Αλλάζει ο καιρός από σήμερα Παρασκευή από τα βορειοδυτικά, με τοπικές βροχές. Τα κυριότερα ωστόσο χαρακτηριστικά της μεταβολής του καιρού θα είναι η επικράτηση πολύ ενισχυμένων βορειοδυτικών ανέμων και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο και την Κυριακή.

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Σάκης Αρναούτογλου, εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην υποτιμήσουν τη σφοδρότητα των βοριάδων.

«Μην υποτιμήσετε την σφοδρότητα των βοριάδων το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας και κυρίως του Βαρδάρη στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και τους γύρω νομούς, όπου εκτός από σφοδροί -επίπεδα θύελλας (με πολύ πιθανές αρκετές πτώσεις δέντρων)- θα είναι και παγεροί ρίχνοντας παράλληλα την αισθητή θερμοκρασία (θερμοκρασία δηλαδή που αισθάνεται κάποιος, ανάλογα με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την ταχύτητα του ανέμου που επικρατούν) σε πολύ χαμηλά επίπεδα κατά περιόδους ισως κοντά και στο μηδέν ακομα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης», έγραψε.

Στη συνέχεια, προειδοποίησε ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες να είναι προσεκτικοί και να μην εκτεθούν στις χαμηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν.

«Όπως τονίζουν οι γιατροί σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνια νοσήματα, με νοσήματα του αναπνευστικού και του καρδιαγγειακού συστήματος καθώς η απότομη έκθεση στις χαμηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν συνδυάζονται και με σωματική καταπόνηση, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα καρδιακής ισχαιμίας όπως θωρακικό πόνο, αλλά ακόμα και έμφραγμα του μυοκαρδίου», σημείωσε ο κ. Αρναούτογλου.

«Επίσης, ο οργανισμός για να προστατευτεί από το κρύο και να μειώσει τις απώλειες θερμότητας προκαλεί αγγειόσπασμο με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι αγγειακές αντιστάσεις, αλλά και η αρτηριακή πίεση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ