Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, μεταδίδει το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων NNA. «Από τις 05:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα» εναντίον διαφόρων τομέων του νοτίου Λιβάνου, ανέφερε το πρακτορείο, προσθέτοντας πως υπάρχουν θύματα, αλλά χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό τους.

Μετά τη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ο Λίβανος έχει πλέον μετατραπεί σε «ενεργό μέτωπο», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο AFP ο επικεφαλής της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) Φιλίπ Λαζαρινί, κάνοντας λόγο για «τριπλή τραγωδία».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως (Τετάρτη στις 18:00 ώρα Νέας Υόρκης· στη 01:00 τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας), για να συζητήσει την κλιμάκωση της κρίσης, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου, φεύγουν από τον νότο προς κάθε κατεύθυνση

Οι καταιγιστικοί, πολύνεκροι βομβαρδισμοί των τελευταίων ημερών έριξαν στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες του Λιβάνου, που φεύγουν από τον νότο προς κάθε κατεύθυνση.

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε τον θάνατο ενός ακόμη ανώτερου στελέχους της

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, η Χεζμπολάx επιβεβαίωσε τον θάνατο του «διοικητή Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι», που «έπεσε μάρτυρας στον δρόμο για την Ιερουσαλήμ», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί γενικά το κίνημα όταν αναφέρεται σε πεσόντες από ισραηλινά πυρά.

Νωρίτερα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι «μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας εξάλειψαν χθες Τρίτη στη Βηρυτό τον Ιμπραήμ Μοχάμεντ Κουμπάισι, διοικητή του δικτύου πυραύλων και ρουκετών της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά».

Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, άλλοι «τουλάχιστον δύο» διοικητές των μονάδων που συντόνιζε ο Ιμπραήμ Κουμπάισι σκοτώθηκαν στο πλήγμα αυτό — ο απολογισμός του οποίου, σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, ήταν τουλάχιστον 6 νεκροί και 15 τραυματίες.

Η Χεζμπολάx εκτόξευσε σε ανταπόδοση «περίπου 300 ρουκέτες» εναντίον του Ισραήλ, «τραυματίζοντας έξι πολίτες και στρατιώτες, στην πλειονότητά τους ελαφρά», σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το σιιτικό λιβανικό κίνημα από την πλευρά του ανέλαβε την ευθύνη για 18 επιθέσεις εναντίον του ισραηλινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων της εκτόξευσης 90 ρουκετών εναντίον του αρχηγείου της διοίκησης βορρά του ισραηλινού στρατού, κοντά στη Σαφέντ, καθώς και της εξαπόλυσης drones μιας κατεύθυνσης εναντίον ναυτικής βάσης στη νότια Χάιφα, το μεγάλο λιμάνι του βόρειου Ισραήλ.

Χερσαία εισβολή;

«Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε τη Χεζμπολάχ. Και λέω στον λαό του Λιβάνου: ο πόλεμός μας δεν στρέφεται εναντίον σας, είναι με τη Χεζμπολάχ», υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε βίντεο που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Το Ισραήλ δεν έχει «καμιά επιθυμία» να προχωρήσει σε εισβολή στο έδαφος του Λιβάνου, θα προτιμούσε διπλωματική λύση για να τερματιστεί η σύγκρουσή του με τη Χεζμπολάχ, πλειοδότησε ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ντάνι Ντάνον, επαναλαμβάνοντας πως σκοπός των επιχειρήσεων είναι να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι του βόρειου Ισραήλ που έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν εξαιτίας των πρακτικά καθημερινών ανταλλαγών πυρών που οδεύουν να κλείσουν χρόνο.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου»

Η ανησυχία για τη ραγδαία κλιμάκωση των εχθροπραξιών ανάμεσα στο Ισραήλ και το Χεζμπολάχ, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, κυριάρχησε κατά την έναρξη στη Νέα Υόρκη της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου», προειδοποίησε για ακόμη μια φορά από το βήμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Τη Δευτέρα, οι πιο σφοδροί βομβαρδισμοί που εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ από την 8η Οκτωβρίου 2023 σάρωσαν τον νότιο και τον ανατολικό Λίβανο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 558 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 παιδιά και 94 γυναίκες, και να τραυματιστούν άλλοι 1.835, σύμφωνα με τις λιβανικές υγειονομικές αρχές. Πρόκειται για τον πιο βαρύ απολογισμό θυμάτων μέσα σε μια μέρα μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο (1975-1990).

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, επλήγησαν 1.600 «στόχοι», θέσεις της Χεζμπολάχ, στον νότιο Λίβανο και στην κοιλάδα Μπεκάα (ανατολικά), άλλο οχυρό του κινήματος που πρόσκειται στην Τεχεράνη.

Ο αριθμός των πολιτών του Λιβάνου που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους πλησιάζει πλέον τους 500.000 μετά την κλιμάκωση της ισραηλινής εκστρατείας βομβαρδισμών εναντίον της Χεζμπολά αυτή την εβδομάδα, δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ σε εκδήλωση που οργάνωσε το ίδρυμα Κάρνεγκι για τη διεθνή ειρήνη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν για τη Σαΐντα, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, για τη Βηρυτό, ή για τη Συρία.

«Υπάρχει ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα»

Η Ζέιναμπ Ντιάμπ, 32 χρονών, που κατέφυγε όπως εκατοντάδες άλλες οικογένειες σε σχολείο που μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής και φιλοξενίας εσωτερικά εκτοπισμένων κοντά στην πρωτεύουσα, αφηγήθηκε πως το χωριό της, κοντά στα σύνορα, το οποίο εγκατέλειψε με τον άντρα της και τα τέσσερα παιδιά της, «πρακτικά καταστράφηκε».

«Δεν ξέραμε καν από πού μας έρχονταν οι βομβαρδισμοί. Είναι σαν αυτή τη φορά να υπάρχει ακόμα περισσότερη βαρβαρότητα».

Αναστολή πτήσεων και απομάκρυνση ξένων πολιτών

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά ως το τέλος της εβδομάδας στη λιβανική επικράτεια. Πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν αναστείλει τις πτήσεις τους προς και από τη Βηρυτό.

Η Βρετανία ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως στέλνει κάπου 700 στρατιωτικούς της στην Κύπρο, για να προετοιμάσουν ενδεχόμενες επιχειρήσεις εσπευσμένης απομάκρυνσης υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Λίβανο.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως το «κέντρο βάρους» του πολέμου που διεξάγει μεταφέρεται από τη Λωρίδα της Γάζας στον βορρά, χαρακτηρίζοντας επίσημα «στόχο» του την επιστροφή με «κάθε ασφάλεια» των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων του στα σπίτια τους.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ορκίζεται πως θα συνεχίσει να πλήττει το Ισραήλ «ως το τέλος της επίθεσης στη Γάζα», όπου μαίνεται για 355η ημέρα ο πόλεμος που ξέσπασε τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς, με έναυσμα άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Ο ΟΗΕ

Οι καταιγιστικοί βομβαρδισμοί ακολούθησαν σκληρά πλήγματα για τη Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα — τη σειρά ανατινάξεων συσκευών επικοινωνίας που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, με απολογισμό 39 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, και κατόπιν, την 20ή Σεπτεμβρίου, τον ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 55 ανθρώπους κι αποδεκάτισε την ηγεσία της επίλεκτης μονάδας Ραντουάν, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της Ιμπραήμ Ακίλ.

Στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης, ο Τζο Μπάιντεν απήχησε τον κ. Γκουτέρες, προειδοποιώντας εναντίον «γενικευμένου πολέμου» στον Λίβανο και κρίνοντας πως είναι καιρός «να οριστικοποιηθεί τώρα» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στην κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς.

Άλλοι ηγέτες καταδίκασαν τις ενέργειες του Ισραήλ, στη Γάζα και στον Λίβανο. Ο εμίρης του Κατάρ, ο σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, αναφερόμενος στον πόλεμο στον πολιορκημένο μικρό παλαιστινιακό θύλακο των 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, έκανε λόγο για το «έγκλημα της γενοκτονίας».

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν συναντήθηκε το βράδυ της Τρίτης με τον γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν —ο οποίος τον κάλεσε να ταχθεί υπέρ «γενικής αποκλιμάκωσης» στην Εγγύς Ανατολή— στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Νωρίτερα, χαρακτήρισε μέσω X «ακατανόητη» την «απραξία» του ΟΗΕ έναντι του Ισραήλ και τόνισε στο CNN πως η Χεζμπολά δεν μπορεί να «αφεθεί μόνη» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πολιτικό αναλυτή Μάικλ Χόροβιτς, και τα δυο στρατόπεδα έχουν συναίσθηση των κινδύνων που θα συνεπαγόταν γενικευμένος πόλεμος. Η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη», όμως υπάρχει «ακόμη χώρος για τη διπλωματία», εκτίμησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Συνεχίζονται και οι φονικές επιχειρήσεις στη Γάζα

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα των ισραηλινών αρχών, που συμπεριλαμβάνει ομήρους που σκοτώθηκαν ενώ κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακο.

Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 97 συνεχίζουν να βρίσκονται στα χέρια παλαιστινίων μαχητών στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 33 θεωρούνται νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η κυβέρνηση του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, στην εξουσία στον θύλακο από το 2007, την οποία χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ.

Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.467 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, οι αριθμοί του οποίου θεωρούνται αξιόπιστοι από τον ΟΗΕ. Ο μικρός παλαιστινιακός θύλακος υπό πολιορκία είναι αντιμέτωπος με ανθρωπιστική καταστροφή.

Πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP



ΠΗΓΗ