Το 2024 είναι κομβικό έτος για το ΠΑΣΟΚ – καθώς τα στελέχη του θέλουν οι ευρωεκλογές του Ιουνίου να αποδειχθούν ένα ακόμα σκαλοπάτι προς την τελική επαναφορά του κόμματος.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως, με το τέλος των γιορτών, η αντιπολιτευτική ένταση προς την πλευρά της ΝΔ θα αυξηθεί – ενόψει και των νομοσχεδίων που έρχονται προς ψήφιση τις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου και θα επιτρέψουν να αναδειχθούν και οι διαφορετικές οπτικές των κομμάτων.

Στο ΠΑΣΟΚ χτυπούν το εκσυγχρονιστικό προφίλ της ΝΔ και τις μέχρι τώρα αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας.

Δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα ανταποκριθεί θετικά στους τρεις μεταρρυθμιστικούς άξονες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα: οι πρώτες πράσινες αντιδράσεις για τον νέο δικαστικό χάρτη που ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης ήταν αρνητικές, ενώ παράλληλα υπάρχουν επιφυλάξεις τόσο για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου όσο και για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με βάση τα όσα μέχρι τώρα έχουν γίνει γνωστά από πλευράς της κυβέρνησης.

Παράλληλα, στη Χαριλάου Τρικούπη δεν είδαν με καλό μάτι τα σχόλια κυβερνητικών στελεχών για τη γιορτή στην Πλατεία Συντάγματος την παραμονή Πρωτοχρονιάς, θεωρώντας την ενδεικτική των διαθέσεων απέναντι στη νέα δημοτική Αρχή της πρωτεύουσας – και μαζί με την τροπολογία για την Ανάπλαση μια πρώτη γεύση τού τι επίκειται στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης, όπου το ΠΑΣΟΚ πέτυχε δύο συμβολικές νίκες, σε Αθήνα και Θεσσαλία, απέναντι στους επίσημους υποψήφιους της ΝΔ.

Με τον νέο χρόνο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Aποδόμηση του κεντρώου

Υπό μια έννοια, το «σκληρό ροκ» σημαίνει την – κατά τα κεντροαριστερά στελέχη – επιστροφή στο παραδοσιακό δικομματικό πεδίο της Μεταπολίτευσης, πριν από την κρίση χρέους του 2010, όταν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπούσαν τους δύο βασικούς πόλους συντήρησης και προόδου του πολιτικού συστήματος.

Στην τελευταία ανακοίνωση για τον ανασχηματισμό φάνηκε και πού θα στοχεύσει από εδώ και πέρα η Χαριλάου Τρικούπη: στην αποδόμηση του κεντρώου, μεταρρυθμιστικού προσώπου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που σύμφωνα με τις έρευνες είναι αυτό που στην πραγματικότητα του έδωσε τη νίκη τόσο το 2019 όσο και το 2023.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης επιστρέφει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αφού πρώταείχε απομακρυνθεί ως αποτυχημένοςμετά τις πυρκαγιές του 2021 και με «διαπιστευτήρια» την αναποτελεσματική παρουσία του στο υπουργείο Υγείας, καθώς το ΕΣΥ καταρρέει και απαξιώνεται συστηματικά», ανέφερε το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ για την επαναφορά του πρώην στελέχους του κόμματος στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ παράλληλα μιλούσε για «μονοπώλιο των πολιτικών τέκνων του Γιώργου Καρατζαφέρη» στο υπουργείο Υγείας – επί της ουσίας, στο ΠΑΣΟΚ χτυπούν το εκσυγχρονιστικό προφίλ της ΝΔ και τις μέχρι τώρα αποτυχίες στον τομέα της ασφάλειας, επισημαίνοντας παράλληλα την ύπαρξη πιο συντηρητικών στελεχών και σε νευραλγικά υπουργεία.

Η κριτική σ’ αυτό το μήκος κύματος θα γίνει πιο έντονη όταν έρθει στη Βουλή η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια, η οποία (ελλείψει κομματικής πειθαρχίας) θα πρέπει να βασιστεί στο «ναι» της προοδευτικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, δίνεται έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών, ειδικά στο θέμα της ακρίβειας.

Για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση αφήνει «ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια εις βάρος των πολιτών, αλλά προς όφελος των λίγων που βγάζουν υπερκέρδη», επιλέγοντας αντί για μόνιμα μέτρα αντιμετώπισης των αυξημένων τιμών τις έκτακτες ενισχύσεις τύπου «pass» – κι αυτό, την ώρα που οι μισθολογικές αυξήσεις είναι πολύ μικρές και δεν αντικατοπτρίζουν αναλογικά την ακρίβεια.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ