Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, επαναλαμβάνει την έκκλησή του για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία στη Γάζα και την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σε δήλωσή του, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό Λαό, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι βιώνουν «ένα από τα πιο σκοτεινά κεφάλαια» στην ιστορία τους.

Καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς

Ο Γκουτέρες καταδίκασε εκ νέου την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, αλλά δήλωσε ότι «δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ζητά «μια μακροπρόθεσμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, απεριόριστη πρόσβαση για τη σωτήρια βοήθεια, την απελευθέρωση όλων των ομήρων, την προστασία των αμάχων και τον τερματισμό των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Η δήλωση που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ισραήλ

Ο Γκουτέρες έχει επανειλημμένα επικριθεί από το Ισραήλ επειδή φάνηκε να δικαιολογεί την επίθεση της Χαμάς – κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, και 240 άνθρωποι αιχμαλωτίστηκαν – όταν υποστήριξε ότι η επίθεση αυτή δεν έγινε «σε κενό αέρος».

Παράταση στη συμφωνία για εκεχειρία

Το Ισραήλ και η Χαμάς συμφώνησαν να παρατείνουν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός έως την Τετάρτη, με περισσότερες προγραμματισμένες απελευθερώσεις και Παλαιστίνιων κρατουμένων από φυλακές του Ισραήλ. Αλλά το Ισραήλ έχει ορκιστεί να συνεχίσει τον πόλεμο για την καταστροφή της Χαμάς μόλις σταματήσει να απελευθερώνει ομήρους.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ