Νωρίς ξεκίνησε φέτος η μάχη της… ξαπλώστρας με τις καταγγελίες στην πλατφόρμα «myCoast» για παραβιάσεις να είναι εκατοντάδες. Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Χαλκιδική έχουν την τιμητική τους ενώ στη Ρόδο βρεθήκαμε… στο ίδιο έργο θεατές. Πρωταγωνίστρια η ίδια επιχείρηση που είχε απασχολήσει και πέρυσι με τον «σερβιτόρο-κολυμβητή».

Κλιμάκιο στελεχών της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου Ρόδου διενήργησε επιτόπιο έλεγχο στο beach bar και διαπίστωσε παρανομίες (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό.

Το beach bar της Ρόδου με τις ξαπλώστρες στη θάλασσα.

Με απόφαση της δημοτικής επιτροπής που φέρει την υπογραφή του δημάρχου Ρόδου, Αλέξανδρου Κολιάδη, και αναρτήθηκε στη Διαύγεια, αποφασίστηκε η άμεση σφράγισή του, το πρωί της 20ης Ιουνίου. Στο έγγραφο δεν προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια κατά το οποίο η επιχείρηση θα παραμείνει κλειστή.

Όπως αναγράφεται στο επίμαχο έγγραφο, την ημέρα σφράγισης του καταστήματος, ο ιδιοκτήτης καλείται να βρίσκεται στο κατάστημα, προκειμένου να παρακολουθήσει τη διαδικασία σφράγισης. Σε διαφορετική περίπτωση, η σφράγιση θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία του. Στο έγγραφο επισημαίνεται πως ο ιδιοκτήτης έχει το δικαίωμα προσφυγής.

Déjà vu στη Ρόδο και υποσχέσεις πως κάθε περιστατικό παρανομίας θα βρίσκει την Πολιτεία απέναντι

«Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και τις παραλίες το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντι τους. Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή myCoast που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται», σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, που βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να βλέπει την ίδια επιχείρηση να μην συμμορφώνεται παρά τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας.

Δεν είναι μόνο η Ρόδος…

Με το θερμόμετρο στα ύψη μια ανάσα δροσιάς κρίνεται επιτακτική. Όμως, τηρείται ο νόμος ή παραβιάζεται στις οργανωμένες παραλίες;

H νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» που έκανε το ντεμπούτο της στις 29 Απριλίου δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να ελέγχουν αν στις παραλίες, στις οποίες βρίσκονται, τηρείται η νομιμότητα των όρων παραχώρησης και να υποβάλλουν σχετική καταγγελία σε περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης. Σε επόμενη φάση, με την ενσωμάτωση εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης, η νομιμότητα θα ελέγχεται αυτόματα από τα πληροφοριακά συστήματα.

Παρουσίαση της νέας ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast», από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες είναι τα εξής:

-Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.

-Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.

-Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.

-Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες.

-Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.

Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.

Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.

Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξεταστούν από τις αρμόδιες Κτηματικής Υπηρεσίες.

Ένα «καυτό» καλοκαίρι

Τα πρώτα δείγματα καταπατήσεων παραλιών και παράνομων ομπρελοκαθισμάτων προμηνύουν ένα καυτό καλοκαίρι για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ένα σοβαρό κρας τεστ για την κυβέρνηση που τρομαγμένη από το δυναμικό «κίνημα της πετσέτας» υποσχέθηκε πάταξη της ανομίας.

Προετοιμασίες για την καλοκαιρινή σεζόν

Οι καταγγελίες και οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες

Οι καταγγελίες το πρώτο δίμηνο λειτουργίας της πλατφόρμας αγγίζουν τις 2.000 και ο μεγαλύτερος αριθμός των καταγγελιών αφορά στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Χαλκιδική.

Το υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεξεργάζεται τα στοιχεία όμως εκκρεμεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών που έλαβε παράταση μέχρι τις 28 Ιουνίου. Το ποσοστό ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων δημοπρασιών φτάνει το 80% κάτι που σημαίνει πως ο έλεγχος των καταγγελιών θα ξεκινήσει αφού πρώτα λήξει η προθεσμία των παραχωρήσεων.

Τα πρόστιμα

Οι επιχειρήσεις που διαπιστώνεται ότι παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα:

-Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.

-Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.

Τσουχτερά τα πρόστιμα όσων παρανομούν

-Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).

-Για  άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.

-Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.



ΠΗΓΗ