Ήταν Σεπτέμβριος του 2019, όταν η τότε πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, είχε ανακοινώσει την έναρξη επίσημης έρευνας με το ερώτημα της παραπομπής σε δίκη του Ντόναλντ Τραμπ, μόλις 400 ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές. Ένα χρόνο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2024, οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκινούν επίσημη έρευνα για την παραπομπή του προέδρου Μπάιντεν σε δίκη. Αυτό θα πει dejavu.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Τετάρτη για την επίσημη έναρξη έρευνας μομφής κατά του προέδρου Μπάιντεν, επεκτείνοντας μια πολυετή έρευνα των Ρεπουμπλικάνων που δεν έχει καταφέρει να δώσει ακόμα καθόλου στοιχεία για οτιδήποτε που να πλησιάζει κάποιο κακούργημα ή πλημμέλλημα που να δικαιολογεί την καθαίρεση του.

Το επιχείρημα των Ρεπουμπλικάνων

Οι Ρεπουμπλικάνοι δήλωσαν ότι η ψηφοφορία ήταν απαραίτητη για να τους δοθεί πλήρης εξουσία να συνεχίσουν να διεξάγουν την έρευνά τους εν μέσω των αναμενόμενων νομικών αμφισβητήσεων από τον Λευκό Οίκο. Οι Δημοκρατικοί κατήγγειλαν την έρευνα ως αλιευτική αποστολή και πολιτικό κόλπο.

Η ψηφοφορία εκτυλίχθηκε λίγες ώρες αφότου ο Χάντερ Μπάιντεν, γιος του προέδρου και το επίκεντρο της έρευνας των Ρεπουμπλικάνων, αψήφησε κλήτευση για να παραστεί σε ιδιωτική κατάθεση.

Σε μια δραματική στιγμή έξω από το Καπιτώλιο το πρωί της Τετάρτης, ο γιος του προέδρου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία επανέλαβε την προσφορά του να καταθέσει δημοσίως στην έρευνα για τον πατέρα του, αλλά επέμεινε και πάλι ότι αυτό δεν θα γινόταν πίσω από κλειστές πόρτες. Ο ίδιος δήλωσε ότι φοβάται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα διαρρεύσουν επιλεκτικά από την κατάθεσή του σε μια προσπάθεια να την διαστρεβλώσουν.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εισήγαγε προς ψήφιση το αίτημα για έναρξη της έρευνας για παραπομπή του προέδρου Μπάιντεν

Τι έχουν στα χέρια τους

Σύμφωνα με τους New York Times, χρησιμοποιώντας την εξουσία τους για κλήτευση, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν αποκτήσει περισσότερες από 36.000 σελίδες τραπεζικών αρχείων, 2.000 σελίδες αναφορών ύποπτης δραστηριότητας από το Υπουργείο Οικονομικών και δεκάδες ώρες καταθέσεων από δύο επιχειρηματικούς εταίρους του Χάντερ Μπάιντεν, έναν ανώτερο υπάλληλο της Εθνικής Υπηρεσίας Αρχείων και Αρχείων, επτά ομοσπονδιακούς πράκτορες και τρεις εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν κοπιάσει, μέχρι στιγμής χωρίς επιτυχία, για να αποδείξουν ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν επωφελήθηκε από τις επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του. Πολλά από τα έγγραφα που έχουν προσκομίσει μέχρι στιγμής έχουν αποδείξει στην πραγματικότητα το αντίθετο: ότι ο κ. Μπάιντεν δάνεισε χρήματα στον γιο του και τον αδελφό του όταν είχαν ανάγκη, και αργότερα τον ξεπλήρωσαν.

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα που έδειξαν ότι μία από τις επιχειρήσεις του Hunter Biden, η Owasco PC, πραγματοποίησε τρεις πληρωμές ύψους 1.380 δολαρίων στον Joseph R. Biden Jr. το 2018, όταν δεν κατείχε το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ. Οι Ρεπουμπλικάνοι είπαν ότι οι πληρωμές αυτές ήταν απόδειξη διαφθοράς. Υπάρχουν όμως τα έγγραφα που δείχνουν ότι τα χρήματα ήταν για να ξεπληρώσει τον πατέρα του επειδή τον βοήθησε να καλυφθεί το κόστος ενός φορτηγού Ford.

Ο στόχος των Ρεπουμπλικάνων

Οι Ρεπουμπλικάνοι προσπαθούν να αναγκάσουν δύο φορολογικούς ερευνητές να καταθέσουν σχετικά με το γιατί ο Χάντερ Μπάιντεν δεν κατηγορήθηκε νωρίτερα για κακουργήματα. Τα μέλη της διοίκησης Μπάιντεν έχουν καταθέσει για την υπόθεση, αλλά έχουν αρνηθεί ορισμένες από τις απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων, επικαλούμενη την έλλειψη έγκρισης της έρευνας από την ολομέλεια της Βουλής.

Ακόμη, ο κ. Τζόρνταν δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ερευνούν αν ο κ. Μπάιντεν είχε δωροδοκηθεί, είχε κάνει κατάχρηση εξουσίας, είχε εμπλακεί σε άλλες μορφές κακής συμπεριφοράς ή είχε παρεμποδίσει την έρευνά τους. Άφησε δε να εννοηθεί ότι ψευδείς δηλώσεις που είχε κάνει ο πρόεδρος σχετικά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα του γιου του -όπως ο ισχυρισμός του ότι ο Χάντερ Μπάιντεν δεν είχε λάβει χρήματα από την Κίνα- θα μπορούσαν να συνιστούν παρεμπόδιση.

Το πολιτικό κίνητρο της έρευνας

Η παραπομπή σε δίκη, φυσικά, είναι μια εγγενώς πολιτική διαδικασία. Οι Ρεπουμπλικάνοι μόλις εξέλεξαν έναν σκληρά δεξιό πρόεδρο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, τον Μάικ Τζόνσον.

Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να προτρέπει τους Ρεπουμπλικανούς να παραπέμψουν τον Μπάιντεν. Και είναι σχεδόν έτος εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις ένα χρόνο πριν να δείχνουν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να νικήσει τον Μπάιντεν.

Η Βουλή των αντιπροσώπων διεξάγει την έρευνα και η Γερουσία την δίκη του προέδρου

Ως προς τα διαδικαστικά

Τον Σεπτέμβριο του 2023, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν Μακάρθι, χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία, ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τη παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Μετά από την κίνηση αυτή, τον Δεκέμβριο του 2023, ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων διεξήγαγε ψηφοφορία με την οποία ξεκίνησε επίσημα η έρευνα για την παραπομπή του προέδρου, με 221 Ρεπουμπλικάνους, και 212 Δημοκρατικούς.

Κατόπιν τούτου, σύμφωνα με την Washington Post, επικεφαλείς της έρευνας είναι ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζόρνταν, πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης, ο Ρεπουμπλικάνος Jason Smith πρόεδρος της επιτροπής εποπτείας και ο βουλευτής Jason Smith, πρόεδρος της επιτροπής Ways and Means.

Η έρευνα συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες και οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν βρει άμεσες αποδείξεις ότι ο Τζο Μπάιντεν επωφελήθηκε οικονομικά από τις ξένες επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του.

Σε περίπτωση που η Βουλή προχωρήσει  σε μομφή, η διαδικασία είναι η ακόλουθη:

Πρώτον οι επιτροπές που καθοδηγούν την έρευνα, αναλαμβάνουν να συντάξουν άρθρα μομφής. Στην συνέχεια, συγκροτείται η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων προκειμένου να ψηφίσει επί της μομφής.

Δεύτερον, η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ψηφίζει για κάθε άρθρο μομφής. Αν η απόλυτη πλειοψηφία ψηφίσει θετικά στην μομφή κατά του προέδρου, τότε ο πρόεδρος παραπέμπεται σε δίκη.

Υπεύθυνη για την διεξαγωγή της δίκης του προέδρου είναι η Γερουσία, στην οποία, την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί, οπότε είναι εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να σταματήσει η διαδικασία στη Γερουσία.

Ως προς τα διαδικαστικά, η Βουλή διαβιβάζει την παραπομπή στη Γερουσία, όπου τα μέλη της ψηφίζουν για το αν θα καταδικάσουν τον πρόεδρο για κάθε άρθρο της κατηγορίας.

Αν τα δύο τρίτα της Γερουσίας (67 από τους 100 γερουσιαστές), ψηφίζουν υπέρ της καταδίκης για κάθε άρθρο της μομφής, τότε ο πρόεδρος καταδικάζεται και απομακρύνεται από το αξίωμά του.

Από την άλλη πλευρά, αν τα δύο τρίτα των γερουσιαστών δεν ψηφίσουν την παραπομπή του Μπάιντεν, τότε ο πρόεδρος έχει τυπικά παραπεμφθεί, αλλά παρόλα αυτά παραμένει στο αξίωμα.

Τι δηλώνει ο Μπάιντεν μετά τη έναρξη έρευνας εναντίον του

Μετά την έγκριση της έναρξης της έρευνας για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε πως «Οι Ρεπουμπλικάνοι επιλέγουν να χάσουν τον χρόνο τους μ’ ένα πολιτικό ακροβατικό» που δεν έχει απολύτως «καμία βάση».

Αν και το αίτημα πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο η Γερουσία να καταδικάσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ ακόμη και αν η Βουλή τον παραπέμψει σε δίκη.

Συνεχίζει δε λέγοντας  πως «Αντί να δουλέψουν για να κάνουν καλύτερη τη ζωή των Αμερικανών», οι Ρεπουμπλικάνοι επικεντρώνονται στο «να μου επιτεθούν με ψέματα», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο.



ΠΗΓΗ