Νέοι βομβαρδισμοί πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας εκεχειρίας, το πρωί της Παρασκευής.

Το Κατάρ λέει ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση νέας παύσης του πυρός συνεχίζονται, με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να ζητά άμεσα μία νέα εκεχειρία καθώς όπως δήλωσε εχθές οι Παλαιστίνιοι στην πολιορκημένη περιοχή «περιβάλλονται από ασθένεια, καταστροφή και θάνατο».

Περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τον Οκτώβριο, με τον αντίστοιχο αριθμό στο Ισραήλ να ανέρχεται στις 1.200.

Δείτε live:

Διαβάστε τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο in

07:39 Όσα συμβαίνουν στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

  • Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εξαπέλυσε πέντε επιθέσεις σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις κατά μήκος των συνόρων αργά την Παρασκευή.
  • Το Ισραήλ απάντησε με βομβαρδισμό λιβανέζικων συνοριακών χωριών από τα οποία, όπως είπε, προήλθαν οι επιθέσεις.
  • Μια γυναίκα και ο γιος της σκοτώθηκαν από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη συνοριακή πόλη Χούλα. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργότερα ότι ο γιος της ήταν μαχητής της οργάνωσης.
  • Οι δολοφονίες αύξησαν σε τουλάχιστον 15 τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν από ισραηλινά πλήγματα στο Λίβανο τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες. Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι 90 μαχητές της έχουν σκοτωθεί.

07:16 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας – Νεκροί 5 όμηροι

«Αυτή τη στιγμή χτυπάμε στρατιωτικούς στόχους της Χαμάς σε όλη της Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του στρατού.

Η εφημερίδα Times of Israel ανέφερε «εκτεταμένες χερσαίες μάχες» τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα γύρω από τη Χαν Γιούνες στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο (dpa). Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι στην περιοχή βρίσκονταν κάποια από τα ηγετικά μέλη της Χαμάς. Η ίδια εφημερίδα ανέφερε επίσης, επικαλούμενη κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, ότι ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στην Χαν Γιούνες, καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν προς τη Ράφα, στα νότια, καθώς η περιοχή είναι επικίνδυνη. Επιθέσεις των IDF αναφέρθηκαν και στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε επίσης αργά χθες τον θάνατο πέντε ομήρων που κρατούνταν στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους, προσθέτοντας ότι είχε ενημερώσει τις οικογένειές τους.

06:48 Αναφορές για ισραηλινή πυραυλική επίθεση στην περιοχή της Δαμασκού

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα πυραυλική επίθεση εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην περιοχή της Δαμασκού, όπως μεταδίδει η κρατική τηλεόραση της Συρίας.

Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην περιοχή της συριακής πρωτεύουσας λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα κατά της γειτονικής του χώρας από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, πριν από 12 χρόνια, βάζοντας κυρίως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, μαχητές της Χεζμπολάχ και θέσεις του συριακού στρατού. Σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να ενισχύσει εκεί την παρουσία του.

06:29 Ολονύχτιες μάχες και βομβαρδισμοί στη νότια Γάζα

Ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε εκτεταμένες επιχειρήσεις κατά της Χαμάς στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, και αναφέρθηκαν σφοδρές μάχες στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, σύμφωνα με εβραιόφωνα μέσα ενημέρωσης.

Εκτεταμένες μάχες αναφέρονται στην περιοχή Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το Κανάλι 12, εν μέσω πληροφοριών ότι μέρος της ηγεσίας της Χαμάς βρισκόταν στην πόλη.

Νωρίτερα, το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγματα στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα, επίσης στη νότια Γάζα. Οι κάτοικοι της Γάζας ανέφεραν ότι οι IDF έριξαν φυλλάδια στο Χαν Γιουνίς καλώντας τους κατοίκους να μετακινηθούν νότια προς τη Ράφα, προειδοποιώντας ότι η περιοχή είναι επικίνδυνη.

Οι IDF δημοσίευσαν νωρίτερα έναν χάρτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε εκατοντάδες μικρές ζώνες, τις οποίες θα χρησιμοποιούν για να ενημερώνουν τους Παλαιστίνιους πολίτες για τις ενεργές ζώνες μάχης.

Ζήτησε από τους Παλαιστίνιους να προσέχουν τον αριθμό της περιοχής τους και να παρακολουθούν τις μελλοντικές ενημερώσεις των IDF.

06:07 Τουλάχιστον 180 νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας

Τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 589 τραυματίστηκαν κατά την πρώτη ημέρα των νέων βομβαρδισμών του Ισραήλ στη Γάζα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.



ΠΗΓΗ