Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 9 Απριλίου 2023, 01:45

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Σάββατο την Κίνα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων γύρω από την Ταϊβάν, υπογραμμίζοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την ασφάλεια στην Ασία.

«Οι δίαυλοι επικοινωνίας μας με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας παραμένουν ανοιχτοί και πάντα καλούσαμε σε αυτοσυγκράτηση και σε μη αλλαγή του status quo» δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε επαρκείς πόρους και δυνατότητες στην περιοχή για να διασφαλιστεί η ειρήνη και η σταθερότητα» δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «παρακολουθούν από κοντά τις ενέργειες της Κίνας».

Το Πεκίνο πραγματοποίησε το Σάββατο άσκηση «ολικής περικύκλωσης» στο στενό της Ταϊβάν την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων που θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα, στην οποία μετέχουν τουλάχιστον εννέα πολεμικά πλοία και 71 στρατιωτικά αεροσκάφη, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.

Οι ασκήσεις αυτές παρουσιάζονται ως αντίποινα για την πρόσφατη συνάντηση στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, και της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-ουέν, η οποία κατήγγειλε τον «αυταρχικό επεκτατισμό» της Κίνας.

Ο Κέβιν Μακάρθι επανέλαβε το Σάββατο σε μήνυμά του στο Twitter ότι «σε καμία περίπτωση η Κίνα δεν πρέπει να μου πει πού μπορώ να πάω ή με ποιον μπορώ να μιλήσω».


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 9 Απριλίου 2023, 01:47

ΠΗΓΗ