Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει επιπτώσεις και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, καθώς φαίνεται ότι θα στοιχίσει στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν την επανεκλογή του.

Ο Μπάιντεν, λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ υπέρ του Ισραήλ, η επίθεση του οποίου στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 20.000 Παλαιστίνιους, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στη χώρα, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, οι οποίοι δείχνουν να «γυρνάνε την πλάτη» στον Αμερικανό πρόεδρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χάσει τις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους.

Οι ΗΠΑ είναι μακροχρόνιος και παραδοσιακός σύμμαχος του Ισραήλ και μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, ο Μπάιντεν, ο οποίος πρόσφατα αποκάλεσε τον εαυτό του σιωνιστή, επανέλαβε την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Είπε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, προτείνοντας 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και παροχή όπλων, ενώ αντιστάθηκε επίσης στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός.

Έκτοτε έχει μαλακώσει τη στάση και τη γλώσσα του και μάλιστα νωρίτερα αυτόν τον μήνα δήλωσε σε εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία ότι η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου «αρχίζει να χάνει την υποστήριξή της» και ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές λόγω του αυξανόμενου αριθμού των νεκρών στη Γάζα.

75% των Αμερικανών κάτω των 30 εναντιώνεται στην πολιτική των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Τώρα, μια νέα δημοσκόπηση των New York Times/ Siena College διαπίστωσε ότι σχεδόν το 75% ενός δείγματος νέων ψηφοφόρων ηλικίας 18 έως 29 ετών αποδοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση. Το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι το Ισραήλ δεν κάνει αρκετά για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα και το 44% δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να τερματίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία ακόμη και αν δεν ηττηθεί η Χαμάς, έναντι 39% που δήλωσε ότι θα πρέπει να συνεχίσει.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 27% των νέων δηλώνει συμπάθεια προς το Ισραήλ, ενώ το 47% συμπαθεί τους Παλαιστίνιους.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 10 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 1.016 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι σε εθνικό επίπεδο και το περιθώριο του σφάλματος δειγματοληψίας είναι συν ή πλην 2,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλος του Μπάιντεν και επικρατέστερος υποψήφιος του για τις προεδρικές εκλογές, Ντόναλντ Τραμπ προσελκύει την υποστήριξη του 21% των νέων που ψήφισαν τον Μπάιντεν το 2020, οι οποίοι δηλώνουν συμπάθεια στην Παλαιστίνη παρά στο Ισραήλ.

«Οι νέοι ψηφοφόροι, και ιδίως οι φοιτητές, αποτελούν ένα μη αμελητέο κομμάτι των Αμερικανών που εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό απέναντι σε αυτό που θεωρούν ως έναν Λευκό Οίκο που είναι πολύ κοντά στην ισραηλινή ηγεσία»

Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι ο Τραμπ προηγείται του νυν προέδρου μεταξύ των νέων ψηφοφόρων με 49% έναντι 43%, ενώ έχει προβάδισμα 46% έναντι 44% και μεταξύ των ψηφοφόρων συνολικά.

Οι ηλικίες κάτω των  35 ετών είναι πιο πιθανό να αποδοκιμάσουν την αντίδραση του Ισραήλ

Μια δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο διαπίστωσε ότι οι ηλικίες κάτω των 35 ετών είναι πιο πιθανό να αποδοκιμάσουν την αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση και μάλιστα σε ποσοστό 66%.

Περισσότεροι από 40 ασκούμενοι που εργάζονται στον Λευκό Οίκο και σε άλλους κλάδους του εκτελεστικού γραφείου κάλεσαν τον Μπάιντεν να υποστηρίξει την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, κατηγορώντας τον ότι αγνόησε τις «εκκλήσεις του αμερικανικού λαού», καθώς δεν ζήτησε τον τερματισμό του πολέμου.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση των New York Times/Siena College διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν προηγείται με έξι μονάδες μεταξύ εκείνων που ψήφισαν στις εκλογές του 2020. Ο Τραμπ προηγείται με 22 μονάδες μεταξύ εκείνων που δεν ψήφισαν το 2020, αν και αυτή η δημογραφική ομάδα είναι λιγότερο πιθανό να ψηφίσει το 2024.

Την περασμένη εβδομάδα, δημοσκόπηση που διεξήχθη αποκλειστικά για το Newsweek από τις Redfield και Wilton Strategies, διαπίστωσε ότι το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 42 ετών που υποστηρίζουν την αντίδραση του προέδρου στον πόλεμο έχει αυξηθεί κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Οκτώβριο.

Ντόναλντ Τραμπ

Διαπιστώθηκε ότι το 42% των ψηφοφόρων της Gen Z (ηλικίας 18-26 ετών) και το 48% των millennials (ηλικίας 27-42 ετών) δήλωσαν ότι συμφωνούν με τον τρόπο που ο Μπάιντεν αντέδρασε στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, το 24 τοις εκατό των ψηφοφόρων της Gen Z και το 25 τοις εκατό των millennials δήλωσαν ότι αποδοκιμάζουν την αντίδρασή του.

«Η ψήφος των φοιτητών μπορεί να στοιχίσει στον Μπάιντεν ακόμα κι αν δεν ψηφίσουν Τραμπ»

Μιλώντας στο Newsweek, ο Τόμας Γκιφτ, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής του University College του Λονδίνου, δήλωσε ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

«Ο Μπάιντεν βρίσκεται σε μια κατάσταση που δεν μπορεί να κερδίσει όσον αφορά το Ισραήλ. Τα ακούει από όλες τις πλευρές – από φιλοϊσραηλινές ομάδες που περιμένουν από τον Λευκό Οίκο να δώσει στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την πλήρη υποστήριξή του, καθώς και από φιλοπαλαιστινιακές ομάδες που πιστεύουν ότι τα αντίποινα των IDF ήταν δυσανάλογα και όχι επαρκώς στοχευμένα.

Οι νέοι ψηφοφόροι, και ιδίως οι φοιτητές, αποτελούν ένα μη αμελητέο κομμάτι των Αμερικανών που εμφανίζεται όλο και πιο επιφυλακτικό απέναντι σε αυτό που θεωρούν ως έναν Λευκό Οίκο που είναι πολύ κοντά στην ισραηλινή ηγεσία. Αυτό αντικατοπτρίζεται σε μια ανησυχητική πρόσφατη δημοσκόπηση του Χάρβαρντ, η οποία διαπίστωσε ότι περίπου τα δύο τρίτα των 18-24 ετών θεωρούν τους Εβραίους ως εγγενείς ‘καταπιεστές’. Ακόμη και αν πολλοί νεαροί ψηφοφόροι δεν θα ψηφίσουν τον Τραμπ, η φθίνουσα υποστήριξή τους προς τον Μπάιντεν υπό το φως της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να κοστίσει στον πρόεδρο εκλογικά, αν απλώς αποφασίσουν να μην εμφανιστούν την ημέρα των εκλογών».

«Η κατηγορία 18-29 είναι η λιγότερο πιθανή να ψηφίσει την ημέρα των εκλογών»

Ωστόσο, ο Μαρκ Σανάχαν, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η δημοσκόπηση μπορεί να μην επηρεάσει τις πιθανότητες του Μπάιντεν στις επόμενες εκλογές.

«Ο Μπάιντεν δεν έχει αλλάξει, προσπαθεί να μετατοπίσει τον Νετανιάχου από αυτό που πολλοί νέοι ψηφοφόροι βλέπουν ως μια απερίσκεπτα εκδικητική πορεία. Και συνολικά, αυτό έχει ανεβάσει ελαφρώς τα ποσοστά του προέδρου. Δεν έχουμε ακόμη ακούσει πολλά από τον Τραμπ για τη σύγκρουση Ισραήλ/Χαμάς, αλλά αν ακολουθήσει τη φόρμα, ο πρώην πρόεδρος είναι πιθανό να είναι κατηγορηματικός στην υποστήριξή του προς το Ισραήλ. Έτσι, αν η σύγκρουση δεν έχει επιλυθεί ακόμη μέχρι τον Νοέμβριο, οι νέοι προοδευτικοί ψηφοφόροι είναι πολύ πιο πιθανό απλώς να μείνουν στο σπίτι τους την ημέρα των εκλογών παρά να συρρεύσουν με τους Ρεπουμπλικάνους».

«Σε γενικές γραμμές, οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται με βάση την οικονομία και όχι τις εξωτερικές υποθέσεις, και ενώ η πρόοδος μπορεί να είναι μάλλον σταθερή παρά θεαματική, ο Μπάιντεν έχει να πει μια καλή οικονομική ιστορία, η οποία θα μπορούσε να είναι ακόμη καλύτερη μέχρι το φθινόπωρο», προσέθεσε.

«Και τέλος, η κατηγορία 18-29 είναι η λιγότερο πιθανή να ψηφίσει την ημέρα των εκλογών ούτως ή άλλως. Ενώ παραμένουν σημαντικοί, ειδικά σε μια κλειστή κούρσα, πολλοί απλά δεν ψηφίζουν όποιο κι αν είναι το διακύβευμα. Ο φόβος της επιστροφής του Τραμπ θα αναγκάσει πολλούς νεαρούς ψηφοφόρους που κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς να προσέλθουν στις κάλπες, και αυτός ο φόβος είναι πιθανό να αντισταθμίσει τη δυσαρέσκειά τους για την υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ», κατέληξε.



ΠΗΓΗ