Συναγερμός σήμανε στο Κάνσας, όταν την στιγμή που οι Kansas City Chiefs γιόρταζαν την κατάκτηση του φετινού Super Bowl, τρεις άνδρες άρχισαν να πυροβολούν μέσα στον κόσμο με αποτέλεσμα μία μητέρα να πέσει νεκρή και να τραυματιστούν πάνω από είκοσι άνθρωποι. 

Συγκεκριμένα, ο ένας από τους τρεις δράστες έγινε αντιληπτός από τον κόσμο, με αποτέλεσμα οι πολίτες να τον ακινητοποιήσουν, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν από τις Αρχές. Από τα 21 άτομα που τραυματίστηκαν, οκτώ είναι σε κρίσιμη κατάσταση, επτά έχουν σοβαρά τραύματα και οι υπόλοιποι είναι ελαφρώς τραυματισμένοι.

Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι τραυματίες

Τουλάχιστον 29 άνθρωποι νοσηλεύονται με τραυματισμούς μετά τους φονικούς πυροβολισμούς που σημειώθηκαν την Τετάρτη, σύμφωνα με τέσσερα τοπικά νοσοκομεία. Ο αρχηγός της αστυνομίας του Κάνσας Στέισι Γκρέιβς δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι 22 άνθρωποι πυροβολήθηκαν κατά το περιστατικό, μία εκ των οποίων πέθανε από τα τραύματά του.

Όμως η αστυνομία εξακολουθεί να εργάζεται για τον συνολικό αριθμό των τραυματιών. Τα νοσοκομεία δήλωσαν στο CNN ότι 19 από τους 29 ασθενείς νοσηλεύονται για τραύματα από πυροβολισμούς.

Το University Health Truman Medical Center δέχθηκε 12 θύματα, οκτώ εκ των οποίων έφεραν τραύματα από πυροβολισμούς, σύμφωνα με τον δρα Μαρκ Στιλ. Από αυτούς που φέρουν τραύματα από πυροβολισμούς, ο Στιλ δήλωσε ότι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και έξι σε σταθερή κατάσταση.

Το Σύστημα Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάνσας περιθάλπει ένα θύμα πυροβολισμού από το περιστατικό, σύμφωνα με τον Alexis Del Cid, παρουσιαστή και οικοδεσπότη του ειδησεογραφικού δικτύου του νοσοκομειακού συστήματος. Η Del Cid δεν είχε πληροφορίες σχετικά με το πόσοι μπορεί να έχουν προσέλθει στο νοσοκομείο τους με άλλα τραύματα.

Το νοσοκομείο Children’s Mercy Hospital δέχτηκε 12 ασθενείς από το περιστατικό, σύμφωνα με την Stephenie Meyer, ανώτερη αντιπρόεδρο και επικεφαλής νοσηλευτικής υπηρεσίας. Έντεκα από αυτούς είναι παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 και 15 ετών. Οι εννέα έχουν τραύματα από πυροβολισμούς, δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου. Όλοι οι ασθενείς αναμένεται να αναρρώσουν πλήρως, πρόσθεσε η Μέγιερ.

Τρεις ασθενείς μπήκαν στο νοσοκομείο St. Luke’s στο Κάνσας Σίτι, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Laurel Gifford. Όλοι έχουν ελαφρά τραύματα. Επιπλέον, το St. Luke’s περιθάλπει ένα θύμα πυροβολισμού που βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, είπε η ίδια.

Βίντεο και μαρτυρίες

Ένα από τα βίντεο φέρεται να αποτυπώνει την ηρωική προσπάθεια οπαδών των Κάνσας Σίτι να ακινητοποιήσουν έναν από τους υπόπτους και να βοηθήσουν τις αρχές στη σύλληψή του. Όπως μεταδίδει το NBC, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα, μόλις οι φαν έπεσαν πάνω στον άνδρα που έτρεχε για να το σταματήσουν, το όπλο του έπεσε στο έδαφος.

Μαρτυρία ενός από τους οπαδούς που σταμάτησαν τον ύποπτο:

Τι ανέφερε ο Μπάιντεν

Μερικές ώρες μετά την αγρια επίθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέδωσε ανακοίνωση εκφράζοντας τη θλίψη του και τονίζοντας για μία ακόμη φορά την ανάγκη για σκληρότερα μέτρα για τον περιορισμό της οπλοκατοχής.

«Τα σημερινά περιστατικά πρέπει να μας κινητοποιήσουν, να μας σοκάρουν και να μας ντροπιάσουν αρκετά ώστε να δράσουμε. Τι περιμένουμε; Τι άλλο πρέπει να δούμε; Πόσες ακόμη οικογένεις πρέπει να ρημαχτούν;» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Αμερικανός πρόεδρος, καλώντας τους εκπροσώπους και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο να ταχθούν υπέρ της απαγόρευσης συγκεκριμένων όπλων και την αυστηροποίησης της νομοθεσίας και των ελέγχων ώστε να μην έχουν πρόσβαση σε όπλα άτομα που «δεν έχουν καμία δουλειά να τα αγοράζουν και να τα χειρίζονται».

Η ανακοίνωση του ραδιοφωνικού σταθμού για την DJ

Η Lisa Lopez-Galvan, ραδιοφωνική DJ του Κάνσας, πέθανε μετά από πυροβολισμό στη συγκέντρωση νίκης των Chiefs, σύμφωνα με ανάρτηση που κοινοποίησε ο εργοδότης της, ο ραδιοφωνικός σταθμός KKFI 90.1 FM.

«Με ειλικρινή θλίψη και εξαιρετικά βαριά και ραγισμένη καρδιά ενημερώνουμε την κοινότητά μας ότι η DJ του KKFI, Lisa Lopez, οικοδέσποινα του Taste of Tejano έχασε τη ζωή της», ανέφερε σε ανάρτηση του, ο σταθμός στο Facebook. Η αστυνομία δεν έχει δώσει καμία λεπτομέρεια σχετικά με τον θάνατό της.

«Η Lisa ήταν μία από τους προγραμματιστές/ DJs μας στο Taste of Tejano. Όπως όλοι οι προγραμματιστές μας, ήταν εθελόντρια που πρόσφερε το χρόνο και το ταλέντο της στο KKFI. Μαζί με τον συμπαραγωγό της/DJ Tommy Andrade, η εκπομπή τους έφερε μια φωνή στην κοινότητα του KC που λείπει από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης», ανέφερε η Kelly Dougherty, διευθύντρια ανάπτυξης και επικοινωνίας του σταθμού, σε email στο CNN.

«Είμαστε απολύτως συντετριμμένοι από την απώλεια ενός τόσο καταπληκτικού ανθρώπου που έδωσε τόσα πολλά στο KKFI και στην κοινότητα της KC», πρόσθεσε η Dougherty.

Τι είπε ο κυβερνήτης του Μιζούρι

Ο κυβερνήτης του Μιζούρι Μάικ Πάρσον και η σύζυγός του ήταν παρόντες όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά ήταν ασφαλείς μετά το περιστατικό, ανέφερε ανάρτηση στο Χ, ευχαριστώντας τις Αρχές επιβολής του νόμου για την απάντησή τους. Η Κυβερνήτης του Κάνσας Λόρα Κέλι ήταν επίσης παρούσα στη συγκέντρωση όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Δείτε το βίντεο



ΠΗΓΗ