Έντονο παρασκήνιο και κινητικότητα παρατηρείται στην κεντροαριστερά μετά τις ευρωεκλογές με τους πολιτικούς σχηματισμούς στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο να ψάχνονται για το πώς θα μπει τέλος στην ηγεμονία Μητσοτάκη ξορκίζοντας ταυτόχρονα ένα «γάμο συμφερόντων» που ίσως προκαλέσει περισσότερα προβλήματα απ’ ότι θα λύσει.

Με νωπό το εκλογικό αποτέλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι κραδασμοί συνεχίζονται με το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη να μετρά ισχυρότερους μετασεισμούς και τον πρόεδρο του κόμματος να αντιμετωπίζει ανοιχτή αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του.

Σενάρια, διαψεύσεις, ζυμώσεις και κραδασμοί

Εν μέσω «θαλασσοταραχής» δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό Τύπο αναζωπυρώνουν σενάρια προσπάθειας σύγκλισης όμως αυτά δεν επιβεβαιώνονται. Από τα δύο κόμματα του λεγόμενου προοδευτικού μετώπου, σχεδόν ταυτόχρονα και με πανομοιότυπο τρόπο, υπήρξαν κατηγορηματικές διαψεύσεις και κοινός τόπος πως «εξυπηρετούν άλλους σκοπούς».

Κινητικότητα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Συνεργασίες αλλά πρώτα να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Το σίγουρο είναι πως σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη η αλλαγή προσανατολισμού αλλά και οι πιθανές συνεργασίες αποτελούν αποτέλεσμα της πρόσφατης εκλογικής μάχης αλλά στην παρούσα φάση δεν δείχνουν να αποτελούν προτεραιότητα…

Το μείζον στο ΠΑΣΟΚ είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την ηγεσία του κόμματος κάτι που θα απασχολήσει τα όργανα του κόμματος (συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής) στις 30 Ιουνίου. Οι κινήσεις στελεχών που ζητούν εσωκομματικές εκλογές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη που θα «σηκώσει το γάντι» ή θα επιχειρήσει να κερδίσει λίγο χρόνο.

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαφαίνεται μια μεγαλύτερη άνεση να συζητηθεί το θέμα, χωρίς όμως τη συμμετοχή της ηγεσίας του, τουλάχιστον προς ώρας.

Προβληματισμός και μια ηχηρή διάψευση

Μέχρι τότε, με μια φωνή τα δύο κόμματα διαψεύδουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα ιστοσελίδων, σύμφωνα με τα οποία η διευθύντρια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Έλενα Αναστασίου, συναντήθηκε με τον διευθυντή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλη Καπνισάκη.

Στο θολό τοπίο των ημερών και των δημοσιευμάτων που ήθελαν ένα άτυπο μορατόριουμ Νίκου Ανδρουλάκη και Στέφανου Κασσελάκη στην Κουμουνδούρου υπάρχει διάχυτος προβληματισμός για μια πιθανή συμπόρευση που εκφράζεται δημόσια από στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προσπαθώντας να διαβάσουν το μήνυμα της κάλπης υπάρχει διαπίστωση ότι ο κόσμος έχει καταλάβει πως η χώρα δεν αντέχει άλλη τετραετία Μητσοτάκη  όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά την εκλογική κατάρρευση της ΝΔ, απέχει αρκετά από το να μπορεί να λογίζεται ξανά ως εν δυνάμει κυβερνητικό κόμμα.

Κεντροαριστερά μετά την κάπληΚεντροαριστερά μετά την κάπλη

Ψάχνοντας το δρόμο μετά την ευρωκάλπη

Το τρίτο ΑΦΜ και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ

Με αυτό το δεδομένο η κουβέντα που γίνεται για πιθανή εκλογική συμπόρευση πατά σε μια πραγματική ανάγκη με έναν σημαντικό αστερίσκο. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει επιτυχής συμπόρευση επειδή και μόνο »δεν βγαίνουν τα κουκιά»» αναφέρει πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που καλεί σε μια δημόσια δέσμευση που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές προτεραιότητές, με τη μορφή ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου.

Η πρόταση άλλου στελέχους για εκλογικό νέο σχήμα με κοινά ψηφοδέλτια στα πρότυπα της Γαλλίας φαίνεται να απασχολεί εντόνως όχι όμως απροβλημάτιστα.

Με το κόμμα της Κουμουνδούρου να έχει σχεδόν μηδενικό χρέος και αυτό της Χαριλάου Τρικούπη να κουβαλάει υποχρεώσεις κοντά στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ αν προκύψει ένα νέο σχήμα θα οδηγηθεί σε τρίτο ΑΦΜ που θα μοιραστεί τα χρέη ή θα αναζητηθεί νέο μοντέλο, αναρωτιούνται στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ, σε επίπεδο ηγεσίας, στον ΣΥΡΙΖΑ, το βλέμμα παραμένει καρφωμένο στις διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό γιατί ενδεχόμενη αλλαγή ίσως αλλάξει τα δεδομένα.



ΠΗΓΗ