσεών της.

Και πρόσθεσε: «Τελικά, πιστεύουμε τι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα μειώνει την ένταση των στρατιωτικών ενεργειών στη Γάζα σταδιακά, έτσι ώστε η συμφωνία να γίνει σε περισσότερες από μια φάσεις και όχι όλες μαζί». Σε συνάντηση με εκπροσώπους οικογενειών ομήρων τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ ελπίζει σε διεθνή πίεση για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Ήλπιζε ότι η Χεζμπολάχ θα τον έσωζε και συνειδητοποίησε ότι δεν θα το κάνει. Ήλπιζε ότι θα τον έσωζε το Ιράν και συνειδητοποίησε ότι δεν θα τον σώσει. Ήλπιζε ότι θα το έκαναν οι Χούθι και ούτε αυτοί θα το κάνουν. Ελπίζει ότι η διεθνής πίεση θα τον σώσει, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα το κάνει», δήλωσε ο Νετανιάχου, σύμφωνα με τους παρευρισκόμενους στη συνάντηση. Ο Νετανιάχου επανέλαβε στη συνάντηση ότι δεν υπάρχει πραγματική προσφορά από τη Χαμάς και ότι οι σχετικές αναφορές ήταν ανακριβείς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει ένα τρέχον ισραηλινό πλαίσιο που παρουσιάστηκε μέσω ενός μεσολαβητή και η Ιερουσαλήμ περίμενε απάντηση. Δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για παραχωρήσεις, που πιθανότατα σχετίζονται με μαζική απελευθέρωση κρατουμένων. Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο στο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, παρά τις περιρρέουσες φλυαρίες και μια στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης δεν είναι στο τραπέζι. Είπε ότι καθώς εντείνεται η στρατιωτική πίεση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Χαμάς να αποδεχθεί την πρωτοβουλία του Ισραήλ που έχει τεθεί στο τραπέζι.

Ο Σινουάρ συντονίζει την δράση της Χαμάς από τη Γάζα και δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθεί ή να εντοπιστεί. Το μόνο που βρήκαν ήταν μια ληγμένη πιστωτική κάρτα στο παλιό του σπίτι.

Κατάπαυση του πυρός, συνομιλίες και το Διεθνές Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας

Όσον αφορά τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι οι εκτεταμένες απαιτήσεις που έχει θέσει η Χαμάς δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα, αλλά το Ισραήλ δεν μπορεί να αθετήσει μια υπόσχεση. «Αν συμφωνήσουμε να τερματίσουμε τον πόλεμο, θα πρέπει να υπογράψουμε διεθνείς εγγυήσεις που δεν μπορούμε να αθετήσουμε», είπε.

Εξήγησε ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία, περιπλέκοντας μια πιθανή κατάπαυση του πυρός και την επακόλουθη αναζωπύρωση των μαχών. Στρατηγικά, σημείωσε ότι η Χαμάς είναι απομονωμένη, συνειδητοποιώντας ότι η Χεζμπολάχ, το Ιράν και εν μέρει το Κατάρ δεν την υποστηρίζουν πλήρως.

Ο Νετανιάχου καταγράφηκε στη συνάντηση να ασχολείται με την τρέχουσα κατάσταση: «Δεν υπάρχει πραγματική προσφορά από τη Χαμάς, αντίθετα με ό,τι λέγεται. Αυτό είναι ανακριβές. Το δηλώνω ευθέως. Ωστόσο, ναι, υπάρχει η πρότασή μας – η δική μου πρόταση – την οποία παρουσίασα και στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο. Την προώθησα και τώρα υπάρχει μια διελκυστίνδα». Από τα συμφραζόμενα και κυρίως από το γεγονός πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου σαμποτάρει ο ίδιος ή μέσω του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ κάθε προσπάθεια των ΗΠΑ ή της ΕΕ για διαρκή κατάπαυση του πυρός με ταυτόχρονη ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, αφήνει περιθώρια να λέει την αλήθεια για τις προχωρημένες συνομιλίες με την διαμεσολάβηση του Κατάρ.

«Μπορούμε να τους φέρουμε σε ένα σημείο που να εξετάζουν την πρότασή μας; Αυτό συμβαίνει αυτές τις μέρες, ακόμα και αυτή την ώρα. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν και πράγματα που δεν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, και το είπα πολύ ξεκάθαρα χθες. Δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες, αλλά είναι κάτι που έχουμε μεταφέρει στους διαμεσολαβητές. Είναι δική μας πρωτοβουλία. Νομίζω ότι αν είναι σαφές ότι έχουμε ένα ισχυρό μέτωπο – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να γίνει αποδεκτή».



ΠΗΓΗ