Διανομές μερισμάτων αξίας 70 δισ. ευρώ σχεδιάζουν να καταβάλουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά από μια κερδοφόρα χρονιά.

Την πληροφορία έδωσε ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην τηλeόραση του Bloomberg. «Οι τράπεζες ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρες, σχεδιάζουν διανομές που είναι σύμφωνες με τα προηγούμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πρόκειται για έναν πρώιμο προκαταρκτικό υπολογισμό.

Η δυνατότητα ανταμοιβής των επενδυτών είναι ζωτικής σημασίας για τον κλάδο που ταλανίζεται από χαμηλές αποτιμήσεις εδώ και πολύ καιρό. Μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων που ενίσχυσε τα καθαρά έσοδα από τόκους, οι μέτοχοι αναμένουν υψηλότερες αποδόσεις στα κεφάλαια που έχουν επενδύσει στις τράπεζες.

Οι πληρωμές εξακολουθούν να αποτελούν μόνο ένα μέρος του πλεονάζοντος κεφαλαίου στον τραπεζικό κλάδο. Δέκα μεγάλες τράπεζες διαθέτουν πάνω από 140 δισ. ευρώ περισσότερα από όσα χρειάζονται για κανονιστικούς σκοπούς, ανέφερε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Η ΕΚΤ εξετάζει αν οι πληρωμές «είναι συμβατές με την πορεία των κεφαλαίων των τραπεζών και αν ναι, δεν έχουμε αντίρρηση» εξήγησε ο Ενρία.

H προειδοποίηση της ΕΚΤ

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζήτησε από τα πιστωτικά ιδρύματα τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών κρίσεων στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων εποπτικής επισκόπησης και Διαδικασίας Αξιολόγησης (SREP).

Ο λόγος γίνεται για την ετήσια άσκηση που εξετάζει τους κινδύνους των τραπεζών και καθορίζει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, δηλαδή τον ελάχιστο δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων.

Εφέτος, η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή αναγνωρίζει τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων, την αυξημένη ρευστότητα και την εύρωστη κερδοφορία τους, ωστόσο υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητάς τους.

Στο πλαίσιο αυτό, προχώρησε στην αύξηση του ελάχιστου δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας από το 10,7% στο 11,1%.

Ενώ τα κεφαλαιακά αποθέματα των δανειστών σήμαιναν ότι ήταν ανθεκτικά σε διάφορα σοκ φέτος, ο κλάδος πρέπει να παρακολουθεί τους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από το υψηλότερο κόστος δανεισμού, δήλωσε η Enria.

“Πρέπει να παραμείνουμε σε μεγάλη εγρήγορση”, δήλωσε ο Enria. “Ο πιστωτικός κίνδυνος εξακολουθεί να είναι ένας τομέας ανησυχίας, ιδίως τα ακίνητα, τα εμπορικά ακίνητα, δηλαδή τα τμήματα που είναι πιο ευαίσθητα στα επιτόκια”.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ