Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023, 20:45

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Τυνήσιο ομόλογό του Ναμπίλ Αμάρ, με κύριο θέμα συζήτησης την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και την κρίσιμη οικονομική φάση που διέρχεται η βορειοαφρικανική αυτή χώρα.

«Τασσόμαστε υπέρ της οικονομικής στήριξης για να ευνοηθεί η ανάπτυξη μιας τόσο σημαντικής χώρας. Η Ιταλία βλέπει την Τυνησία με στρατηγικό τρόπο και θα κάνει ό,τι της αναλογεί και ως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Θέσαμε από την αρχή το θέμα των μεταρρυθμίσεων στην Τυνησία και των χρηματοδοτήσεων που συνδέονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών», είπε ο Ταγιάνι.

Κατέστησε σαφές, όμως, ότι «η Ιταλία σέβεται τη δημοκρατία και δεν είναι δικό της θέμα – φυσικά – να αποφασίσει ποιός θα πρέπει να κυβερνήσει την Τυνησία».

Από την μεριά του, ο Ναμπίλ Αμάρ υπογράμμισε ότι η χώρα του «είναι διατεθειμένη να ενισχύσει τη συνεργασία με όλους τους εταίρους, με στόχο την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και την προστασία των μεταναστών». «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειάζεται αλλά μεσοπρόθεσμα η λύση είναι οικονομική», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, τέλος, επιβεβαίωσε ότι «τόσο η Ρώμη όσο και η Τύνιδα θεωρούν βασικής σημασίας την καταπολέμηση των διακινητών ανθρώπων» και ότι στο θέμα αυτό «η συνεργασία είναι σοβαρή, υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται και θα ενισχυθούν». Όσο για τους επαναπατρισμούς, υπογράμμισε ότι συνεχίζονται έστω και αν κάποιες φορές υπάρχουν γραφειοκρατικά προβλήματα».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 13 Απριλίου 2023, 20:45

ΠΗΓΗ