Έκπληξη αποτέλεσε ο διορισμός στο νέο υπουργικό συμβούλιο του Εμμανουέλ Μακρόν του Στεφάν Σεζουρνέ, 38 ετών, ως υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας. Ο Σεζουρνέ είναι επικεφαλής του κόμματος Αναγέννηση του Μακρόν και ηγέτης της ομάδας Renew Europe των φιλελεύθερων, φιλοευρωπαίων νομοθετών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Είναι επίσης ο πρώην σύντροφος του Ατάλ, έχοντας συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τον Ατάλ. Ο Ατάλ, ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός της Γαλλίας, δημοσιοποίησε τη σχέση τους όταν εντάχθηκε για πρώτη φορά στην κυβέρνηση Μακρόν το 2018.

Μερίδα των πολιτών θεωρούν πως ο Γκαμπριέλ Ατάλ, μέλος του στενού κύκλου Μακρόν, γνώριζε εκ των προτέρων πως θα αναλάμβανε πρωθυπουργός και τον κατηγορούν για νεποτισμό

Οι δύο άνδρες δεν επιβεβαίωσαν ποτέ δημοσίως τον χωρισμό τους, αλλά στη δήλωσή του τον Οκτώβριο στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια στη Δημόσια Ζωή, η οποία συγκεντρώνει δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων για την καταγραφή πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων, ο Ατάλ δήλωσε ότι δεν έχει σύντροφο.

Μετά την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού χωρίς να περάσει από την Βουλή, ήταν βέβαιο πως θα έρχονταν ανασχηματισμός

Εφόσον, είχε δηλώσει τον Στεφάν Σεζουρνέ ως σύντροφό του, δεν θα μπορούσε να αναλάβει θέση υφισταμένου του. Δηλαδή την θέση του υπουργού Εξωτερικών. Εκεί ακριβώς πατούν όσοι ασκούν κριτική, καθώς ήταν γνωστό για πολλούς μήνες πως η Ελιζαμπέτ Μπορν θα παραιτούνταν από τον πρωθυπουργικό θώκο, καθώς δέχθηκε τεράστιο πλήγμα για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού. Πλήγμα αντίστοιχο με αυτό που δέχθηκε ο Μακρόν καθώς ο νόμος δεν πέρασε από την Βουλή αλλά με Προεδρικό διάταγμα 49.3 όπως ορίζεται από το Σύνταγμα της Γαλλίας.

Μερίδα των πολιτών θεωρούν πως ο Γκαμπριέλ Ατάλ, μέλος του στενού κύκλου Μακρόν, γνώριζε εκ των προτέρων πως θα αναλάμβανε πρωθυπουργός και τον κατηγορούν για νεποτισμό, εντός και εκτός κοινωνικών δικτύων.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ