Το μήνυμα ότι η φωνή του ΜέΡΑ25 πρέπει να δυναμώσει στη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, έστειλε το βράδυ της Τετάρτης από τα Χανιά ο γραμματέας του κόμματος και επικεφαλής της «Συμμαχίας για τη Ρήξη», Γιάνης Βαρουφάκης. Στα Χανιά, ο κ. Βαρουφάκης είχε συναντήσεις με φίλους του MέΡΑ25 και πολίτες στον δημοτικό κήπο της πόλης, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στη Μεγαλόνησο.

«Τριάμισι χρόνια έχουμε αποδείξει ότι πρέπει να είμαστε εκεί (σ.σ. στη Βουλή). Είμαστε οι μόνοι που δεν λέμε απλά ‘όχι’ σε αυτά που κάνει η Μητσοτάκης ΑΕ. Καταθέτουμε προτάσεις νόμου. Ολοι μιλάνε για τα κόκκινα δάνεια. Εμείς σε ανύποπτο χρόνο, εδώ και 2,5 χρόνια, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου. Μπορείτε να διαβάσετε νομοσχέδια που εμείς θα νομοθετούσαμε αν είμαστε κυβέρνηση. Γιατί αυτό σημαίνει σοβαρή αντιπολίτευση.Όχι απλά να λές όχι», επεσήμανε.

Από τα Χανιά, ο κ Βαρουφάκης εμφανίστηκε σίγουρος ότι το ΜέΡΑ25 θα βγει ενισχυμένο από τις εκλογές, τονίζοντας πως «αυτό θα βοηθήσει στην ανατροπή των μετεκλογικών σχεδίων για μία συγκυβέρνηση που θα την πούν προοδευτική. Στόχος τους είναι ένας: Να συνεχίσουν να περνάνε την μνημονιακή διαχείρηση, να συνεχίσουν να υποστηρίζουν το χρηματιστήριο ενέργειας, τις πωλήσεις των κόκκινων δανείων, την δευτερογενή αγορά, υπό μία ψεύτικη ομπρέλα προστασίας που δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης του ΜέΡΑ25, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Αυτή η φωνή στη Βουλή, ταυτόχρονα με τις δράσεις μας στους μαζικούς χώρους, στην κοινωνία, στα κινήματα, έχει ως στόχο να ενισχύσει όσους παλεύουν για τις ζωές τους για τις γειτονιές, τις κοινότητές τους. Αυτή η φωνή, θα παίξει σημαντικό ρόλο από την αντιπολίτευση, στην επιστροφή της ελπίδας σε αυτή τη χώρα, γιατί δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία συγκυβέρνηση, αυτό είναι δεδομένο».

Αιτιολογώντας αυτή του την στάση, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε:

«Καμμία απολύτως συγκυβέρνηση. Εμείς 1,5 χρόνο τώρα κάνουμε το σωστό. Ζητάμε σε όποιον αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός, είτε είναι από το ΚΚΕ, από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το ΠΑΣΟΚ ακόμα – αυτό το πράγμα για το οποίο θα ντρεπόταν ο Ανδρέας Παπανδρέου όπως είναι σήμερα – τους λέμε ‘ελάτε να παραμερίσουμε τις διαφωνίες μας που είναι τόσο έντονες, τις κορώνες. Να κάτσουμε να δούμε τα πέντε-δέκα πράγματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό τον τόπο και τι θα νομοθετούσαμε θεωρητικά’. Έτσι μπορεί να σφυρηλατηθεί ένα κοινό πρόγραμμα σε προοδευτική κατεύθυνση. Όταν λένε όχι και λένε ‘ελάτε μετά την Κυριακή των εκλογών’ τι μας λένε; Είναι ξεκάθαρο: Μας λένε ‘ελάτε να σας παραδώσουμε κανένα υπουργείο για μας δώσετε τους ψήφους για να γίνουμε πρωθυπουργοί και υπουργοί’. Να μας κοπεί το χέρι από τον ώμο, παρά να το κάνουμε αυτό. Εμείς θέλουμε να είμαστε στη Βουλή, αλλά να μην είμαστε υπουργοί για να εφαρμόζουμε μνημόνια. Οπότε ναι. Καμμία απολύτως συγκυβέρνηση και για να είμαι και πιο ξεκάθαρος – και καμμία ανοχή», είπε ο κ Βαρουφάκης.

Κατά τη συνάντηση των Χανίων, ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες της δημοτικής υπαλλήλου Αθηνάς Γιαννουλάκη, του δικηγόρου Νίκου Τζάρα και της Ντόρις Χακίμ-Πιπεράκη για το ψηφοδέλτιο Χανίων, καθώς και της συνταξιούχου του δημοσίου Αλεξάνδρας Κασσίμη γιά το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

ΠΗΓΗ