Οι τραυματισμοί που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία τείνουν να είναι δύσκολα θεραπεύσιμοι, καθώς η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι συνήθης στους ασθενείς, δήλωσαν σήμερα γιατροί κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου λοιμωξιολογίας.

Είναι “η πιο δύσκολη κατάσταση” την οποία αντιμετώπισε ο λοιμωξιολόγος Αντρέι Τραμπούζ σε 25 χρόνια εμπειρίας, όπως είπε ο γιατρός αυτός στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η ομάδα του Δρα Τραμπούζ, η οποία εργάζεται στο νοσοκομείο Charité του Βερολίνου, περιέθαλψε μεγάλο αριθμό τραυματισμένων αμάχων και στρατιωτών από την Ουκρανία. Η ιατρική ομάδα έκανε μια επισκόπηση κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού συνεδρίου λοιμωξιολογίας (ECCMID) που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στην Κοπεγχάγη.

Σε ένα σύνολο σχεδόν 50 ασθενών που εξετάστηκαν, 14 — έξι τραυματισμένοι από σφαίρα και οκτώ σε εκρήξεις — είδαν τα ήδη σοβαρά τα τραύματά τους να μολύνονται από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά είναι παγκόσμιο φαινόμενο που ανησυχεί ιδιαίτερα τις υγειονομικές αρχές, όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο μηχανισμός αυτός βλέπει ορισμένα βακτήρια να εξελίσσονται για να γίνουν ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τα οποία υποτίθεται πως τα εξαλείφουν. Συνδέεται με την υπερβολική και χωρίς διακρίσεις χρήση αυτών των θεραπευτικών αγωγών στον άνθρωπο και στα ζώα.

Η παρουσία βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα μεγάλη εδώ και χρόνια στην Ουκρανία.

Οι λόγοι είναι πολλοί, ορισμένοι ειδικοί αναφέρουν για παράδειγμα μια έλλειψη ελέγχου όσον αφορά τη διανομή των αντιβιοτικών αυτών στο ευρύ κοινό. Για τον Αντρέι Τραμπούζ, η αιτία είναι κυρίως η χρήση αυτών των φαρμάκων στα ζώα.

Η ιδιαίτερη αυτή ευαλωτότητα των Ουκρανών λογικά αυξήθηκε μετά τη ρωσική εισβολή το 2022 με τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων που συνδέονται με τραύματα τα οποία είναι αδύνατο να θεραπευτούν γρήγορα σε καιρό πολέμου.

Ορισμένες υγειονομικές αρχές επισήμαναν επίσης ότι αυτός ο υγειονομικός κίνδυνος υπερέβαινε τα σύνορα της Ουκρανίας, λόγω της δυνατότητας μετάδοσης παθογόνων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μέσω των ασθενών που περιθάλπονταν στο εξωτερικό.

“Οι ασθενείς που διακομίζονται από ουκρανικά νοσοκομεία θα έπρεπε να απομονώνονται προληπτικά και να εξετάζονται μήπως είναι φορείς οργανισμών ανθεκτικών στα φάρμακα”, προειδοποιούσε το 2022 το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δρ Τραμπούζ διευκρίνισε ότι κανένας από τους ασθενείς του δεν είχε μολύνει κάποιον άλλο στο Βερολίνο, καθώς οι περιπτώσεις αυτές απομονώθηκαν και αντιμετωπίστηκαν αρκετά γρήγορα.

ΠΗΓΗ