Στους ρυθμούς των Ρίχτερ «χόρευε» όλη τη νύχτα η Κρήτη, καθώς μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο πριν τις 22.00 το βράδυ της Πέμπτης, 18 Μαΐου, κοντά στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στις 21:58, ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμικές δονήσεις, πάντα στο ίδιο επίκεντρο ή λίγα χιλιόμεταρα μακρύτερα

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού εντοπιζόταν 7 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά των Μοιρών Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος του υπολογίστηκε στα 8,9 χιλιόμετρα.

Δείτε βίντεο από τη  στιγμή του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ

 

 

Από τους δεκάδες μετασεισμούς που ακολούθησαν όλη τη νύχτα αναστατώνοντας τους κατοίκους της περιοχής, ο μεγαλύτερος σε ένταση ήταν της τάξης των 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 02:53 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπιζόταν στα 6 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά των Καλών Λιμένων Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 17,5 χιλιόμετρα.

Παράλληλα από την ώρα της τέλεσης του βασικού σεισμού, μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής οι μετασεισμοί στο νησί είχαν φτάσει τους 17 με τους πιο ισχυρούς να είναι μεγέθους 3,9 Ρίχτερ και να σημειώνονται στις 02.11, στις 02:20 και στις 03.10.

Εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στην περιοχή, αλλά κυρίως εξαιτίας των συνεχόμενων μετασεισμών που ακολούθησαν τον βασικό σεισμό των 5,1 Ρίχτερ, και έγιναν αισθητοί τόσο στο Ηράκλειο όσο και στις άλλες πόλεις του νησιού, οι κάτοικοι των γύρω περιοχων, ιδιως των χωριών, βγήκαν έντρομοι στους δρόμους και σίγουρα πολλοί από αυτούς δεν κοιμήθηκαν τη νύχτα. 

Το ευχάριστο είναι ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές  στην ευρύτερη περιοχή, ούτε από τον βασικό σεισμό, ούτε από τους μικρότερους μετασεισμούς που ακολοιύθησαν όλη τη νύχτα.

Από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε ο σεισμός των 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η «Ζούγκλα» εποικοινώνησε με δύο καθηγητές σεισμόλογίας τους κ.κ. Χουλιάρα και Παπαζάχο αλλά και με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Τσελέντη, ζητπώντας την επιστημονική τους γνώμη και γνώση. 

Αρχικά η  «Ζούγκλα» συνομίλησε με τον καθηγητή Σεισμολογίας, Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος ανέφερε το εξής: «Τις τελευταίες μέρες στην περιοχή υπήρχε σεισμική δραστηριότητα. Προς το παρόν παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς να πούμε αν αυτός είναι ο κύριος σεισμός».

Aπό την πλευρά του, ο καθηγητής Σεισμολογίας και Φυσικής της Λιθόσφαιρας του ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής, Κωνσταντίνος Παπαζάχος, μιλώντας στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε:

«Είναι μια σεισμική ακολουθία που τώρα ξεκίνησε, είναι σε εξέλιξη ακόμα. Πρόκειται για μια περιοχή με όχι ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα στο συγκεκριμένο σημείο. Δηλαδή, δεν είναι συνηθισμένη η περιοχή να δίνει ισχυρούς σεισμούς. Λαμβάνοντας υπόψη το βάθος του σεισμού και το ρήγμα που φαίνεται να έχει ενεργοποιηθεί, περιμένουμε να δούμε πρόσθετα στοιχεία. Επίσης, η περιοχή εκεί δεν συνδέεται με τα μεγάλα ρήγματα του ελληνικού τόξου».

Στη Ζούγκλα μίλησε και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης ο οποίος επεσήμανε το εξής: «Ο σεισμός έγινε σε ένα ρήγμα με διεύθυνση από την ανατολή προς τη δύση σε κανονικό ρήγμα το οποίο περνά από τις Μοίρες.Δεν γνωρίζουμε ακόμα την εξέλιξη του φαινομένου αλλά είναι συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας των τελευταίων ημερών. Θα συνιστούσα στους κατοίκους όπου τα σπίτια τους είναι παλιά και πέτρινα να τα αποφύγουν μερικές μέρες και οπωσδήποτε να συμβουλευτούν τον μηχανικό τους».

Δήμαρχος Φαιστού: Στους δρόμους οι κάτοικοι

Ο δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης, ανέφερε στο Cretalive λίγα λεπτά μετά τις 23.00 το βραδυ της Πέμπτης, πως «ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους αλλά μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές».

Οι κάτοικοι της Μεσαράς επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους που είναι σε απομακρυσμένες περιοχές, χωρίς να έχει αναφερθεί κάτι ανησυχητικό. Η Αστυνομία είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ακούστηκε δυνατός θόρυβος, σα συνεχόμενες μπαλωθιές.

Δείτε πώς κατέγραψε τον σεισμό ο σεισμογράφος που βρίσκεται εγκατεστημένος στο χωριό Σίβα του νομού Ηρακλείου:

Δείτε την ανάρτηση στο Facebook του Άκη Τσελέντη:

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή Πυροσβεστικων Υπηρεσιών Κρήτης, Γιώργο Τσικαλά, οχήματα με πυροσβέστες, βρίσκονται ήδη επί ποδός και κάνουν ελέγχους, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά προβλήματα.

Στο neakriti.gr μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. Ο ίδιος όπως είπε έχει ενημερωθεί για τις περιοχές που βρίσκονται σε σεισμική διέγερση και πώς μέχρι της ώρας δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο από το βράδυ της Τετάρτης, «παρατηρείται μία σεισμική διέγερση, στην συγκεκριμένη περιοχή, που σημειώθηκε επίσης, ένας σεισμός μεγέθους 4,2 Ρίχτερ».

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε, ωστόσο όπως διευκρίνισε «παρακολουθούμε με προσοχή το φαινόμενο». Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ ανήσυχοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται στους δρόμους, καθώς φοβούνται να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Φαιστού κ. Γρηγόρη Νικολιδάκη, δεν υπάρχουν καταγεγραμμένες ζημιές στην περιοχή, ωστόσο ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους. Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αναφερθεί κάτι ανησυχητικό, με τις αρχές να είναι σε επιφυλακή.

Ο γνωστός επιχειρηματίας στα Μάταλα Μανόλης Τσαβολάκης είπε στο neakriti.gr, ότι ο κόσμος έχει φοβηθεί πάρα πολύ. Πολλοί δεν θα κοιμηθούν το βράδυ στα σπίτια τους και επίσης τόνισε ότι αυτό που τους έχει κάνει εντύπωση και τους έχει προκαλέσει φόβο είναι το γεγονός ότι η θάλασσα έχει έντονο κυματισμό, μάλιστα από χθες. 

ΠΗΓΗ