Σύμφωνα με ανακοίνωση του CENTCOM, της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, «στις 22 Ιανουαρίου, περίπου στις 23:59 μ.μ. (ώρα Σαναά/Υεμένης), οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και με την υποστήριξη της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας, πραγματοποίησαν πλήγματα κατά 8 στόχων των Χούθι σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους τρομοκράτες Χούθι και υποστηρίζονται από το Ιράν».

Η ανακοίνωση συνεχίζει αναφέροντας πως «Τα πλήγματα αυτού του πολυμερούς συνασπισμού στόχευαν περιοχές στην ελεγχόμενη από τους Χούθι Υεμένη που χρησιμοποιούνται για επιθέσεις σε διεθνή εμπορικά πλοία και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή. Οι στόχοι περιλάμβαναν πυραυλικά συστήματα και εκτοξευτές, συστήματα αεράμυνας, ραντάρ και βαθιά θαμμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων».

Ουσιαστικά αναφέρουν πως τα πλήγματα αυτά αποτελούν κομμάτι της επιχείρησης Poseidon-Archer

«Τα πλήγματα αυτά αποσκοπούν στην υποβάθμιση της ικανότητας των Χούθι να συνεχίσουν τις απερίσκεπτες και παράνομες επιθέσεις τους εναντίον πλοίων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, στο Στενό Bab Al-Mandeb και στον Κόλπο του Άντεν. Τα πλήγματα αυτά είναι ξεχωριστά και διακριτά από τις πολυεθνικές δράσεις για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας που εκτελούνται στο πλαίσιο της επιχείρησης Prosperity Guardian». Ουσιαστικά αναφέρουν πως τα πλήγματα αυτά αποτελούν κομμάτι της επιχείρησης Poseidon-Archer.

H ξεχωριστή ανακοίνωση του συνασπισμού κρατών – «Οι βομβαρδισμοί έχουν στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων»

Αναφέροντας την στοχοθεσία των πληγμάτων της Κυριακής, έκαναν λόγο για βομβαρδισμό «μιας υπόγειας αποθήκης των Χούθι και τοποθεσίες που σχετίζονται με τις δυνατότητες πυραυλικής και εναέριας επιτήρησης των Χούθι. Αναγνωρίζοντας την ευρεία συναίνεση της διεθνούς κοινότητας, ενεργήσαμε και πάλι ως μέρος ενός συνασπισμού ομοϊδεατών χωρών που δεσμεύονται να διατηρήσουν την τάξη που βασίζεται σε κανόνες, να προστατεύσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και του διεθνούς εμπορίου και να καταστήσουν τους Χούθι υπόλογους για τις παράνομες και αδικαιολόγητες επιθέσεις τους κατά ναυτικών και εμπορικών πλοίων».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «στόχος παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα, αλλά επιτρέψτε μας να επαναλάβουμε την προειδοποίησή μας προς την ηγεσία των Χούθι: δεν θα διστάσουμε να υπερασπιστούμε ζωές και την ελεύθερη ροή του εμπορίου σε μία από τις πιο κρίσιμες υδάτινες οδούς του κόσμου μπροστά στις συνεχιζόμενες απειλές».
Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν πυραύλους Tomahawk από πλοία και υποβρύχια, ενώ χρησιμοποίησαν και αεροσκάφη για να καταστρέψουν αποθήκες και εκτοξευτές πυραύλων των Χούθι.



ΠΗΓΗ