Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, 02:54

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ μειώθηκε αφότου τέθηκαν σε ισχύ νέοι κανόνες για τη μετανάστευση την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε χθες Τετάρτη Αμερικανός αξιωματούχος.

Η αστυνομία συνόρων κατέγραψε λιγότερες από 4.000 συλλήψεις και απελάσεις μεταναστών τις δύο τελευταίες ημέρες, διευκρίνισε ο Μπλας Νούνιες-Νέτο, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Καταγράφονταν, σύμφωνα με τον ίδιο, 10.100 ημερησίως την εβδομάδα που προηγήθηκε της άρσης του «Title 42», μέτρου υγειονομικής φύσης που είχε τεθεί σε ισχύ αφού ξέσπασε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Αντικαταστάθηκε την Παρασκευή από νέο σύστημα, που προβλέπει περιορισμούς στο δικαίωμα του ασύλου.

Οι αμερικανικές αρχές επιδιώκουν να μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα από το Μεξικό –ξεπερνούσαν συχνά τους 200.000 μηνιαίως την περασμένη χρονιά–, κάτι για το οποίο οι αντιπολιτευόμενοι Ρεπουμπλικάνοι επικρίνουν σε υψηλούς τόνους τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι νέοι κανόνες μοιάζουν να εκπληρώνουν τον αποτρεπτικό τους ρόλο, έκρινε ο κ. Νούνιες-Νέτο.

Οι αφίξεις μεταναστών από τη νότια και κεντρική Αμερική στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ μοιάζουν επίσης να επιβραδύνονται, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Η εφαρμογή «CBP One», η οποία δημιουργήθηκε για να κλείνονται ραντεβού με τις υπηρεσίες μετανάστευσης των ΗΠΑ, επέτρεψε να ληφθούν «δεκάδες χιλιάδες» αιτήσεις, ανέφερε.

Πάνω από 5.000 έχουν τύχει «επεξεργασίας» από τη 12η Μαΐου, πρόσθεσε.

Ο Νούνιες-Νέτο σημείωσε πάντως πως ακόμη «είναι πολύ νωρίς για να εξαγάγουμε οριστικά συμπεράσματα από αυτές τις πρώτες ενδείξεις».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, 02:54

ΠΗΓΗ