Παλαιστίνιοι στο νοσοκομείο al-Shifa στην πόλη της Γάζας αναφέρουν έντονες συγκρούσεις και πυροβολισμούς μετά τη νέα επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα θανάτους και τραυματισμούς.

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στο κέντρο της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν επίσης την εκστρατεία επιδρομών τους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συλλαμβάνοντας δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων 20 Παλαιστίνιους κοντά στην πόλη Αλ-Ισάουιγια.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δημοσίευσε νέα έκθεση στην οποία κατηγορεί το Ισραήλ ότι εμποδίζει την είσοδο και τη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, κατά παράβαση διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔΔ).

Δεκαεννέα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν με ασφάλεια στην Τζαμπάλια, καθώς οι πρώτες αυτοκινητοπομπές που ταξίδεψαν από το νότο στο βορρά της Λωρίδας της Γάζας χωρίς επεισόδια εδώ και τέσσερις μήνες έφεραν τη βοήθεια που χρειαζόταν απεγνωσμένα.

Τουλάχιστον 31.645 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 73.676 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε live:

08:12 «Σταματήστε αυτή τη σφαγή στο νοσοκομείο al-Shifa»

  • Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κάλεσε όλους τους διεθνείς οργανισμούς να «σταματήσουν αμέσως αυτή τη [ισραηλινή] σφαγή εναντίον των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρικού προσωπικού μέσα στο νοσοκομείο al-Shifa».
  • Οι εκτοπισμένοι έχουν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο της εξειδικευμένης χειρουργικής και στην υποδοχή έκτακτης ανάγκης στο κτίριο 8 του al-Shifa.
  • Μια πυρκαγιά ξέσπασε στην πύλη και περιστατικά ασφυξίας εμφανίστηκαν μεταξύ των εκτοπισμένων γυναικών και παιδιών που βρίσκονταν μέσα.
  • Η στοχοποίηση οποιουδήποτε πλησιάζει τα παράθυρα είναι ένα ακόμη έγκλημα κατά των ιδρυμάτων υγείας.

07:22 Περίπου 30.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στο al-Shifa

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι περίπου 30.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων εκτοπισμένων πολιτών, τραυματιών και ιατρικού προσωπικού, είναι παγιδευμένοι μέσα στο νοσοκομείο al-Shifa εν μέσω της επίθεσης του Ισραήλ.

Σε μήνυμά του στα αγγλικά στο Telegram, ανέφερε ότι όποιος «προσπαθεί να μετακινηθεί στοχοποιείται από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών και τετρακόπτερα».

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη επιδρομή στο al-Shifa είναι η τέταρτη του Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.

07:03 Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει θανάτους, τραυματισμούς στο al-Shifa

Το υπουργείο ανέφερε ότι η επιδρομή, η οποία ξεκίνησε στις 2 π.μ. τοπική ώρα (00:00 GMT) είχε ως αποτέλεσμα έναν «αριθμό μαρτύρων και τραυματιών». Ανέφερε ότι υπήρχαν ισραηλινά οχήματα μέσα στο προαύλιο του νοσοκομείου και ότι οι ισραηλινές δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους και άνοιξαν πυρ στο κτίριο της εξειδικευμένης χειρουργικής του al-Shifa.

06:47 Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν νέες συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν σειρά συλλήψεων σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Δύο άνδρες συνελήφθησαν στο χωριό Ταλ, νότια της Ναμπλούς.
  • Δύο άνδρες συνελήφθησαν στην πόλη Αρούρα, βορειοδυτικά της Ραμάλα.
  • Δύο άνδρες συνελήφθησαν στην πόλη as-Samu, νότια της Χεβρώνας.
  • Ένας άνδρας που συνελήφθη στο προάστιο Thinnabeh, ανατολικά του Tulkarem
  • Ένας άνδρας που συνελήφθη στην πόλη Attil, βορειοανατολικά του Tulkarem

Νωρίτερα, η Wafa ανέφερε ότι 20 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κοντά στην πόλη al-Issawiya, βορειοανατολικά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

06:18 UNICEF: Περισσότερα από 13.000 παιδιά σκοτώθηκαν στη Γάζα, άλλα υποσιτίζονται σοβαρά

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερα από 13.000 παιδιά στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ άλλα υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό και «δεν έχουν καν την ενέργεια να κλάψουν», αναφέρει η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF.

«Χιλιάδες άλλα έχουν τραυματιστεί ή δεν μπορούμε καν να προσδιορίσουμε πού βρίσκονται. Μπορεί να έχουν κολλήσει κάτω από χαλάσματα… Δεν έχουμε δει τέτοιο ποσοστό θανάτου μεταξύ των παιδιών σε σχεδόν καμία άλλη σύγκρουση στον κόσμο», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ στο δίκτυο CBS News.

06:00 «Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή» και όχι «βόμβες»

Οι Παλαιστίνιοι «έχουν ανάγκη να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες»: ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ζήτησε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας από την Ουάσιγκτον, όπου τίμησε μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τη γιορτή του Αγίου Πατρικίου.

«Οι κάτοικοι της Γάζας χρειάζονται απελπιστικά τροφή, φάρμακα και ασφαλές καταφύγιο», είπε ο κ. Βαράντκαρ. «Πάνω απ’ όλα, χρειάζονται να σταματήσουν να πέφτουν βόμβες».

«Οι πόθοι του παλαιστινιακού λαού ν’ αποκτήσει πατρίδα και αληθινό κράτος στην πατρογονική γη του είναι ίσοι μ’ αυτούς του Ισραήλ», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.



ΠΗΓΗ