Η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ χτυπήθηκαν από ισραηλινά πυρά, καθώς έκαναν περιπολίες στην περιοχή Αουταρούν στον νότιο Λίβανο, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Η UNIFIL καταδίκασε την επίθεση κατά των ειρηνευτικών της δυνάμεων, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ανησυχητική».

Συνεχίζονται οι επιθέσεις του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο

«Υπενθυμίζουμε έντονα στα μέρη τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων και να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας», αναφέρει η ανακοίνωση της UNIFIL.

Χαιρετίζει ο ΟΗΕ τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, η εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας επέτρεψε στον ΟΗΕ να αυξήσει τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Συνολικά, 137 φορτηγά παρέδωσαν ήδη το φορτίο τους στο σημείο υποδοχής που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ, που είναι αρμόδια για τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων (UNRWA/OCHA), η οποία χαιρετίζει το εγχείρημα, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η παράδοση αυτή αποτελεί «τη μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια» από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, προσθέτει η OCHA.

Διευκρινίζει ότι 129.000 λίτρα καυσίμων πέρασαν επίσης τα σύνορα προς τη Λωρίδα της Γάζας και ότι 21 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση απομακρύνθηκαν από το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βοηθήθηκαν με τρόφιμα, νερό, ιατρικό υλικό και άλλα είδη πρώτης ανάγκης», προσθέτει.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ υπόσχεται να εργαστεί για να συνεχίσει να αυξάνει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων όλης της Γάζας.



ΠΗΓΗ