Η συμμετοχή της Βραζιλίας στον όμιλο πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ γίνεται με σκοπό να να πείσει τις άλλες χώρες να απομακρυνθούν από τη χρήση ορυκτών καυσίμων, δήλωσε το Σάββατο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Η Βραζιλία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι βρισκόταν προ των πυλών της ένταξης στον ΟΠΕΚ+, γεγονός που θα την καταστήσει την 24η πετρελαιοπαραγωγό χώρα μέλος του διεθνούς οργανισμού που ρυθμίζει την παγκόσμια παραγωγή του πετρελαίου.

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό για εμάς να συμμετάσχουμε στον ΟΠΕΚ+, γιατί πρέπει να πείσουμε τις χώρες που παράγουν πετρέλαιο ότι πρέπει να προετοιμαστούν για το τέλος των ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο Λούλα στην COP 28, τη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι.

«Προετοιμασία σημαίνει χρήση των χρημάτων που βγάζουν για να επενδύσουν, ώστε ήπειροι όπως η Αφρική και η Λατινική Αμερική να μπορούν να παράγουν τα ανανεώσιμα καύσιμα που χρειάζονται, ειδικά το πράσινο υδρογόνο», πρόσθεσε.

Στην ενεργειακή μετάβαση μέσω… πετρελαίου

Μετά το σχόλιο του Λούλα, ο υπουργός ορυχείων και ενέργειας της Βραζιλίας, Αλεξάντερ Σιλβέιρα τοποθετήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θέμα.

Όπως έγραψε «θα οδηγήσουμε τις χώρες παραγωγής πετρελαίου να επιταχύνουν την ενεργειακή μετάβαση. Υπό την ηγεσία του προέδρου Λούλα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα έσοδα από το πετρέλαιο για τη χρηματοδότηση καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας».

Ο Σιλβέιρα ήταν που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα αποδεχτεί την πρόσκληση για ένταξη στον ΟΠΕΚ+.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ