Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, 16:52

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι κάτοικοι 595 δήμων της Ιταλίας. Συνολικά μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα (σήμερα μέχρι τις 11 το βράδυ τοπική ώρα και αύριο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι) πάνω από 4,5 εκατ. πολίτες.

Οι πρωτεύουσες των περιφερειών στις οποίες έχουν στηθεί οι κάλπες, συνολικά είναι δεκατρείς. Στις μεγαλύτερες πόλεις συμπεριλαμβάνεται η Ανκόνα, η Πίζα, η Σιένα, το Μπρίντιζι και η Μπρέσια.

Σε επτά από τις πρωτεύουσες αυτές περιφερειών, οι απερχόμενοι δήμαρχοι ανήκουν στην κεντροδεξιά συμμαχία και σε πέντε στην κεντροαριστερά. Σε μια περίπτωση, στην πόλη Λατίνα (ογδόντα χιλιόμετρα νότια της Ρώμης) η πόλη διοικείται από έκτακτο συμβούλιο, το οποία ορίσθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, λόγω παραίτησης της πλειοψηφίας των δημοτικών συμβούλων.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά το ότι ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι αρκετά περιορισμένος- πρόκειται για ένα ενδιαφέρον «τεστ» για την κυβέρνηση Μελόνι, όπως και για τη νέα αρχηγό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Έλι Σλάιν.

Μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι είχε προσέλθει στις κάλπες το 14,2% των εχόντων δικαίωμα ψήφου (στις προηγούμενες ήταν 19,3%) και πολλοί σχολιαστές προβλέπουν ότι τα συνολικά ποσοστά της συμμετοχής θα είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν.

 


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, 16:55

ΠΗΓΗ