Μόνο οι ΗΠΑ στέκονται ανάμεσα στη σφαγή και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενος στην ψηφοφορία, την Τρίτη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζοντας ότι 153 χώρες ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος που απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Χακάν Φιντάν είπε ότι ένα παρόμοιο ψήφισμα είχε εγκριθεί με μόλις 121 ψήφους πριν και ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των θετικών ψήφων στο διάστημα που μεσολάβησε.

«Είδαμε ότι πολλές χώρες που προηγουμένως απείχαν ή ψήφισαν κατά αποφάσισαν να σταθούν στο πλευρό της Παλαιστίνης. Αυτό δείχνει ξεκάθαρα τη βούληση της διεθνούς κοινότητας να τερματίσει την καταπίεση», επισήμανε σε δηλώσεις του από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, που επισκέπτεται σήμερα.

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην εμποδίσουν περαιτέρω τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ»

«Περιμένουμε από τις ΗΠΑ να μην εμποδίσουν περαιτέρω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (σ.σ. για την Παλαιστίνη). Αυτή τη στιγμή, μόνο οι ΗΠΑ από μόνες τους στέκονται εμπόδιο ανάμεσα στην κατάπαυση του πυρός και τη σφαγή στη Γάζα», προσέθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα κατάπαυσης πυρός

Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Eduardo Munoz) ενέκρινε την Τρίτη ψήφισμα που ζητεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους.

Η πρόταση εγκρίθηκε με 153 ψήφους, έναντι 10 κατά (συμπεριλαμβανομένων του Ισραήλ και των ΗΠΑ) και 23 αποχών επί συνόλου 193 μελών.

Απορρίφθηκε αμερικανική τροπολογία για να συμπεριληφθεί η καταδίκη των «αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς» στις 7 Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ είχαν ασκήσει βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας για ανθρωπιστικούς λόγους, παρά την πίεση του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες που κατήγγειλε τη «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστινίων.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα βέτο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, αλλά πολιτική βαρύτητα και απηχούν το πώς αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.



ΠΗΓΗ