Ο μεταβατικός πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, κάλεσε χθες Πέμπτη να αποφευχθεί η εξαγωγή «βιαστικών συμπερασμάτων», να μην επιρρίπτεται στον στρατό η ευθύνη για τη σφαγή στο χωριό Καρμά (βόρεια) την 20ή Απριλίου από άνδρες με στολές και διακριτικά των ενόπλων δυνάμεων.

«Γιατί να κατηγορείται άμεσα [ο στρατός], επειδή ειπώθηκε πως [οι δράστες] πήγαν με φορτηγάκια και φόραγαν στρατιωτικές στολές;», διερωτήθηκε ρητορικά ο λοχαγός κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση χθες, θυμίζοντας πως «ο στρατός έχει χάσει τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα» στις αναρίθμητες επιθέσεις τζιχαντιστών στη χώρα.

«Γνωρίζοντας το γεγονός αυτό, δεν μπορεί κανείς αμέσως να κατηγορεί τις δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας [σ.σ. τις ένοπλες δυνάμεις]. Πρέπει να περιμένουμε αυτοί που διενεργούν την έρευνα να ολοκληρώσουν το έργο τους και ο κόσμος δεν πρέπει να σπεύδει να εξαγάγει βιαστικά συμπεράσματα», επέμεινε.

Εισαγγελέας στην Ουαϊγκουγιά έχει ανακοινώσει πως διενεργεί έρευνα για τα γεγονότα.

Την 20ή Απριλίου, 136 άνθρωποι, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά, δολοφονήθηκαν στο Καρμά, 15 χιλιόμετρα από την πόλη Ουαϊγκουγιά, και κοντινά χωριά, κατά στοιχεία που συγκέντρωσαν ΜΚΟ.

Επιζήσαντες και αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν πως τη σφαγή διέπραξαν ένοπλοι με «στολές και διακριτικά των ενόπλων δυνάμεών μας».

Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξής του, ο λοχαγός Τραορέ –που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο του 2022– κατήγγειλε παράλληλα τις ενέργειες αυτής που αποκάλεσε «συμμαχία εναντίον της Μπουρκίνα Φάσο» την ώρα που η χώρα μάχεται εναντίον οργανώσεων τζιχαντιστών.

«Πολλές χώρες αρνούνται κατηγορηματικά να μας πουλήσουν εξοπλισμό», στηλίτευσε.

Τρεις μήνες και πλέον αφού απαίτησε να φύγει από τη χώρα του ο στρατός της Γαλλίας, ο μεταβατικός πρόεδρος δήλωσε πως στράφηκε σε «στρατηγικούς συμμάχους», όπως η Ρωσία ή η Τουρκία.

«Θα συνεχίσουμε να αγοράζουμε σημαντικά μέσα από αυτές τις χώρες και να συνεργαζόμαστε με όσους θέλουν να μας βοηθήσουν στον πόλεμο» εναντίον των τζιχαντιστών, πρόσθεσε, μιλώντας επίσης περί συνεργασίας με τη Βόρεια Κορέα, αναγγέλλοντας αγορές στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η Μπουρκίνα Φάσο, που μετατράπηκε σε θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία τζιχαντιστικών ομάδων που εμφανίστηκαν στο Μαλί και στον Νίγηρα μερικά χρόνια νωρίτερα και η δράση τους εξαπλώθηκε.

Συνολικά, η βία των οργανώσεων αυτών, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους –πολίτες και στρατιωτικούς–, κατά τον ΟΗΕ, ενώ ξερίζωσε από τον τόπο τους κάπου δυόμισι εκατομμύρια αμάχους, τους μετέτρεψε σε εσωτερικά εκτοπισμένους.

ΠΗΓΗ