Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, 10:54

Ζήσης Ψάλλας

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Hohenheim, της Στουτγάρδης, μαζί με συναδέλφους τους καθόρισαν την κλινική εικόνα της «σαρκοπενικής παχυσαρκίας» και ανέπτυξαν κριτήρια για τη διάγνωση. Οι ειδικοί δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στα περιοδικά Clinical Nutrition and Obesity Facts. Το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη κατάλληλων θεραπειών.

Η μυϊκή ατροφία λόγω έλλειψης άσκησης είναι μια πάθηση που μέχρι τώρα έχει παρατηρηθεί κυρίως σε ηλικιωμένους, σε χρόνια πάσχοντες και ως αποτέλεσμα παρατεταμένων περιόδων ακινησίας. Παραδείγματα τέτοιων χρόνιων ασθενειών μπορεί να είναι ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια ή ο διαβήτης. Η παρατεταμένη ακινησία μπορεί να προκληθεί, για παράδειγμα, με τη χρήση γύψου ή την παραμονή στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλά και οι νέοι μπορούν επίσης να υποφέρουν από απώλεια μυών εάν είναι παχύσαρκοι, εξήγησε ο καθηγητής κλινικής διατροφολογίας Στεφάν Μπίσοφ, από το Πανεπιστήμιο Hohenheim. «Καθώς αυξάνεται η παχυσαρκία, πρώτα αυξάνεται η μυϊκή μάζα για να αντισταθμίσει το κέρδος βάρους. Μετά από αυτό, ωστόσο, η μυϊκή μάζα συχνά φτάνει σε ένα οριακό σημείο όπου αρχίζει να μειώνεται λόγω ανεπαρκούς άσκησης».

Για να διαγνώσουν αυτό που αποκαλούν «σαρκοπενική παχυσαρκία», οι ειδικοί συνιστούν έναν συνδυασμό μεθόδων. Καθορίζονται οι αναλογίες λίπους και μυϊκής μάζας στο σώμα και μετράται η μυϊκή λειτουργία. Η ανάλυση βιο-σύνθετης αντίστασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προσδιορισμό της σύστασης του σώματος, για παράδειγμα, περνάει στο σώμα ένα ασθενές ηλεκτρικό και η σύσταση του σώματος μπορεί να υπολογιστεί από την ηλεκτρική αντίσταση. Εναλλακτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μετρήσεις από μαγνητική τομογραφία. Για τον έλεγχο της μυϊκής λειτουργίας, υπάρχει μια σειρά τυποποιημένων εξετάσεων. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να καταγραφεί πόσες φορές οι ασθενείς μπορούσαν να σηκωθούν και να καθίσουν σε ένα λεπτό ή η απόσταση που μπορούσαν να περπατήσουν σε 6 λεπτά.

Το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η σαρκοπενική παχυσαρκία παραμένει επί του παρόντος αντικείμενο έρευνας, τόνισε ο Μπίσοφ. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ήδη. «Από την έρευνα για την παχυσαρκία, είμαστε ήδη εξοικειωμένοι με ορισμένα προγράμματα μείωσης βάρους. Έχουμε εφαρμόσει με επιτυχία ένα από αυτά στο Πανεπιστήμιο του Hohenheim για περίπου 20 χρόνια. Τώρα πρέπει να δώσουμε ακόμη μεγαλύτερη προσοχή στο να διατηρήσουμε τη μυϊκή μάζα ανέγγιχτη ή να ξαναχτιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο κατά την απώλεια βάρους. Ο πιο πολλά υποσχόμενος τρόπος για να το πετύχετε αυτό φαίνεται να είναι ένας συνδυασμός προπόνησης ενδυνάμωσης και διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες»


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023, 10:54

ΠΗΓΗ