Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, 05:45

Η πρόεδρος του Περού κήρυξε χθες Τετάρτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα της χώρας και διέταξε την ανάπτυξη δυνάμεων του στρατού για να ενισχυθεί η φύλαξη σημείων ελέγχου και να εμποδιστούν μετανάστες από τη Χιλή να περάσουν τη μεθόριο.

Εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται στη Χιλή –κυρίως πολίτες της Αϊτής και της Βενεζουέλας, κατά τον ΟΗΕ–, προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα κι έχουν αποκλειστεί εδώ κι εβδομάδες στα σύνορα, ανάμεσα στην περουβιανή πόλη Τάκνα (νότια) και στην Αρίκα της βόρειας Χιλής.

Καθώς οι Αρχές της Χιλής εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της μετανάστευσης, πολλοί εξηγούν πως θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ή να προσπαθήσουν να φθάσουν στις ΗΠΑ.

Η περουβιανή κυβέρνηση είχε ήδη αναπτύξει 200 αστυνομικούς για να ενισχύσουν τη φύλαξη φυλακίων προκειμένου, κατ’ αυτήν, να περιοριστεί η διασυνοριακή εγκληματικότητα.

Χθες Τετάρτη η πρόεδρος Ντίνα Μπολουάρτε ανακοίνωσε πως δυνάμεις του στρατού θα αναπτυχθούν για να ενισχύσουν την αστυνομία σε φυλάκια στα σύνορα με τη Χιλή, τη Βολιβία, τη Βραζιλία, τον Ισημερινό και την Κολομβία.

«Η αστυνομία θα εγγυηθεί τον έλεγχο της εσωτερικής δημόσιας τάξης με την υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων», δήλωσε στον Τύπο.

Η κυβέρνηση δεν διευκρίνισε τι συνεπάγεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ούτε πόσο θα διαρκέσει το μέτρο.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Απριλίου 2023, 05:45

ΠΗΓΗ